Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Καθαρά Δευτέρα: φαγοπότι αλά bostanistas

του Δημήτρη Μπούτου ΣυνταγέςΚαθαρά Δευτέρα, Σαρακοστή, σαρακοστιανά, νηστήσιμα φαγητά, λαγάνα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, γαρίδες, χταπόδι ξυδάτο, γίγαντες πλακί, ταχινόπιτες, σιμιγδαλένιος χαλβάς

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ανακουφίζει στην ετοιμασία του, αφού, κατά παράδοση, έχει πάνω μπόλικα εδέσματα σχεδόν αμαγείρευτα: φρέσκα κρεμμύδια, ταραμάς, θαλασσινά, τουρσιά, όσπρια. Αλλά και ό,τι είναι να μαγειρευτεί, δεν θέλει δα και ώρες προετοιμασίας. Λαγάνες, ψευτοντολμάδες, όσπρια πειραγμένα να μας δελεάσουν, γαρίδες ορεκτικές, χταποδάκι και τα πρώτα νηστίσιμα γλυκά βγαίνουν σήμερα στο πιάτο. Επιστρατεύουμε τα κόλπα μας, ε, για να μη περάσουμε όλη μέρα στην κουζίνα! Στρώνουμε το καρό τραπεζομάντιλο από νωρίς και επ’ ευκαιρία ξεσκονίζουμε τα κιτάπια μας με τα σαρακοστιανά για τις ημέρες της νηστείας που είναι μπροστά.

Λαγάνες φέτος φτιάξαμε ακόμη και οι αρχάριοι, χάρη στις ενθαρρυντικές οδηγίες της Βαγγελλιώς Κασσαπάκη. Θα βάλουμε προζύμι ή όχι; Μήπως να μπλέξουμε τριών λογιών αλεύρια; Ό,τι και να διαλέξουμε το μπόλικο σουσάμι είναι εκ των ων ουκ άνευ. Μπόλικο αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο και 2-3 κουταλιές μαυροσίσαμο. Κάνουν τη διαφορά!

Δεύτερη φίνα ιδέα οι αλλιώτικοι ντολμάδες της Εύης Σκούρα, με πλιγούρι και κύμινο. Συνταγή ροδίτικη αλλά την βρίσκει ο καλοφαγάς και στην Κρήτη - άλλωστε όλη η Ελλάδα τυλίγει ντολμάδες, ειδικά τα Κούλουμα. Κορφολογήστε και άφθονα μυρωδικά του κήπου για το γέμισμα!

Γαρίδες δεν θα ψήσουμε; Τις πιο εύκολες και συνάμα αρωματικές τις ετοιμάζει και πάλι η Βαγγελιώ Κασσαπάκη. Έχει ωραίο κόλπο: στο τελευταίο ξέβγαλμά τους προσθέτει μια ιδέα λεμόνι. Αν δεν τις ψήσει αμέσως, τις αφήνει να περιμένουν σε χυμό λεμονιού και ελάχιστο ελαιόλαδο. Και μετά τη σχάρα; Λεμονάτες κι αχνιστές γίνονται ανάρπαστες!

Χταπόδι, χταποδάκι: Πρώτα τα απλά και εύκολα. Η Χρυσαυγή Μπόμπολα λέει ότι το ξυδάτο χταπόδι είναι ό,τι πιο απλό μπορεί να ετοιμάσει κάποιος μετά το χταπόδι στα κάρβουνα. Δοσολογίες και γραμμάρια μικρή σημασία έχουν εδώ. Λίγο ξύδι πάνω, λίγο ξύδι κάτω, ο μεζές θα βγει φίνος ακόμη και στους αρχάριους. 

Μετά πάμε σε μερακλίδικα κόλπα, του Νίκου Μορόπουλου, χταπόδι με εκλεκτή συντροφιά: κολοκυθάκι τρυφερό μαζί με ψιλό γαριδάκι. Αφού αντιμετωπίσει με μαεστρία τις δύο προκλήσεις του χταποδιού -το άψητο και το «λάστιχο»- σερβίρει πιάτο-χάρμα οφαλμών. Το κολοκύθι διατηρεί τη γλύκα του που δένει με το άρωμα της γαρίδας, δίπλα το χταπόδι ζουμερό, αρωματικό, μια αποθέωση της θαλασσινής γεύσης!

Στα φασόλια, επιλογές ζηλευτές: Ακόμη και εκείνοι που δεν είναι των οσπρίων, δεν θα πουν όχι στους γίγαντες πλακί της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, που τρώγονται χειμώνα-καλοκαίρι. Για το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι, ε, ας αφήσουμε εκτός το απάκι. Υπάρχει καλύτερο σιγόντο για το τσίπουρο; Συν ότι προκύπτουν με τόσο σφικτή σάλτσα που ξέχνα τα κουτάλια, βγάλε μόνο πηρούνι! 

tasteofbeirut.com
tasteofbeirut.com

Και γλυκό και νηστίσιμο. Η λύση κρύβεται στο ταχίνι και η Μαρία Τσέκου το γνωρίζει καλά: πλάθει ζυμαράκι και ψήνει αφράτες ταχινόπιτες. Ζάχαρη και κανέλα από πάνω, είτε ζεστές είτε κρύες τους ταιριάζει το ίδιο.

photo: Αμαλία Λογαρά
photo: Αμαλία Λογαρά

Αν και την πρωτοκαθεδρία σήμερα έχει ο σιμιγδαλένιος χαλβάς. Δεν θέλει δα και μεγάλες ετοιμασίες, 20 λεπτά φτάνουν και περισσεύουν! Ο πιο εύκολος, ο πιο γρήγορος είναι της Αμαλίας Λογαρά. Στο μίγμα του, για έξτρα άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα πορτοκάλι ή βανίλια ή να αλλάξουμε τα καρύδια με αμύγδαλα.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Η Εύη Σκούρα εκπλήσσει ευχάριστα και τον «ντύνει» γιορτινό, με γλάσο σοκολάτας και ολόκληρο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι. Μη σας προβληματίζει η όψη του, το γλάσο είναι απολύτως νηστίσιμο! Δείτε την έξοχη συνταγή της και πειραματιστείτε!

Νόστιμα Κούλουμα, καλή Σαρακοστή για όλους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'