Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Το κέικ με κακάο θέλει το σιρόπι του!

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςκέικ, κέικ σοκολάτας, κέικ με σιρόπι, κέικ με κακάο, κέικ με σιρόπι σοκολάτας, εύκολο κέικ, κέικ κατσαρόλας, βραστό κέικ

Τα κέικ τα αγαπώ. Πολλά πράγματα αγαπώ, όμως τα κέικ υπάγονται στην κατηγορία «my favorites». Όχι δηλαδή ότι αν μου έλεγαν να επιλέξω ποια πέντε πράγματα θα έπαιρνα μαζί μου αν ναυαγούσα σε ένα ξερονήσι, θα έλεγα κέικ...

Μπορώ να ζήσω και χωρίς κέικ, αλλά προτιμώ να ζω με κέικ! Και η πλάκα είναι ότι παρόλο που έχει γίνει όλος αυτός ο ντόρος με τα ξαδελφάκια (muffins και cupcakes), εγώ εξακολουθώ να αγαπώ το παλιό, κλασσικό, στρογγυλό, φουσκωτό κέικ. Αυτό με την πολύ ψίχα. Είναι για μένα το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ. Κι επειδή τον πίνω σκέτο, το κέικ με κάνει να τον απολαμβάνω περισσότερο, καθώς ισορροπεί την πίκρα του, αφήνοντας μια αίσθηση γλυκιάς πληρότητας.

Αυτή τη φορά έφτιαξα μια αγαπημένη συνταγή από τα παλιά. Είμαι δεμένη συναισθηματικά με τις παλιομοδίτικες συνταγές φαγητών ή γλυκών και μου αρέσει να τις θυμάμαι πού και πού. Το ζουμερό αυτό κέικ, που έχει ποτίσει από το σιρόπι του κακάο, θα το βρείτε και με άλλες ονομασίες όπως «βραστό κέικ» ή «κέικ κατσαρόλας». Πρόκειται ακριβώς για την ίδια συνταγή, με μικρές όμως παραλλαγές.

Κέικ με σιρόπι κακάο

Υλικά:

  • 250 γραμμάρια βούτυρο
  • 250 γραμμάρια νερό
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά σούπας λικέρ της αρεσκείας σας
  • 60 γραμμάρια σκόνη κακάο
  • 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 220 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 6 αυγά
  • 1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
  • ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι

Διαδικασία:

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σόδα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και το αφήνουμε στην άκρη. 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε το βούτυρο, το νερό, τη ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύοντας συνεχώς πάνω στο αναμένο μάτι της κουζίνας που έχουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Τα αφήνουμε να ομογενοποιηθούν. Θα προκύψει ένα σοκολατένιο σιρόπι. Με αυτό το σιρόπι γεμίζουμε ένα ποτήρι του νερού και το βάζουμε στην άκρη. Με αυτό θα περιχύσουμε το κέικ όταν βγει από το φούρνο.

Το υπόλοιπο σιρόπι το αφήνουμε στην κατσαρόλα να πέσει λίγο η θερμοκρασία του, έτσι ώστε όταν ρίξουμε τα αυγά να μην ψηθούν. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά με έναν αυγοδάρτη. Όταν δούμε ότι η θερμοκρασία του σιροπιού, που είναι στην κατσαρόλα, έχει πέσει, τότε προσθέτουμε μέσα τα αυγά και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη με γρήγορες κινήσεις για να ενσωματωθούν με το σιρόπι.

Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, το λικέρ και το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύουμε ώστε να δημιουργηθεί ένας σοκολατένιο χυλός που είναι η ζύμη του κέικ. Ρίχνουμε τον χυλό σε ένα τετράγωνο ταψάκι διαστάσεων 25x25 εκατοστών, το οποίο έχουμε προηγουμένως βουτυρώσει και αλευρώσει.

Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, σε αέρα για 25-30 λεπτά. Πριν το βγάλουμε θα πρέπει να βυθίσουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι και αυτό να βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης.

Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και έτσι όπως είναι καυτό, με ένα καλαμάκι από σουβλάκι το τρυπάμε σε πολλά σημεία, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει πιο εύκολα το σιρόπι. Αν θέλουμε το κόβουμε κιόλας σε 16 τετράγωνα κομμάτια. Αυτό είναι προαιρετικό αλλά σίγουρα βοηθάει στην απορρόφηση του σιροπιού.

Τέλος, ρίχνουμε με ένα κουτάλι της σούπας το σιρόπι, σιγά σιγά, ώστε να πάει παντού και να καλύψει όλο το κέικ. Κατά το σιρόπιασμα, το κέικ πρέπει να είναι καυτό και το σιρόπι χλιαρό!

Στην αρχή το σιρόπι θα μας φανεί πολύ. Το κέικ θα έχει πλημμυρίσει με αυτό, αλλά με το πέρασμα της ώρας θα δούμε ότι θα απορροφηθεί όλο! Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε για να το βοηθήσουμε είναι να παίρνουμε σιρόπι από τα πλάγια του ταψιού (εκεί δηλαδή που έχει λιμνάσει) και να το περιχύνουμε στο κέντρο του. Αυτό το κάνουμε 2-3 φορές σε διάστημα μισής ώρας, μέχρι να δούμε ότι το κέικ το έχει απορροφήσει όλο.

Αφήνουμε το κέικ στο ταψί τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρουμε.

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'