Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κεφτέδες «από το μπούτι της κυρίας»

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκιμάς, κεφτέδες, ρύζι, Ιμβρος, Γιάννης Καμπούρης, E-LA-WON, κεφτέδες με ρύζι, αφράτοι κεφτέδες

Πριν από λίγο καιρό ο Γιάννης Καμπούρης ανέβασε στο Facebook φωτογραφίες του πατέρα του ενώ τηγάνιζε κεφτέδες. «Μαγειρεύοντας με τον πατέρα καντίν μπουντού κεφτέ» έλεγε η λεζάντα, η οικογένεια κατάγεται από την Ίμβρο. Δεν ξέρω γιατί, ίσως το χαμόγελο του γέρου κυρίου, το μειλίχιο ύφος του, το τρυφερό του βλέμμα καθώς ετοίμαζε φαγητό για τους αγαπημένους του, με συγκίνησαν πολύ.

Ζήτησα, λοιπόν, από τον Γιάννη τη συνταγή και δυο λόγια για τον πατέρα του και όταν τα έλαβα συγκινήθηκα ακόμη περισσότερο. Γιατί τον λένε Χαράλαμπο, όπως έλεγαν και τον δικό μου πατέρα, που σίγουρα θα ενθουσιαζόταν με τη συνταγή. Σήμερα είναι η γιορτή τους. Χρόνια πολλά κύριε Χαράλαμπε, να σας χαίρεται η οικογένειά σας και να την χαίρεστε κι εσείς. Και χρόνια πολλά σε σας, που γιορτάζετε σήμερα.

Το λιτό σημείωμα του Γιάννη που προτιμάει τα έργα από τα λόγια (τον θαυμάζω, γιατί εκτός από ενεργός φιλόλογος είναι επίσης ελαιοπαραγωγός και παραγωγός μελιού, παράγει τα εκλεκτά και βραβευμένα προϊόντα ElaWon) έγραφε τα εξής:

Μια πολύτιμη φωτογραφία - ανάμνηση του κυρίου Χαράλαμπου Καμπούρη από την εποχή που ήταν μάγειρος στο Πολεμικό Ναυτικό
Μια πολύτιμη φωτογραφία - ανάμνηση του κυρίου Χαράλαμπου Καμπούρη από την εποχή που ήταν μάγειρος στο Πολεμικό Ναυτικό

«Ο κύριος Χαράλαμπος, Ίμβριος στην καταγωγή, με έντονα βιώματα από την αγροτική και κτηνοτροφική πορεία του, υπηρέτησε ως μάγειρας των Αξιωματικών στο Πολεμικό Ναυτικό. Περπάτησε τα κακοτράχαλα βουνά της πατρίδας του και με παράσημο τα ροζιασμένα χέρια του απολαμβάνει τώρα εγγόνια και παιδιά, μην παραλείποντας τις καθημερινές του μαντινάδες.»

Ο Γιάννης μου εξήγησε ακόμη ότι στα ελληνικά Kadınbudu Köfte σημαίνει «Κεφτέδες από το μπούτι της κυρίας», που θα πει ότι είναι πολύ αφράτοι.

Οι υπέροχα αφράτοι κεφτέδες του κυρίου Χαράλαμπου

Υλικά:

  • 400 γρ. κιμά
  • 1 αβγό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζi - Προσοχή! Το δικό τους φλυτζάνι είναι το μικρό, τουρκικό του τσαγιού
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο (φυσικά E-LA-WON)
Πατέρας και γιος στην κουζίνα
Πατέρας και γιος στην κουζίνα

Για το πανάρισμα:

  • 2 αβγά
  • 1 μπολ αλεύρι
  • 1 μπολ τρίμμα φρυγανιάς

Πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό - εάν χρειαστεί κι άλλο νερό συμπληρώνουμε. Αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον μισό κιμά, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τον καβουρντίζουμε για 3-4 λεπτά, αλατίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Αλέθουμε το κρεμμύδι μαζί με τον μαϊντανό. Σε ένα δοχείο βάζουμε τον καβουρντισμένο κιμά, το βρασμένο ρύζι, το αβγό, αλάτι και πιπέρι, τον ωμό κιμά και το αλεσμένο κρεμμύδι με το μαϊντανό και τα ανακατεύουμε. Ξεκουράζουμε το μίγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο κι έπειτα κόβουμε και πλάθουμε κεφτέδες σε μορφή λεμονιού.

Πανάρισμα:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα 2 αβγά. Βάζουμε σε διαφορετικό μπολ το αλεύρι και σε διαφορετικό την τριμμένη φρυγανιά. Πρώτα αλευρώνουμε τους κεφτέδες, έπειτα τους βουτάμε στο αβγό κι ύστερα τους περνάμε από τη φρυγανιά. Τους τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές, τους βγάζουμε και τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι.

photo: Ιωάννης Καμπούρης
photo: Ιωάννης Καμπούρης

Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς με πράσινη σαλάτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'