Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σολομός στη λαδόκολλα για έναν

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςσολομός, σολομός στον φούρνο, σολομός ψητός, σολομός στη λαδόκολλα, σολομός με λεμόνι, ψάρι στον φούρνο, δίαιτα, υγιεινή συνταγή, εύκολος ψητός σολομός

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για δίαιτες. Όπου στραφώ κάτι σχετικό διαβάζω, αλλά φταίει προφανώς η μεταβατική περίοδος που διανύουμε, μετά τα Χριστούγεννα και πριν το καλοκαίρι. Η περίοδος αυτή, που μπορεί να ονομαστεί «με τα πόδια στην πλάτη», όπου όλοι προσπαθούν να χάσουν από μερικά γραμμάρια μέχρι έναν τόνο, ανάλογα με το τι περισσεύει στον καθένα.

Η αναφορά σαφώς συμπεριλαμβάνει και εμένα! Παλεύω κι εγώ να χάσω τα λιγοστά κιλά που νιώθω ότι έχω παραπάνω, όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά επιτέλους για πάντα. Λίγα κιλά, μεγάλος αγώνας παρόλα αυτά. Γιατί όταν η θέληση δεν είναι ατσάλινη, η δίαιτα γίνεται δυσβάσταχτη και πολύ περισσότερο όταν το χόμπι σου έχει να κάνει με το φαγητό και τριγυρίζεις όλη μέρα σε blogs, sites και βιβλία μαγειρικής. Τότε μιλάμε για ηρωικη προσπάθεια.

Ο σολομός, λοιπόν, είναι ένα λιπαρό, χορταστικό ψάρι που σε «κρατάει», σε αντίθεση με άλλα ψαράκια που και όλο το παραγάδι να φας πάλι θα πεινάς. Ακολουθώ αυτήν κυρίως τη μέθοδο ψησίματος όταν πρόκειται να τον φτιάξω σκέτο σε περίοδο δίαιτας, είτε απλά γιατί τον επιθύμησα αφού μου αρέσει πολύ. Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι πως ούτε το σπίτι μυρίζει κατά το ψήσιμο, γιατί το λεμόνι και το σκόρδο κόβουν τις οσμές, αλλά επίσης γίνεται εύγευστος χωρίς ουσιαστικά τίποτα το ιδιαίτερο από υλικά. 

Δεν μπορώ να αγνοήσω και το γεγονός ότι δεν λερώνεις τίποτα απολύτως κατά το μαγείρεμα! Ειδικά αν αποφασίσεις να τον φας απευθείας από το πακετάκι του, μιλάμε για την απόλυτη ευκολία. Σολομός στη λαδόκολλα για αυτό το ένα άτομο της οικογένειας που παλεύει κάθε πρωί με τη ζυγαριά. Για αυτόν τον έναν μοναχικό αγωνιστή, που επιβάλλεται να τρώει γευστικά.

Σολομός στη λαδόκολλα για έναν 

Υλικά:

  • μια μεγάλη φέτα φρέσκου σολομού
  • ένα λεμόνι
  • 2 τσιμπιές ρίγανη
  • 1 μέτρια σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο - προαιρετικά

Μέθοδος:

Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας μας ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου και πάνω του στρώνουμε ένα λίγο μεγαλύτερο κομμάτι λαδόχαρτου.

Τοποθετούμε τη φέτα του σολομού. Την αλατίζουμε, λιώνουμε το σκόρδο με την πρέσα σκόρδου, απλώνοντάς το να πάει παντού, και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Τέλος, τοποθετούμε πάνω του δύο λεπτές φέτες λεμονιού ώστε να σκεπάζουν το μεγαλύτερο μέρος του ψαριού.

Κλείνουμε πρώτα το λαδόχαρτο, σχηματίζοντας ένα πουγκί και κατόπιν κλείνουμε και το αλουμινόχαρτο, εγκλωβίζοντας μέσα του το λαδόχαρτο. Τοποθετούμε το πακετάκι αυτό μέσα σε ένα μικρό πιρέξ ή ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στον αέρα.

Κατόπιν βγάζουμε το πιρέξ με το πακετάκι από τον φούρνο, το ανοίγουμε και το ξαναβάζουμε μέσα στον φούρνο για να ψηθεί ο σολομός (ξεσκέπαστος πλέον) για άλλα δέκα λεπτά στους 180 βαθμούς. Ελέγχουμε τρυπώντας τον με το πιρούνι να δούμε αν ψήθηκε καλά, διαφορετικά τον αφήνουμε λίγο ακόμα.

Μόλις είναι έτοιμος θα τον σερβίρουμε σε πιάτο (αν δεν θέλουμε να τον φάμε όπως είναι στο πακετάκι του). Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προαιρετικά προσθέτουμε πάνω του μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αν θέλουμε και μερικές σταγόνες λεμόνι.

Σερβίρεται υπέροχα με πράσινη σαλάτα, βραστά ή ψητά λαχανικά ή χόρτα βραστά.

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'