Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ο χειμώνας θέλει σουφλέ: με πράσα και μπεσαμέλ

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςσουφλέ, σουφλέ με πράσα, πράσα, μπεσαμέλ, Μετσοβόνε, σουφλέ με πράσα και μπεσαμέλ, εύκολο σουφλέ, συνταγή για μπεσαμέλ, εύκολη συνταγή

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Επέλεξα αυτό εδώ το σουφλέ ζυμαρικών για πολλούς λόγους, πέρα από τη νοστιμιά του που είναι αναμφισβήτητη, αρκεί μόνο να αγαπάει κάποιος το πράσο!

Περιέχει το λατρεμένο μου τυρί Μετσοβόνε. Αυτό, που μια μικρή δόση του αρκεί για να αποκτήσει το φαγητό καπνιστή και πικάντικη γεύση.

Το πράσο έρχεται με τη γλύκα του να το ισορροπήσει και μαζί με την ελάχιστη ντομάτα να το κάνει «δροσερό».

Τέλος, η μικρή αλλά ισχυρή δόση μπεσαμέλ με παρμεζάνα δίνει την κρεμώδη υφή και ολοκληρώνει το δυνατό αποτέλεσμα του σουφλέ.

Δυνατό τόσο σε γεύσεις όσο και σε θερμίδες, αλλά αυτό είναι κάτι που θα σκεφτούμε... κατόπιν εορτής! Ο χειμώνας θέλει ζεστά, χορταστικά φαγητά.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Σουφλέ ζυμαρικών με πράσα και μπεσαμέλ

Υλικά για ένα μεγάλο και βαθύ πυρέξ:

  • 500 γραμμάρια πένες
  • 700 γραμμάρια πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 500 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
  • 200 γραμμάρια τυρί μετσοβόνε τριμμένο
  • 400 γραμμάρια (1 κονσέρβα) ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα
  • 400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • 100-150 γραμμάρια ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των πράσων

Υλικά για την μπεσαμέλ:

  • 4 κούπες γάλα φρέσκο
  • ¾ κούπας αλεύρι
  • 50 γραμμάρια βούτυρο
  • 200 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι

Μέθοδος:

Αρχικά βάζουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε εκεί να στραγγίσουν από τα υγρά τους. Το ζουμάκι της ντομάτας που θα περισσέψει, το κρατάμε για να το ρίξουμε σε κάποιο φαγητό.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα πράσα να τα σοτάρουμε καλά ανακατεύοντας πολύ συχνά. Τα πράσα πρέπει να μαραθούν τελείως και να μαλακώσουν. Σε περίπτωση που χρειάζεται προσθέτουμε λιγες ακόμα κουταλιές λάδι. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Βράζουμε τα ζυμαρικά λίγο λιγότερο απ' ό,τι αναγράφεται στην συσκευασία. Να είναι δηλαδή αλ ντέντε. Τα σουρώνουμε από το νερό τους και τα ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό, ώστε να σταματήσει ο βρασμός τους. Τα αφήνουμε για 2 λεπτά στο σουρωτήρι τους να στραγγίσουν.

Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο και βαθύ πυρέξ. Ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά, καθώς επίσης το τριμμένο κασέρι και το μετσοβόνε. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, να πάνε τα τυριά παντού. Ισιώνουμε με το χέρι μας την επιφάνεια.

Τώρα ρίχνουμε διάσπαρτα τα πράσα εδώ κι εκεί, προσπαθώντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Να πάει, δηλαδή, το πράσο παντού όσο αυτό είναι δυνατόν. Τέλος, προσθέτουμε τα στραγγισμένα κομματάκια της ντομάτας μοιράζοντάς τα και αυτά σε όλη την επιφάνεια. 

Όλη αυτή τη διαδικασία μέχρι αυτό το σημείο μπορούμε να την έχουμε κάνει από την προηγούμενη ημέρα! Φτιάχνουμε τώρα την μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα φαρδιά ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι. Με το σύρμα (τον αυγοδάρτη) ανακατεύουμε πολύ έντονα, ώστε να διαλυθούν όσο γίνεται τα σβολάκια από το αλεύρι.

Βάζουμε τώρα την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας και το ανάβουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνέχεια το γάλα με το αλεύρι μέχρι να αρχίσει να πήζει. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα γιατί η μπεσαμέλ θα κολλήσει.

Μόλις είναι έτοιμη, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να λιώσει. Τέλος, αφού αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα όπως επίσης και αλάτι και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε στη γεύση και προσθέτουμε εάν χρειάζεται κι άλλο αλάτι. Επίσης αν είναι πολύ πολύ πηχτή, τότε ρίχνουμε ελάχιστο γάλα (χωρίς να είναι η κατσαρόλα στη φωτιά) ώστε να γίνει λίγο ποιο ρευστή και να απλώνεται όμορφα.

Όταν έρθει η ώρα να ολοκληρώσουμε το σουφλέ, ρίχνουμε πρώτα πάνω από τα πράσα και τη ντομάτα την κρέμα γάλακτος με τέτοιο τρόπο ώστε να πάει παντού. Τέλος, προσθέτουμε την μπεσαμέλ και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Ψήνουμε το σουφλέ σε φούρνο, που δεν χρειάζεται να τον έχουμε προθερμάνει, για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε την επιφάνεια να ροδοκοκκινίζει. Τρώγεται πολύ ευχάριστα χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'