Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γουακαμόλε με ταραμά, του Ηλία Σκουλά

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςγουακαμόλε, ταραμάς, λάιμ, κόλιανδρος, νάτσος, σεφ, Ηλίας Σκουλάς, Food Mafia V4 bistrot, Αθήνα

Δοκιμάσαμε ένα ντιπ - αλοιφή τρομερά νόστιμο, που σε ταξιδεύει σε άλλους γαλαξίες με τα αρώματα του κόλιανδρου και του λάιμ, πανεύκολο επίσης. Αλλά βέβαια θα πρέπει να είσαι ο  chef - patron του Food Mafia V4 bistrot για να εμπνευστείς κάτι τέτοιο.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Ηλίας Σκουλάς, το πιο «Καλό Παιδί» του Μάρτιν Σκορτσέζε, ο chef - patron του Food Mafia V4 bistrot. Πολυτάλαντος, πολυταξιδεμένος, ανήσυχος. Ένας φιλοσοφημένος ροκάς με πορεία μεγάλη και σοβαρή στη μελωδία, στη γραφή και βεβαίως στην κουζίνα. Σεφ με παπούτσια all star και T-Shirt Food Mafia με χρυσά γράμματα.

Μοναδικός «προξενητής» γεύσεων και υλικών από διαφορετικές πατρίδες. Πείθει με επιχειρήματα σύντομα και κοφτά για τα πιάτα του. O Ηλίας σε πείθει πως πρέπει να φας, όχι γιατί πρέπει να φας τα πιάτα του. Είναι ο σκηνοθέτης και τα πιάτα του οι διάσημοι ηθοποιοί του, γι’ αυτό βγάζει συναίσθημα η κουζίνα του. Εκεί γίνονται όλες οι ανατροπές.

Τον φαντάζομαι συχνά να μαγειρεύει με την μπέρτα του Νταρθ  Βέιντερ και να ξεσηκώνει ολόκληρο στρατό εναντίον του, που στο τέλος θα συμπράξει γιατί απλά δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Αν βρεις τη χρυσή τομή με τον Σκουλά, μετά θα αλλάξεις κάθε διατροφική συνήθεια, θα μάθεις τον σεβασμό για την κουζίνα, εκείνον τον πραγματικό, που σε κάνει να μυρίζεις το πιάτο, να το ακούς, να το γεύεσαι και να το θυμάσαι όταν φύγεις από το εστιατόριο.

Ο Σκουλάς μαγειρεύει σαν να οδηγεί το Γκαλάκτικα από πλανήτη σε πλανήτη με τσίτα τα γκάζια, μουσικάρες τέρμα - I’ve heard it through the Grapevine την άκουσε στα αμπέλια ο Μάρβιν Γκέι- σα να ελίσσεται απότομα ανάμεσα σε μετεωρίτες κι εσύ ως συνοδηγός, να μην φοβάσαι αλλά να γουστάρεις.

Θα ταξιδέψεις με τον Ηλία, θα τον εκτιμήσεις για την ανοιχτή του καρδιά, για το μυαλό του, για τη λατρεία του για την κουζίνα. Σε προτρέπει να ανανεώσεις όλη σου τη γαστρονομική κουλτούρα, έξω από κλισέ και παράλληλα με μεγάλο σεβασμό. Να μάθεις να τρέφεσαι με υλικά σωστά, όχι δήθεν.

Ο Ηλίας Σκουλάς είναι ένας έφηβος chef – leader που ευτυχώς θα αργήσει να ενηλικιωθεί. Και έχει να μας δώσει πολλά.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Τον βρήκαμε πρόσφατα στο Food mafia / Sin City (στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου ακριβώς απέναντι από την είσοδο του City Link) και μας παρουσίασε δυο μοναδικά πιάτα, τάκος με γουακαμόλε ταραμά και τηγανητό στρείδι και τάκος με χειροποίητη μαγιονέζα αρωματισμένη με σαφράν και αστακοουρά στον ξυλόφουρνο.

Ο Ηλίας φτιάχνει ο ίδιος και τις πίτες τάκος με τον παραδοσιακό τρόπο στην ειδική πρέσα. Γίνονται με αλεύρι masa από την Λατινική Αμερική, χωρίς γλουτένη, ειδικό για την παρασκευή τορτίγιας.

Γεωργία Κουτσούκου

Food Mafia Experience [photo: Κική Τριανταφύλλη]
Food Mafia Experience [photo: Κική Τριανταφύλλη]

Υ.Γ.: Του είπα «παιδί μου είσαι ροκ, το ίδιο και τα μαγειρέματά σου, είναι rock, hard core, heavy metal». Είχα στο μυαλό μου τα χάμπουργκερ, τα μπάο μπαν και τα εκπληκτικά ψημένα κρέατα που σού παρουσιάζει ο Σκουλάς. Κούνησε το κεφάλι, ψιθύρισε και ένα «ναι» και χώθηκε συνοφρυωμένος στην κουζίνα. Κάτι είπε στα παιδιά του και ξαναγύρισε. Αμίλητος. Και σε λίγο εμφανίστηκαν μπροστά μας δύο κομψοτεχνήματα. Δεν είναι απλά ροκ είναι και τζαζ ο τύπος και φευγάτος. Και συνταιριάζει τα υλικά του όπως τις μελωδίες. Μας ταξίδεψε τις προάλλες με τα χρώματα, τις υφές, τα αρώματα και τις γεύσεις που πέτυχε σε δυο μικρά πιατάκια.

Όλα φίνα και μαγικά πλεγμένα μεταξύ τους, χαϊδεμένα. Ό,τι πιο φίνο για να συνοδεύσεις ένα ποτήρι κρασί, λευκό δροσερό, από εδάφη ηφαιστειακά κατά προτίμηση. Μπορεί και μια ρετσίνα αλλά να είναι φίνα κι αυτή, αν είναι και αφρώδης μαστιχάτη ακόμα καλύτερα. Να, σκάνε τώρα πάλι όλα αυτά στον ουρανίσκο μου και με τον τρόπο τους κάνουν παιχνίδι φανταστικό. Καλύτερο πάντρεμα του αβοκάντο δεν έχω δοκιμάσει, με ταραμά γίνεται, στεφανωμένα τα δυο τους με μια ιδέα κόλιανδρο και λάιμ. Φτιάξτε αυτή τη γουακαμόλε μέρες που είναι και θα με θυμηθείτε.

Καλή Σαρακοστή.

Κική Τριανταφύλλη

Τάκος με γουακαμόλε ταραμά και τηγανητό στρείδι [photo: Κική Τριανταφύλλη]
Τάκος με γουακαμόλε ταραμά και τηγανητό στρείδι [photo: Κική Τριανταφύλλη]

Γουακαμόλε με ταραμά, by Ilias Skoulas

(Σε στέλνει κατευθείαν σε διαγαλαξιακό ταξίδι).

Υλικά για ένα μπολ

  • 3 μαλακά αβοκάντο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά τσίλι φρέσκια ψιλοκομμένη
  • ½ λάιμ, ο χυμός
  • 50 γρ. ελαιόλαδο 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 
  • 1 πρέζα κόλιαντρο σκόνη
  • 3 κουταλιές της σούπας λευκό ταραμά
  • ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο (προαιρετικά)

Σ’ ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε μ’ ένα πιρούνι τον ταραμά με τον χυμό λάιμ και τα 50 γρ. ελαιόλαδο μέχρι ν’ αποκτήσει μαλακή υφή.

Σε ένα μεγαλύτερο μπολ πολτοποιούμε τα αβοκάντο με πιρούνι, προσθέτουμε το τσίλι, το φρέσκο κρεμμύδι, τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο και τον τριμμένο κόλιαντρο. Μόλις το μείγμα αποκτήσει λεία υφή, ενσωματώνουμε τον ταραμά και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Πασπαλίζουμε με φυλλαράκια από φρέσκο κόλιαντρο και σερβίρουμε την αλοιφή με νάτσος ή σαν σάλτσα σε ψωμί του τοστ ή τορτίγια που θα βάλουμε θαλασσινά για να δυναμώσει την γεύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'