Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ταραμοσαλάτα: το σπιρτάτο σιγόντο της λαγάνας

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςταραμάς, ταραμοσαλάτα, λευκός ταραμάς, ταραμοσαλάτα με άσπρο ταραμά, ταραμοσαλάτα με ψωμί, Καθαρά Δευτέρα, Κούλουμα, εύκολη ταραμοσαλάτα, σπιτική ταραμοσαλάτα

Ο ταραμάς δεν είναι τίποτε άλλο από παστωμένα αυγά ψαριού, συνήθως κυπρίνου, αλλά και μπακαλιάρου ή λούτσου. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν δύο είδη ταραμά: ο λευκός και ο κόκκινος. Ο λευκός ταραμάς είναι ανώτερης ποιότητας, πράγμα που το καταλαβαίνουμε και από την τιμή του. Ο κόκκινος ταραμάς, ο οποίος ήταν ο κατεξοχήν ταραμάς που γνώρισα από τα παιδικά μου χρόνια, παρασκευάζεται από κατώτερης ποιότητας αυγά ψαριών και το χρώμα του το οφείλει στην προσθήκη χρωστικής, που σκοπός της είναι να τον παρουσιάσει ελκυστικό στον καταναλωτή.

Η ταραμοσαλάτα είναι μια πολύ απλή «αλοιφή», που έχει σαν βασικό συστατικό της -τι άλλο;- τον ταραμά και είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τη λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας. Μπαγιάτικο ψωμί, κρεμμύδι, λαδάκι, λεμονάκι -για να σπάσει την αλμύρα- και μέσα σε λίγα λεπτά είναι έτοιμο ένα από τα πιο γευστικά μεζεδάκια! Και μη νομίζετε ότι ο ταραμάς ειναι ελληνική εφεύρεση! Η ίδια η λέξη «tarama» ειναι τουρκική και σημαίνει «χτενίζω» κι αυτό γιατί όταν δεν υπήρχαν τα μπλέντερ και τα μούλτι παρασκευαζόταν αναμειγνύοντας τα υλικά με ένα πιρούνι, κίνηση που θύμιζε αυτή του χτενίσματος...

Αποτελεί εξίσου δημοφιλή μεζέ στην Τουρκία, ενώ ανάλογα παρασκευάσματα βρίσκουμε τόσο στη βουλγαρική όσο και τη ρουμανική κουζίνα. Αν και εγώ επιμένω ότι τον ταραμά τον ξέρω ροζ, είπα να ακολουθήσω το ρεύμα της εποχής και να δοκιμάσω τον λευκό.

Υλικά:

  • 100 gr ταραμά (λευκό κατά προτίμηση)
  • 150 gr μπαγιάτικο ψωμί (ψίχα)
  • 1 μικρούτσικο κρεμμύδι
  • ½ φλυτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
  • τον χυμό από 1 μεγάλο και ζουμερό λεμόνι

Προετοιμασία:

Βρέξτε το ψωμί με λίγο νεράκι και στραγγίστε το. Καθαρίστε το κρεμμύδι και βάλτε το μέσα στο μπλέντερ. Προσθέστε τον χυμό από το λεμόνι και 2 κουταλιές σούπας από το λάδι και πολτοποιήστε το κρεμμύδι.

Προσθέστε τον ταραμά και το ψωμί και αρχίστε να χτυπάτε το μίγμα στο μπλέντερ. Προσθέστε το υπόλοιπο λάδι, αφήνοντάς το να τρέχει σαν κλωστή μέσα στο μπλέντερ. Αφήστε τον ταραμά να χτυπηθεί καλά για μερικά λεπτά, ώστε να γίνει αφράτος. Δοκιμάστε τον και, αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού ή λίγο λαδάκι ακόμη.

Επειδή ήθελα ο ταραμάς μου να είναι λίγο πικάντικος, δεν πρόσθεσα πολύ ψωμί. Αν δεν αντέχετε τόσο αλμυρή γεύση, μπορείτε μέχρι και να διπλασιάσετε την ποσότητα του ψωμιού. Σερβίρετε τον ταραμά με λίγες ελίτσες για το ντεκόρ!

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'