Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Φακές σούπα με δαμάσκηνα, όπως στη Σκόπελο

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςφακές, φακές σούπα, ξερά δαμάσκηνα, Σκόπελος, συνταγή για φακές, εύκολη συνταγή, όσπρια

Στις φακές μπορούμε να προσθέσουμε καρότα και άλλα ψιλοκομμένα λαχανικά (tcdn.storeden.com)
Στις φακές μπορούμε να προσθέσουμε καρότα και άλλα ψιλοκομμένα λαχανικά (tcdn.storeden.com)

Αυτή την καταιγίδα που έφερε χιονιά αυτές τις μέρες την ονομάσανε "Σοφία" (νέα κόλπα αμερικάνικα είναι αυτά). Είδα λοιπόν φωτογραφίες από μέρη κατάλευκα χάρη στη "Σοφία" και θυμήθηκα την αγαπημένη μου Σκόπελο που άσπρισε πρόπερσι για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια και το χιόνι έφτασε μέχρι το νερό. Ο χιονιάς δεν έπληξε ακόμη τη Σκόπελο (ποιος ξέρει όμως μπορεί να συμβεί κι εκεί), όμως συνειρμικά άρχισα να ονειρεύομαι όλα τα φαγητά που φτιάχνουν στο αγαπημένο μου νησί.

Η υπέροχη Χώρα της Σκοπέλου, χιονισμένη (skopelosweb.gr)
Η υπέροχη Χώρα της Σκοπέλου, χιονισμένη (skopelosweb.gr)

Το μοναδικό τους υπέροχο καταπληκτικό προϊόν είναι τα σκοπελίτικα δαμάσκηνα, που είναι κιτρινωπά και πιο ξινά από τα γνωστά μας μαύρα. Εκτός από αυγάτα (γλυκό του κουταλιού) και μαρμελάδα, τα μαγειρεύουν με χοιρινό κρέας αλλά τα βάζουν, ψιλοκομμένα, και σε πάρα πολλά άλλα φαγητά, όπως το ψάρι πλακί στον φούρνο, ολόκληρο ή κομμένο σε φέτες, μέχρι και στις φακές. Ναι, στις φακές. Και γίνονται υπέροχες.

Κι εμένα μου παραξενοφάνηκε την πρώτη φορά που τις δοκίμασα, πριν από χρόνια στην Κληματαριά (το παλιό εστιατόριο στην παραλία, που κάποτε έμενε ανοιχτό και το χειμώνα), αλλά μου άρεσαν τρομερά και από τότε πάντα έτσι τις φτιάχνω κι εγώ. Ίσως και για να μείνω στην παιδική μου εμμονή να μην τρώω φακές, όπως τουλάχιστον τις μαγείρευε η μαμά μου (δηλαδή ακριβώς έτσι, αλλά χωρίς δαμάσκηνα) πράγμα που μου στοίχισε κάποτε πολλές τιμωρίες.

Τα σκοπελίτικα δαμάσκηνα είναι ξανθωπά και πιο ξινά από τα κόκκινα (skopeloshotels.eu)
Τα σκοπελίτικα δαμάσκηνα είναι ξανθωπά και πιο ξινά από τα κόκκινα (skopeloshotels.eu)

«Αν δεν τις φας με το καλό, θα τις φας με το ζόρι», έλεγε η παιδαγωγική μέθοδος της μαμάς μου αλλά κι εγώ ήμουν πολύ ξεροκέφαλο πιτσιρίκι για να υποκύψω στους διάφορους εκβιασμούς της. Να φάω φακές, μπροστά της; Αδύνατον. Γιατί από πίσω ερχόταν η πολυαγαπημένη μου γιαγιάκα που είχε τον τρόπο της να μάς ταΐζει τα πάντα. Θέλετε παράδειγμα; Ημέρα Τετάρτη γύρισα από το σχολείο σχεδόν λιπόθυμη από την πείνα και στο σπίτι υπήρχαν μόνο φακές. Ζεστές, παχουλές, υπέροχες, πεντανόστιμες, όπως αποδείχτηκε αργότερα. Και στο ψυγείο τίποτα απολύτως. Ούτε τυρί, ούτε ψωμί ούτε αυγά, ούτε καν περίσσευμα από το φαγητό της προηγούμενης ημέρας.

«Αν φας τις φακές σου, θα έρθεις μαζί μας στο θέατρο, αλλιώς θα μείνεις εδώ», μου είπε η σκληρή μάνα. Και έφυγαν. Και μόλις έκλεισε η πόρτα πίσω τους  με πήρε στην αγκαλιά της η γιαγιάκα μου και με τάισε δυο βαθιά πιάτα παχουλές φακές.  Αλλά έτσι ήταν η γιαγιά Γιαννούλα. Ακόμη και χυμό λεμονιού έσταζε κάθε τόσο στα μάτια μας που έτσουζε διαβολεμένα, αλλά ήταν το υπέρ-φάρμακό της και αφού έλεγε ότι ήταν για το καλό μας μπορούσαμε να το υποστούμε. Ακόμα κι αυτό. Μόνο για χάρη της. Αχ, τι θυμήθηκα πάλι. Λοιπόν, φτιάξτε τις φακές με δαμάσκηνα κι αν δεν βρείτε τα ξανθά τα σκοπελίτικα, βάλτε τα συνηθισμένα. Και θα με θυμηθείτε. Είναι σίγουρο ότι θα σας αρέσουν πολύ.

φακές σούπα σερβιρισμένες με χωριάτικο ψωμί (Flickr/ilovebutter)
φακές σούπα σερβιρισμένες με χωριάτικο ψωμί (Flickr/ilovebutter)

Φακές σούπα με δαμάσκηνα

Υλικά

  • 500 γρ. φακές
  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1-2 ώριμες ντομάτες ή μισό κουτί ντοματάκια
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • ¼ κ.τ.γλ. ξερή ρίγανη
  • 1 κ.τ.σ. αλάτι, πιπέρι
  • 1-3 κ.τ.σ. ξύδι
  • 3-4 δαμάσκηνα ξερά

Καθαρίζουμε καλά τις φακές από πετραδάκια και χαλασμένους σπόρους, τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε. Ρίχνουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα με νερό να τις σκεπάζει, τις βράζουμε για 5 λεπτά και τις σουρώνουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι, τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα.

Αν θέλουμε όμως, αχνίζουμε το κρεμμύδι πριν το σοτάρουμε. Προσθέτουμε τις φακές, τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και λιωμένες, τη δάφνη και κρύο νερό να τις σκεπάζει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα. Τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το ξύδι και τα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για ακόμη μισή ώρα, μέχρι να χυλώσουν οι φακές ανακατεύοντας κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν.

Τιπς:

  • Το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ και υγιεινό αν δεν σοτάρουμε σκόρδο και κρεμμύδι, αλλά τα νεροβράσουμε μαζί με τις φακές και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι, που θα το προσθέσουμε στο τέλος ωμό (βάζει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει).
  • Για να γίνουν πιο κόκκινες, προσθέτουμε 1-2 κ.τ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
  • Μπορούμε επίσης να ψιλοκόψουμε καρότα, πράσα και πιπεριές και να τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι.
  • Tο κίμινο ταιριάζει πάρα πολύ με τις φακές. Μπορούμε όμως επίσης να τις αρωματίσουμε και με άλλα μπαχαρικά, όπως νιφάδες πιπεριάς, μπούκοβο, γκαράμ μασάλα ή κάρι όπως στις Ινδίες.
  • Σερβίρουμε τις φακές χλιαρές και τις συνοδεύουμε με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί και πράσινη σαλάτα και προαιρετικά με αλίπαστα ή καπνιστά ψάρια ή με ψητό χωριάτικο λουκάνικο. Βάζουμε στο πλάι λάδι και ξύδι για να προσθέσει κανείς όσο θέλει.
  • Και πίνουμε μια καλή ρετσίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'