Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κρεμμυδόσουπα με ενισχύσεις: μανιτάρια και τραχανότο

της Εύης Σκούρα Συνταγέςσούπα, κρεμμυδόσουπα, κρεμμυδόσουπα εύκολη, μανιτάρια, τραχανότο, εύκολη συνταγή, εύκολη σούπα, απλή κρεμμυδόσουπα

Η σημερινή συνταγή είναι μια άκρως γευστική, μυρωδάτη και χορταστική σούπα. Είναι μια παραλλαγή της γνωστής μας κρεμμυδόσουπας, ενισχυμένη με ποικιλία μανιταριών και ένα νέο ζυμαρικό, το τραχανότο.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Εδώ και καιρό είχα στο μυαλό μου να φτιάξω μια σούπα με διάφορα μανιτάρια και σκεφτόμουν πώς να την «στήσω». Τα μανιτάρια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου υλικά, όμως μια σκέτη σούπα μανιταριών μου φαινόταν πολύ ανιαρό πιάτο. Σκέφτηκα, λοιπόν, να προσθέσω τραχανότο, ένα νέο ζυμαρικό από σιτάρι γιαούρτι και γάλα, το οποίο είχα δει σε διάφορες συνταγές στο διαδίκτυο και ήθελα να δοκιμάσω. Την ημέρα που είχα σκοπό να αρχίσω τις δοκιμές, τσουπ, δημοσιεύει η Κατερίνα από το Culinary Flavors τη συνταγή της για την κλασσική γαλλική κρεμμυδόσουπα. Αυτό ήταν! Η τέλεια έμπνευση! Ακολούθησα, εν μέρει, τη συνταγή της Κατερίνας, πρόσθεσα και τα υπόλοιπα υλικά και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Μια σούπα πλούσια, χορταστική, γεμάτη γεύσεις και αρώματα!

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Χρησιμοποίησα 3 ειδών μανιτάρια. Τα κοινά, φρέσκα λευκά μανιτάρια που βρίσκουμε παντού και δύο ειδών αποξηραμένα, κανθαρέλλες και bolets ή porcini Χιλής. Εσείς προσθέστε ό,τι ποικιλία μανιταριών σας αρέσει. Αν δεν σας αρέσουν τα αποξηραμένα, ή αν δεν τα βρίσκετε εύκολα, χρησιμοποιήστε περισσότερα φρέσκα. Τα αποξηραμένα, όμως, προσθέτουν έξτρα γεύση και άρωμα στο πιάτο.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Όσο για το τραχανότο, αν δεν μπορείτε να το βρείτε (δείτε εδώ τα σημεία πώλησης), χρησιμοποιήστε ζυμαρικό για σούπες της αρεσκείας σας, όπως τραχανά, κριθαράκι, κλπ. Απλά έχετε στο νου σας πως ανάλογα με τι ζυμαρικό θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να υπολογίσετε και τον χρόνο που χρειάζεται να βράσει. Το τραχανότο θέλει μόνο 5 λεπτά βράσιμο. Αν κάποιο άλλο ζυμαρικό θέλει περισσότερο χρόνο, θα πρέπει να το προσθέσετε στο φαγητό λίγο νωρίτερα.

Κρεμμυδόσουπα με μανιτάρια & τραχανότο

Χρόνος προετοιμασίας: 40-45 λεπτά

Μερίδες: 4, ως κυρίως πιάτο

Υλικά:

  • 1 φλυτζάνι βραστό νερό
  • 25 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια της αρεσκείας σας
  • 2½ κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες ή λιωμένες
  • 250 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 1 κουταλάκι ξανθιά ζάχαρη
  • 1 λίτρο ζεστό ζωμό βοδινού (οι χορτοφάγοι χρησιμοποιήστε ζωμό λαχανικών)
  • ½ φλυτζάνι τραχανότο
  • 1/3 φλυτζανιού λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουταλιές κονιάκ ή μπράντι
  • ψωμί σε φέτες
  • ½ – ¾ φλυτζανιού τριμμένη γραβιέρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας

Εκτέλεση:

Ρίξτε τα αποξηραμένα μανιτάρια στο μπωλ με το βραστό νερό και αφήστε τα σκεπασμένα για 20 λεπτά περίπου. Στίψτε τα καλά με τα χέρια σας, αλλά μην πετάξετε το νερό.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Προσθέστε τα κρεμμύδια και τη ζάχαρη και σοτάρετε για 2 λεπτά περίπου. Προσθέστε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρετε για 1 ακόμη λεπτό. Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά και αφήστε τα κρεμμύδια να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Ρίξτε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και σοτάρετε για 10 λεπτά περίπου. Προσθέστε το νερό των μανιταριών και τον ζωμό και, μόλις πάρει μια βράση, προσθέτετε το κρασί και το μπράντι. Αφήστε να πάρει πάλι μια βράση και ρίξτε το τραχανότο, αλάτι και πιπέρι και αφήστε το να σιγοβράσει για 5-7 λεπτά.

Ανάψτε το γκριλ. Απλώστε τριμμένο τυρί πάνω στις φέτες ψωμιού και ψήστε μέχρι να πάρει το τυρί χρώμα, 3-4 λεπτά. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ με μια φέτα ψωμί πάνω της.

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'