Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κουλουράκια κανέλας σε ρετρό κοτσίδες

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςκουλουράκια, κουλουράκια κανέλας, εύκολα κουλουράκια, σπιτικά κουλούρια

Το λάθος που μπορείς εύκολα να κάνεις βλέποντας τα κουλουράκια αυτά, είναι να τα θεωρήσεις παλιομοδίτικα, ρετρό, vintage, ή όπως αλλιώς μπορείς να τα πεις, και να γυρίσεις σελίδα. Κάπου εκεί θα έχεις χάσει. Και γι' αυτό βάζω στοίχημα! Αν απομονώσεις το παλιομοδίτικο σχήμα τους, το οποίο εσκεμμένα έπλασα σε κοτσιδούλα, γιατί μου θύμιζε όταν τα έφτιαχνα παλιά με τη γιαγιά, θα δεις πως είναι από τα ωραιότερα κουλουράκια κανέλας ever! Κι έχω φάει πολλάααα...

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Κερδίζουν το συγκριτικό τεστ με ιδιαίτερη ευκολία, γιατί ισορροπούν τέλεια μεταξύ του γλυκού και του άγλυκου, η κανέλα είναι αισθητή ιδανικά, χωρίς να επισκιάζει τη γεύση τους και να πικρίζει, και τέλος είναι ιδιαιτέρως απλά και με υλικά που τα έχεις αυτή τη στιγμή στο σπίτι. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα κουλουράκι κανέλας; Σίγουρα όχι τις υπερβολές. Όχι τις σοκολάτες, τα βούτυρα, τους ξηρούς καρπούς. Δύσκολα θα άλλαζα αυτή τη συνταγή με κάποια άλλη.

Σας την χαρίζω με αγάπη!

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Κουλουράκια κανέλας

Υλικά για 60 κουλουράκια:

  • 250 ml χυμό πορτοκάλι φρεσκοστυμμένο
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
  • 50 ml κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
  • 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Μέθοδος:

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα τον χυμό του πορτοκαλιού, το λάδι, τη ζάχαρη, το κονιάκ, την κανέλα και τη σόδα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να διαλυθεί λίγο και η ζάχαρη.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε πρώτα το μισό κιλό ολόκληρο και ζυμώνουμε. Έχει σχηματιστεί ένας χυλός. Στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό κιλό, αλλά αυτή τη φορά σταδιακά, γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο η ζύμη. Υπάρχει βέβαια περίπτωση να το πάρει όλο και να θέλει και ελάχιστο ακόμα. Στην δική μου περίπτωση, χρειάστηκαν ακριβώς 950 γραμμάρια αλεύρι από το 1 κιλό που είχα αρχικά!

Ζυμώνουμε καλά καθ΄όλη την διάρκεια που προσθέτουμε το αλεύρι και σταματάμε όταν έχουμε μια ωραία εύπλαστη ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο αερόθερμο στους 170 με 180 βαθμούς.

Παίρνουμε δύο - τρία ταψιά και τα καλύπτουμε με λαδόκολλα.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Αρχίζουμε να πλάθουμε κουλουράκια και να τα τοποθετούμε στα ταψιά.

Εγώ χρησιμοποίησα την παρακάτω μέθοδο για να φτιάξω κοτσιδούλες, αλλά μπορούμε να τα κάνουμε και κυκλάκια ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα επιλέξουμε.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Για τις κοτσίδες θα χρειαστούμε μια μπάλα ζύμης στο μέγεθος καρυδιού. Την ανοίγουμε σε ένα κορδόνι περίπου 25 εκατοστών και αρχίζουμε να το πλέκουμε σταυρωτά, όπως μια κοτσίδα.

Τοποθετούμε τα κουλουράκια στο ταψί και τα βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά στους 180 βαθμούς, στο αερόθερμο.

Τα βγάζουμε μόλις είναι έτοιμα και τα αφήνουμε μέσα στο ταψί για να κρυώσουν και να σφίξουν. Τέλος, τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα και τα αφήνουμε εκεί για μερικές ώρες, να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, πριν τα βάλουμε σε αεροστεγές μεταλλικό κουτί για μπισκότα ώστε να τα διατηρήσουμε.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Tips:

  • Τα κουλουράκια αυτά είναι πολύ καλύτερα από τη δεύτερη μέρα και μετά, που έχουν δέσει οι γεύσεις τους.
  • Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο, αλλά και το σχήμα, το μέγεθος ή το πάχος που θα τα φτιάξουμε. Για τις κοτσίδες που επέλεξα εγώ χρειάστηκαν 12-15 λεπτά.
  • Για να καταλάβετε ότι είναι έτοιμα κοιτάξτε τα από κάτω. Θα πρέπει να έχουν πάρει χρώμα στην κάτω μεριά που ακουμπάει στο ταψί. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο μην επιχειρήσετε να τα μεταφέρετε γιατί θα κοπούν. Πρέπει πρώτα να κρυώσουν στο ταψί γιατί θα σφίξουν και θα σταθεροποιηθούν. Εκεί δηλαδή που μπορεί να σας φαίνονται άψητα και μαλακά, θα δείτε ότι με το πέρασμα της ώρας σφίγγουν και σκληραίνουν.

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'