Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ντοματόσουπα με ξινόγαλα, βάλσαμο στα κρύα

της Εύης Σκούρα Συνταγέςσούπα, ντοματόσουπα, ντομάτες, ξινόγαλα, συνταγή για ντοματόσουπα, εύκολη σούπα, εύκολη συνταγή

Ξέρω... η εποχή της ντομάτας έχει φτάσει προ πολλού στο τέλος της, μπορείτε όμως να δοκιμάσετε αυτήν την πικάντικη ντοματόσουπα με ξινόγαλα ακόμα και με εκτός εποχής ντομάτες - αξίζει τον κόπο, είναι βάλσαμο για τις κρύες ημέρες!

Όλα ξεκίνησαν από μια συνταγή του Ανδρέα Λαγού για γλυκόξινη σούπα ντομάτας με ανθότυρο και κάπαρη, την οποία από τότε που την βρήκα την έχω φτιάξει πολλές φορές και μου αρέσει πολύ. Όπως έχετε καταλάβει, όμως, μου αρέσει να χρησιμοποιώ μπαχαρικά στην κουζίνα μου κι έτσι είπα να την δοκιμάσω κάνοντάς την λίγο πιο πικάντικη. Επίσης δοκίμασα να περάσω τα λαχανικά για λίγο από το γκριλ πρώτα, ώστε να πάρουν λίγο πιο έντονη γεύση. Πρόσθεσα κάποια μπαχαρικά που νομίζω ότι της ταιριάζουν και αντικατέστησα το ανθότυρο με το ξινόγαλα. Μου αρέσει να το προσθέτω στις σούπες, ειδικά στις κρύες.

Ας δούμε, λοιπόν, τη συνταγή της σούπας μας.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Μερίδες: 3-4

Υλικά:

  • 5 ντομάτες ώριμες
  • 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια και 1 για τη διακόσμηση
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • ½ κουταλιά σκόνη κόλιανδρο
  • 1 ½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
  • ½ κουταλάκι σκόνη κύμινο
  • 1 κουταλιά λευκό ξίδι
  • 20 ml χυμό λεμονιού (4 κουταλάκια)
  • 50 ml ελαιόλαδο (κάτι λιγότερο από ¼ φλυτζανιού)
  • ½ κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • αλάτι & πιπέρι, όσο θέλετε
  • 2 κουταλιές κάππαρη
  • 2-3 παξιμάδια κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • ξυνόγαλα με χαμηλά λιπαρά

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το γκριλ στους 240 °C. Καθαρίζετε και κόβετε το ξερό κρεμμύδι στη μέση και καθαρίζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Λαδώνετε με ένα πινέλο τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζετε σε αντικολλητικό ταψί. Τα ψήνετε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ξεκολλήσει η φλούδα τους αλλά να μην ψηθούν στο εσωτερικό τους. Τα κρεμμύδια θα πρέπει να τα βγάλετε νωρίτερα από τις ντομάτες και την πιπεριά. Αφήστε τα να κρυώσουν αρκετά.

Στο μεταξύ ετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά. Όταν τα λαχανικά κρυώσουν αφαιρείτε τη φλούδα από τις τομάτες και την πιπεριά και ό,τι δεν τρώγεται (σπόρια κλπ.), τα ρίχνετε στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ και προσθέτετε όλα τα υλικά μέχρι και το πελτέ ντομάτας. Προσθέτετε όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε.

Βάλτε τη σούπα στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρετε. Για να τη σερβίρετε, μοιράστε την στα μπωλ σας, ρίξτε στη μέση λίγα σπασμένα παξιμάδια, λίγη κάππαρη και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Τέλος, με τη βοήθεια ενός κουταλιού ρίξτε το ξινόγαλα γύρω από τα παξιμάδια. Υπολογίστε περίπου 2 κουταλιές για κάθε πιάτο.

Η πικάντικη σούπα ντομάτας με ξινόγαλα τρώγεται κρύα, αλλά εγώ που την δοκίμασα σε θερμοκρασία δωματίου την βρήκα εξίσου νόστιμη! Ελπίζω να την απολαύσετε όσο κι εγώ!

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'