Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κριθαρένιο ψωμί με σπόρους δίχως ζύμωμα

της Εύης Σκούρα Συνταγέςψωμί, σπιτικό ψωμί, εύκολο ψωμί, κριθαρένιο ψωμί, ψωμί χωρίς ζύμωμα, ψωμί με σπόρους, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, ψωμί με μαγιά, υγιεινό ψωμί

Σας έχω την καλύτερη λύση για σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα! Κριθαρένιο ψωμί με λιναρόσπορους και ηλιόσπορους, έτοιμο μετά από 20 λεπτά ψήσιμο. Και έτσι θα έχετε φρέσκο σπιτικό ψωμί κάθε μέρα, χωρίς κούραση. Μπορεί το ζύμωμα να είναι αγχολυτικό, αλλά ξέρω πως όσοι από εσάς εργάζεστε και κουράζεστε δεν το έχετε και πολλή όρεξη...

Πρόκειται για ψωμί που το προετοιμάζεις από το βράδυ και το ψήνεις το επόμενο πρωί. Είναι η πιο απλή συνταγή για ψωμί και μπορείτε όλοι να την κάνετε. Γίνεται με μείγμα από αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι από κριθάρι ολικής άλεσης. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κρίθινο αλεύρι με αλεύρι σίκαλης, αν θέλετε. Και τα δύο σας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Όσο για τους λιναρόσπορους και τους ηλιόσπορους, έχουμε μιλήσει πολλές φορές και μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά άρθρα.

Κρίθινο σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα, με σπόρους

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά

Μερίδες: 8 ψωμάκια

Υλικά:

  • 420 ml νερό
  • 1 κουταλάκι ξερή μαγιά
  • 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 220 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης από κριθάρι
  • 1 γεμάτο κουταλάκι αλάτι
  • 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη (εγώ χρησιμοποίησα ζάχαρη καρύδας)
  • 1 ½ κουταλιά λιναρόσπορους κοπανισμένους
  • 40 γρ. (1/4 φλυτζανιού) ηλιόσπορους (+ έξτρα που θα ρίξετε πάνω στα ψωμάκια)

Εκτέλεση:

Το βράδυ:
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και ζυμώνετε ίσα-ίσα για να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε μέχρι το πρωί.

Το επόμενο πρωί:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230 °C και όσο προθερμαίνεται αφήστε μέσα το ταψί στο οποίο θα ψήσετε τα ψωμάκια, για να ζεσταθεί καλά.

Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια. Βγάζετε τη ζύμη από το μπωλ και φτιάξτε με αυτήν ένα στενόμακρο παραλληλόγραμμο, περίπου 10x40 εκ. Στρίψτε την, κατά μήκος, δυο-τρεiς φορές. Χαρακώστε την επιφάνεια της ζύμης, διαγωνίως, με ένα κοφτερό μαχαίρι 8 φορές.

Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, βρέξτε την με λίγο νερό και πασπαλίστε την με λίγους ακόμα ηλιόσπορους και λίγο αλεύρι. Σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά ο φούρνος.

Αφού, λοιπόν, ζεσταθεί καλά ο φούρνος, βγάλτε το ταψί και στρώστε το με αντικολλητικό χαρτί. Κόψτε την ζύμη σε 8 κομμάτια και βάλτε τα στο ταψί. Ψήστε τα για 20-22 λεπτά, μέχρι να πάρουν αυτό το σκούρο χρώμα που βλέπετε στις φωτογραφίες. Αφήστε τα κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'