Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Το καταΐφι ταιριάζει (και) στην κασερόπιτα

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςκασερόπιτα, τυρόπιτα, κασέρι, γραβιέρα Κρήτης, εύκολη τυρόπιτα, βούτυρο, γρήγορη τυρόπιτα, τυρόπιτα με καταΐφι, καταΐφι

Η κασερόπιτα αυτή είναι στο στυλ της τυρόπιτας με καταΐφι και 4 τυριά. Είναι πολύ νόστιμη, μαστιχωτή και γλυκιά σε γεύση, λόγω των τυριών που περιέχει. Αρκεί βεβαίως να φαγωθεί φρέσκια, λίγο μετά το ψήσιμό της, ή να ξαναζεσταθεί όταν πρόκειται να την καταναλώσουμε μετά από ώρες ή ημέρες. Ο λόγος είναι ότι τα τυριά αυτά όταν κρυώσουν σκληραίνουν και ενώ η νοστιμιά της θα είναι η ίδια, η υφή δεν θα είναι αυτή που πρέπει, κάτι που πραγματικά παίζει μεγάλο ρόλο στην απόλαυση!

Ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα της τυρόπιτας είναι ότι έχει αναμονή 12 ώρες στη συντήρηση του ψυγείου πριν ψηθεί. Πράγμα που κάνει πολύ ξεκούραστα τα πράγματα όταν πρόκειται να την σερβίρει κανείς σε ένα τραπέζι που ταυτόχρονα θα έχει να ετοιμάσει κι άλλα πολλά εδέσματα. Δηλαδή την έχεις στο ψυγείο έτοιμη σχεδόν μια μέρα πριν και το μόνο που χρειάζεται είναι ψήσιμο μισής περίπου ώρας!

Κασερόπιτα με καταΐφι

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια καταΐφι (1 πακέτο)
  • 600 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
  • 600 γραμμάρια γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • πιπέρι
  • 2 τσιμπιές μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 5 αυγά
  • 500 γραμμάρια γάλα φρέσκο
  • 100 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κυβάκια μικρά

Μέθοδος:

Χρειαζόμαστε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 30 x 40 εκατοστών περίπου. Βάζουμε τα τριμμένα τυριά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε πιπέρι τριμμένο, καθώς και τις δυο τσιμπιές μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας πολύ καλά και αφήνουμε το μπολ στην άκρη.

Τοποθετούμε το φύλλο καταΐφι στον πάγκο της κουζίνας μας και αρχίζουμε να το αφρατεύουμε. Θέλουμε να χωριστούν όλες οι κλωστές του μεταξύ τους και να «αναμαλλιαστεί». Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο. Είναι μια διαδικασία εύκολη που θα πάρει λίγο χρόνο αλλά πρέπει να γίνει σωστά. Βουτυρώνουμε το ταψί.

Στρώνουμε το μισό καταΐφι στο κάτω μέρος του πολύ καλά, χωρίς να αφήνουμε κενά. Κατόπιν απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τα τυριά και τα στρώνουμε ομοιόμορφα με τα χέρια μας. Τέλος, στρώνουμε πάνω από τα τυριά το υπόλοιπο μισό καταΐφι προσέχοντας να είναι ομοιόμορφα απλωμένο χωρίς κενά.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε μέσα τα αυγά και τα χτυπάμε πολύ καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα, ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές και υδαρές μίγμα. Με ένα μεγάλο κουτάλι / κουτάλα απλώνουμε αυτό το μίγμα (αυγά με γάλα) πάνω σε όλη την επιφάνεια της τυρόπιτας, προσπαθώντας να μη μείνει κανένα σημείο της χωρίς να έχει βραχεί.

Τέλος, κόβουμε το βούτυρο (που είναι παγωμένο από το ψυγείο) σε πολύ μικρά κυβάκια σαν ζάρια από τάβλι και τα απλώνουμε σε όσο περισσότερα σημεία γίνεται στην επιφάνειά της. Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη διάφανη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες ή και παραπάνω. Μπορούμε, δηλαδή, να την ετοιμάσουμε το απόγευμα της μιας μέρας και να την ψήσουμε το μεσημέρι της άλλης.

Όταν έρθει η ώρα να την ψήσουμε, την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς, στον αέρα, και την ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε την επιφάνειά της να χρυσίζει.

Μόλις ψηθεί, την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε για 10-15 λεπτά πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε. Η τυρόπιτα αυτή τρώγεται ζεστή!

Καλή επιτυχία!

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'