Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σουτζουκάκια δίχως τον μπελά του τηγανιού

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςσουτζουκάκια, σουτζουκάκια με σάλτσα, σουτζουκάκια στον φούρνο, σάλτσα ντομάτα, εύκολα σουτζουκάκια, εύκολη συνταγή

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Έχουν δίκιο που λένε ότι πρώτα τρώει το μάτι. Έχοντας ξεφυλλίσει εκατοντάδες περιοδικά και βιβλία μαγειρικής και έχοντας ξοδέψει άπειρες ώρες στο Διαδίκτυο προς ανεύρεση συνταγών, μπορώ να πω ότι η πρώτη ματιά έχει τεράστια σημασία για μένα.

Φυσικά τα υλικά δεν παύουν να παίζουν πάντα τον πρωταρχικό ρόλο, αλλά όπως και να το κάνεις η φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις. Αυτή είναι που θα σε τραβήξει απ' τη μύτη, θες δεν θες, θα σε κάνει να λιγουρευτείς το φαγητό, να σου τρέξουν τα σάλια και να επιθυμήσεις να το φτιάξεις...

Όπως κατάλαβα με τον καιρό, τα περισσότερα φαγητά που βλέπουμε στα βιβλία και περιοδικά μαγειρικής έχουν φωτογραφηθεί μισοέτοιμα. Βλέποντας ένα μοσχαράκι με λαχανικά, διακρίνεις ότι χάριν της πόζας αυτό που βλέπουμε δεν είναι η τελική του μορφή, όπως θα ήταν αν το φτιάχναμε στο σπίτι.

Αν χρειάζεται το φαγητό αυτό να μαγειρευτεί δύο ώρες για να έρθει στο πιάτο μας, είμαι κατά 99% σίγουρη ότι έχει φωτογραφηθεί στα πρώτα 30 λεπτά μαγειρέματος. Και είναι λογικό. Πώς αλλιώς θα έδειχνε τόσο στητό, με τα λαχανικά να διατηρούν τη ζωντάνια και τα χρώματά τους και το μοσχάρι τόσο σκληρό, ώστε να δείχνει καλομαγειρεμένο μεν, όχι λιωμένο δε;

Την τεχνική αυτή δεν την χρησιμοποιούμε οι food blogers. Οι ερασιτέχνες μάγειρες και φωτογράφοι απλώς φτιάχνουμε το φαγητό που τρώμε σπίτι μας και το φωτογραφίζουμε σχεδόν σε όλα τα στάδια του μαγειρέματος, μέχρι και την τελική του μορφή. Την αληθινά τελική του μορφή!

Μου αρέσει να βλέπω καλαίσθητες και όμορφα στημένες φωτογραφίες. Δίνω μεγάλη σημασία στην εικόνα και την παρουσίαση του φαγητού και χαίρομαι όταν βλέπω επαγγελματικές λήψεις. Πώς να το κάνουμε; Πρώτα χαίρονται τα μάτια μου και κατόπιν ανοίγει η όρεξη και η διάθεση να διαβάσω όλη τη συνταγή μέχρι το τέλος.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Σουτζουκάκια στον φούρνο 

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
  • λίγο λάδι (περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 7-8 φρυγανιές τριμμένες
  • 1 ντομάτα λιωμένη στο multi
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • δυόσμος ξερός ή φρέσκος
  • περίπου 1 συσκευασία χυμό ντομάτας συμπυκνωμένη ή τον χυμό από 4 ντομάτες μεγάλες φρέσκιες
  • λάδι για τη σάλτσα

Εκτέλεση:

Σε μπολ βάζουμε τα υλικά για τα σουτζουκάκια όλα μαζί και τα ζυμώνουμε καλά. Δηλαδή τον κιμά, τις 3-4 κουταλιές λάδι, το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο, τις τριμμένες φρυγανιές, τη μία ντομάτα λιωμένη, το σκόρδο και το δυόσμο. Πλάθουμε τον κιμά σε σουτζουκάκια.

Σε πυρέξ βάζουμε περίπου ½ φλιτζάνι λάδι και τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας. Αραδιάζουμε πάνω τα σουτζουκάκια και προσθέτουμε περίπου μισή κούπα νερό.

Ψήνουμε τα σουτζουκάκια σε μέτριο φούρνο και κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα γυρίζουμε 1-2 φορές. Μόλις πιουν όλα τα υγρά και μείνουν με τη σάλτσα τους, είναι έτοιμα.

Σημείωση: Έχω καταλήξει σε αυτή τη συνταγή για σουτζουκάκια εδώ και χρόνια, γιατί πρώτον αποφεύγεις τον μπελά του τηγανίσματος και δεύτερον δεν έχουν καμία διαφορά από τα τηγανητά! Είναι εξίσου νόστιμα και πολύ αφράτα λόγω της ντομάτας που περιέχουν στη ζύμη. Αν τα δοκιμάσετε δεν θα χάσετε!

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'