Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ρολά κανέλας ή μήπως ταχινόπιτες;

της Εύης Σκούρα Συνταγέςρολά κανέλας, εύκολα ρολά κανέλας, ταχινόπιτα, ταχινόπιτες, ταχίνι, κανέλα

Αυτά είναι τα ελληνικά ρολά κανέλας, στην υγιεινή εκδοχή τους. Γιατί έχουμε κι εμείς ρολά κανέλας, χρόνια τώρα, απλά τα λέμε ταχινόπιτες. Είναι παραδοσιακή συνταγή της Κύπρου και των Δωδεκανήσων και φτιάχνονται με ταχίνι, μέλι και κανέλα ή/και σουσάμι. Η δική μου εκδοχή για ρολά με κανέλα και ταχίνι περιλαμβάνει ψιλοκομμένο καρύδι και άθερμο πετιμέζι αντί για μέλι. Τρώγονται ιδανικά όσο είναι χλιαρά, περιχυμένα με λίγο ακόμα άθερμο πετιμέζι. Αλλά είναι πολύ νόστιμα και σε θερμοκρασία δωματίου.

Πρόκειται για μια λίγο χρονοβόρα συνταγή, μόνο και μόνο για το άνοιγμα της ζύμης, γιατί η γέμιση είναι παιχνιδάκι. Παραδοσιακά ψήνονταν στον ξυλόφουρνο, αλλά θα βρείτε συνταγές που αναφέρουν ψήσιμο σε αντικολλητικό τηγάνι. Εγώ τα έψησα στον φούρνο και έγιναν αφράτα και μοσχομυριστά!

Το βιολογικό άθερμο πετιμέζι (σας έχω πει κι άλλες φορές πως χρησιμοποιώ αυτό) είναι ένα μαγικό προϊόν. Η συμπύκνωση του μούστου για την παραγωγή του επιτυγχάνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αρώματα του σταφυλιού, κάτι που αποδεικνύεται από το ανοιχτό χρώμα του και από το μεθυστικό άρωμα. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο.

Ρολά με κανέλα και ταχίνι (ταχινόπιτες)

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά

Μερίδες: 10 ταχινόπιτες

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά στιγμής 8 γρ.
  • 1 ½ φλυτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, σουρωμένο (3 πορτοκάλια περίπου)
  • ½ κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση:

  • ½ γεμάτο φλυτζάνι ψιλικομμένα καρύδια
  • 300 γρ. ταχίνι
  • 120 γρ. βιολογικό άθερμο πετιμέζι
  • ½ γεμάτο κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
  • ½ γεμάτο κουταλάκι μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνετε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε τη μαγιά και τον χυμό πορτοκαλιού. Με μια ξύλινη κουτάλα δουλεύετε το αλεύρι από το τοίχωμα του μπωλ προς τη λακούβα, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.

Ζυμώνετε με τα χέρια την ζύμη μέσα στο μπωλ μέχρι να γίνει λεία, προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι αν χρειαστεί. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, σκεπάζετε το μπωλ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος για μισή ώρα περίπου.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το ταχίνι, το πετιμέζι και τα μπαχαρικά. Ζεσταίνετε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε στην άκρη.

Χωρίζετε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια, στο μέγεθος μιας μπάλας του πινγκ-πονγκ. Ανοίγετε ένα-ένα κομμάτι πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Χρησιμοποιώντας τον πλάστη ανοίγετε κάθε κομμάτι ζύμης σε στενόμακρες λωρίδες 23-25 εκ. Αλείφετε την επιφάνεια της ζύμης με περίπου 2 κουταλιές από το μείγμα ταχινιού, πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο καρύδι, τυλίγετε την ζύμη σε σφιχτό κύλινδρο και τέλος σχηματίζετε ένα σαλιγκάρι.

Τοποθετείτε τις ταχινόπιτες σε ένα ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρετε τα ρολά με κανέλα και ταχίνι είτε χλιαρά, είτε σε θερμοκρασία δωματίου, περιχυμένα με λίγο ακόμα άθερμο πετιμέζι.

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'