Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μακαρόνια με κιμά, ένα πιάτο θαλπωρή

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςκιμάς, μακαρόνια, μακαρόνια με κιμά, ντομάτα, σάλτσα ντομάτα

Σήμερα το πρωί ξύπνησα με τον λαιμό γδαρμένο, σαν να κατάπινα ξυραφάκια όλη τη νύχτα και μπάσα φωνή, ξέρετε τώρα, τύπου Τζέσικα Ράμπιτ αλλά τι τα θες, στο ηχόχρωμα της φωνής αρχίζουν και τελειώνουν όλες οι ομοιότητές μου με την αγαπημένη κοκκινομάλλα θεά. Να μην τα πολυλογώ, στη μύτη μου εκείνη την ώρα ήρθε και κάθισε μια θεία μυρωδιά κατευθείαν από τον εγκέφαλο βγαλμένη, γιατί στην παγωμένη πολυκατοικία μας των τεσσάρων οικογενειών με ένα έως τρία μέλη εκάστη, κανείς δεν ξεκινάει να μαγειρεύει από τα άγρια χαράματα.   

Μακαρόνια με κιμά μου μύρισαν, με κάθε λεπτομέρεια. Τα είδα και σαν όραμα μπροστά μου. Το τριμμένο τυρί να λιώνει πάνω στα καυτά ζυμαρικά, χοντρά κοχύλια ήταν με την πυκνή σάλτσα του κιμά να φωλιάζει στις πτυχές τους και ο ατμός της να αγκαλιάζει τον χοντροκομμένο κιμά (παλιά οικογενειακή συνήθεια το πέρασμα του κρέατος μόνο μια φορά από τη μηχανή του κιμά, σε ανάμνηση του παππού μου που ψιλόκοβε το κρέας ο ίδιος με τα μαχαίρια του), τα μισολιωμένα ντοματάκια, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη λεπτεπίλεπτη κανέλα και να συμπαρασύρει στο πέρασμά του τα αρώματά τους .  

Υπάρχει άλλο κόμφορτ φουντ, πιο κόμφορτ και από κόμφορτ; Εγώ πάντως δεν έχω, αν εξαιρέσουμε τον τραχανά με γάλα και φέτα που είναι εκτός συναγωνισμού, σας θυμίζω πως είμαι Ρουμελιώτισσα.  

Τέλος πάντων, το αποφάσισα. Τίποτα δεν είχα στο σπίτι εκτός από μπαχαρικά και ένα πακέτο σπαγκετίνι Νο10 αλλά μια μικρή παράκαμψη είναι όλη κι όλη από το φαρμακείο μέχρι το μανάβικο του κυρίου Γιωργάκη και της κυρίας Κικίτσας, Αγίου Μελετίου και Αριστοτέλους και από εκεί στο χασάπικο, οδού Φυλής και Κεφαλληνίας.

Δεν είχα κουράγιο να στηθώ στην ουρά του ΑΒ για ζυμαρικά, αλλά εσείς μην το κάνετε αυτό το λάθος. Αφήστε τα λεπτά μακαρόνια για άλλη σάλτσα. Ο κιμάς θέλει χοντρά, αλλιώς το φαγητό δεν γίνεται όσο φιλήδονο του αξίζει.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • ½ κιλό κιμάς
  • 2-3 ξερά κρεμμύδια
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτί ντοματάκια
  • 1 ξύλο κανέλα, 1 γαριφαλάκι
  • 1 κ.τ.γλ. κουρκουμά
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι,αλάτι
  • γλυκιά και καυτερή πάπρικα και μια πρέζα καπνιστή (προαιρετικά)
  • λίγη καστανή ζάχαρη και 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί (προαιρετικά)

Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το αχνίζω με λίγο νερό. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτω το ελαιόλαδο και το σκόρδο και τα γυρίζω με την ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω τον κιμά και τον αφήνω για λίγο να σοταριστεί.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Σβήνω (προαιρετικά) με το κρασί, προσθέτω τα ντοματάκια και τα μπαχαρικά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω τον κιμά να βράσει μέχρι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα του.

Βράζω τα μακαρόνια και τα περιχύνω με λίγη σάλτσα (αντί για βουτύρωμα). Σερβίρω αμέσως με τριμμένο τυρί και φρέσκο πιπέρι.

Τιπ:

Μην το φοβάστε το κρεμμύδι, κάνει τη σάλτσα πιο γλυκιά και πιο λιχούδικη. Αν το αχνίσεις προηγουμένως τότε γίνεται και πιο ελαφρύ το φαγητό. Όσο για το σκορδο, βάλτε τις σκελίδες ολόκληρες ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες. Και αν κάποιος δεν θέλει σκόρδο, τις βγάζετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'