Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γαλακτομπούρεκο-φλογέρες για δίκαιη μοιρασιά

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςγαλακτομπούρεκο, γαλακτομπούρεκο φλογέρες, γαλακτομπούρεκο ρολάκια

Τραγανό, ξεροψημένο φύλλο, που κλείνει μέσα του πεντανόστιμη κρέμα σιμιγδαλιού με άρωμα βανίλιας και μαστίχας. Από τα πιο νόστιμα γαλακτομπούρεκα που έχουμε δοκιμάσει ποτέ!

Μπορεί να γίνει η ίδια συνταγή και σε ταψί. Προτίμησα τα ατομικά γαλακτομπούρεκα (φλογέρα), γιατί έτσι τα ανασύρω μέσα από τις παιδικές μου μνήμες. Το γαλακτομπούρεκο ήταν το αγαπημένο γλυκό του μπαμπά μου και θυμάμαι που τα έφερνε στο σπίτι μέσα στο χάρτινο κουτί με τη λαδόκολλα, που συγκρατούσε το σιρόπι τους. Σαν παιδιά δεν μας άρεσε καθόλου αυτό το γλυκό, προτιμούσαμε σίγουρα κάτι με σοκολάτα και μπορώ να πω ότι μόνον τα τελευταία χρόνια το εκτίμησα, όταν πλέον άρχισα να φτιάχνω κι εγώ, με σπιτική κρέμα, που σίγουρα δεν έχει καμμία σχέση με την έτοιμη.

Για 20 κομμάτια

Υλικά:

  • 20-22 φύλλα κρούστας
  • 1 φλ. (200 gr) βούτυρο

Για την κρέμα:

  • 600 gr γάλα φρέσκο πλήρες
  • 300 gr κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 1 φλ. (200 gr) ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½ φλ. (75 gr) σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κ.σ. (60 gr) άμυλο
  • 4 αυγά
  • 3 κ.σ. (45 gr) βούτυρο
  • 1 κ.σ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. μαστίχα Χίου σε σκόνη

Για το σιρόπι:

  • 3 ½ φλ. (700 gr) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 φλ. (600 gr) νερό
  • φλούδα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Προετοιμασία:

Χρησιμοποιήστε υλικά φρέσκα και καλής ποιότητας, αυτό είναι το μυστικό που θα κάνει τη διαφορά στη γεύση. Διαλέξτε βούτυρο αγελαδινό πολύ καλής ποιότητας, κατά προτίμηση Κερκύρας, αλλά όχι απομιμήσεις!

Ετοιμάστε πρώτα την κρέμα. Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Χτυπήστε τα ασπράδια με 3 κ.σ. ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπήστε τους κρόκους με το εκχύλισμα της βανίλιας και 3 κ.σ. ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέστε τη μαρέγκα σταδιακά στους κρόκους, αναμιγνύοντας απαλά και με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, ώστε να μην ξεφουσκώσει το μίγμα.

Διαλύστε το άμυλο σε ένα μπωλάκι κρύο γάλα. Βάλτε το υπόλοιπο γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και την υπόλοιπη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και βάλτε την στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το διαλυμένο άμυλο και το σιμιγδάλι σαν βροχή. Ανακατεύετε συνεχώς, ώστε να μη σχηματιστούν σβώλοι.

Οταν πήξει η κρέμα, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και τη μαστίχα και αναμείξτε να ενσωματωθούν. Αφήστε λίγο την κρέμα να χλιαρίνει και προσθέστε το μίγμα των αυγών σταδιακά, αναμιγνύοντας απαλά και με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω. Σκεπάστε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη επάνω στην επιφάνειά της, ώστε να μη σχηματίσει κρούστα και αφήστε την να κρυώσει.

Λιώστε το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε για τα φύλλα. Ανοίξτε ένα φύλλο στην επιφάνεια εργασίας και ραντίστε το με βούτυρο. Βάλτε 2 κ.σ. κρέμα στο μέσον της μίας του άκρης, από τη στενή πλευρά. Χωρίστε νοητά το φύλλο σε 3 ίσα μέση. Γυρίστε και διπλώστε τις άκρες του περίπου τρία δάχτυλα κατά μήκος της μακριάς πλευράς.

Αυτό το σκέφτηκα, γιατί το φύλλο μονό είναι πολύ λεπτό και συνήθως κατά το ψήσιμο σκίζεται και ξεχειλίζει η κρέμα του - με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το φύλλο στις άκρες, γίνεται πιο ανθεκτικό και σπάνια σκίζεται. Διπλώστε τις άκρες του φύλλου και πάλι επάνω στο κεντρικό τμήμα με την κρέμα. Ραντίστε με λίγο βούτυρο.

Τυλίξτε το γαλακτομπούρεκο, ξεκινώντας από την πλευρά της κρέμας, πολύ χαλαρά, γιατί κατά το ψήσιμο η κρέμα του φουσκώνει και πάλι μπορεί να σκίσει το φύλλο και να ξεχειλίσει. Τοποθετήστε τα γαλακτομπούρεκα μέσα σε βουτυρωμένο ταψί. Αλείψτε καλά την επιφάνειά τους με το βούτυρο που περίσσεψε και ραντίστε με νερό.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Βάλτε μέσα τα γαλακτομπούρεκα και αφού περάσουν 10 λεπτά, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 170°C. Αφήστε να ψηθούν για περίπου 40 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν.

Όσο ψήνονται τα γαλακτομπούρεκα, ετοιμάστε το σιρόπι. Βάλτε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά. Σιροπιάστε τα γαλακτομπούρεκα, μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο, με το σιρόπι που είναι ακόμη ζεστό.

Αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε. Διατηρούνται στο ψυγείο.

* Εγώ χρησιμοποίησα άμυλο πατάτας (fecola), το οποίο είναι όμως δυσεύρετο στην Ελλάδα - Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άμυλο καλαμποκιού (corn flour).

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'