Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μπρουσκέτα με μπομπότα, η φτωχή αρχόντισσα

της Γεωργίας Κουτσούκου Συνταγέςμπομπότα, ψωμί με καλαμποκάλευρο, μπομπότα παραδοσιακή, μπρουσκέτα, σφέλα, ντομάτες, κάπαρη, κολατσιό, Κατοχή της Ελλάδας, 28η Οκτωβρίου

Μέρες τώρα σκέφτομαι τι να σας παρουσιάσω αυτή την εβδομάδα. Διαβάζω διάφορα έντυπα και βιβλία μαγειρικής, ιστορικές συνταγές αλλά δεν βγάζω άκρη. Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου συνεχώς τριγυρίζει στο μυαλό μου. Μιλάμε για την κατοχική κουζίνα σε μια εποχή που ευτυχώς έχουμε αφθονία. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι ποικιλίες για τα ουζάκια δίνουν και πέρνουν, ιδιαίτερα μετά το τέλος της παρέλασης. Καλέσματα γιορτινά με κάθε λογής εδέσματα μιας και δεν υπάρχει «εθνικό φαγητό» που να μας δεσμεύει. Κρίση μεν, στις γιορτινές μέρες όμως το παρακάμπτουμε ως γεγονός, η σύμπνοια μας σώζει.

photo: Γεωργία Χρ. Κουτσούκου
photo: Γεωργία Χρ. Κουτσούκου

Η Ελλάδα έχει παράδοση στην ανακήρυξη των εθνικών επετείων στο ξεκίνημα και όχι στο τέλος των γεγονότων που τις συγκροτούν. Ενώ θα έπρεπε να γιορτάζουμε στις 12/10, στην απελευθέρωση της Αθήνας ή στις 18/10, στην Έλευση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, αντιθέτως γιορτάζουμε ως εθνική μας επέτειο την αρχή του πολέμου, η οποία σημαδεύτηκε από μια μεγάλη νίκη. Να μην ξεχνάμε ότι μετά την απελευθέρωση η πατρίδα μας δεν πρόλαβε να γιορτάσει. Ακολουθούν τα Δεκεμβριανά, η Βάρκιζα, και ένας σωρός γεγονότα που οδηγούν στον εμφύλιο πόλεμο.

Η 28η Οκτωβρίου συμβολίζει την απόλυτη σύμπνοια και ενότητα μεταξύ των Ελλήνων. Η μεγάλη ελληνική νίκη ενάντια στον φασισμό και το σκοτάδι. Νίκη πανευρωπαϊκού και ίσως και παγκοσμίου χαρακτήρα για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας. Δεν ήταν τυχαία η νίκη του 1940 ενάντια στους Ιταλούς. Δεν ήταν τυχαία η σύμπνοια. Η πείνα ηταν μαζική, οι ψυχές υπέφεραν ανεξαρτήτως χρώματος. Το καθημερινό τραπέζι γεμάτο πατατόφλουδες, λαχανίδες, τσουκνίδες. Τους νεκρούς δεν τους δήλωναν όλους, ώστε να μη χρειάζεται να καταθέσουν το δελτίο του συσσίτιου. Ρακένδυτοι, σκελετωμένοι ψάχνουν στα σκουπίδια. Ρετσίνα, σταφίδα και ελπίδα τους κράτησαν ζωντανούς. Ελπίδα για ζωή, ελευθερία και ειρήνη. Τον πόλεμο τον ζούσαν και δεν τον αναζητούσαν, τη ζωή τους ήθελαν. Τη βόλτα στη λιακάδα, τον καφέ, όχι από ρεβύθι, τον κανονικό. Ψωμί κανονικό, όχι 30 δράμια ανά άτομο, όπως έλεγε το δελτίο.

photo: Γεωργία Χρ. Κουτσούκου
photo: Γεωργία Χρ. Κουτσούκου

Πολλά βιβλία και άρθρα για την κατοχική μαγειρική. Ο φόβος και η πείνα εξωθούσαν τη φαντασία των νοικοκυρών να σκαρφίζονται φαγητά με υλικά παράξενα. Μπομποτάλευρο, σταφίδα, σουσάμι, ξύδι. Παρόλα ταύτα, στην πορεία των ετών πολλά από εκείνα τα φαγητά έχουν αποδειχθεί υψηλής διατροφικής αξίας, μιας και ήταν απαλλαγμένα από βλαβερά για τον οργανισμό του ανθρώπου στοιχεία. Το ψωμί των φτωχών, η κατά κόσμο μπομπότα, από μαρτυρίες των ανθρώπων της εποχής ήταν το νοστιμότερο πράγμα στον κόσμο.

Σήμερα οι επιστήμονες μας μιλάνε για τα πολλαπλά οφέλη του ψωμιού από καλαμποκάλευρο. Η περιεκτικότητά του σε θειαμίνη και νιασίνη (σύμπλεγμα βιταμίνης Β) συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των ναυτικών κυττάρων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ βοηθάει ιδιαίτερα στην μείωση της εμφάνισης της αρτηριονσκλήρυνσης. Ισχυρή άμυνα ενάντια στον καρκίνο, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλά και μείωση της χοληστερίνης με την κατανάλωση του καλαμποκένιου ψωμιού.

photo: Γεωργία Χρ. Κουτσούκου
photo: Γεωργία Χρ. Κουτσούκου

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια συνταγή μοναδική. Τροφή για σκέψη με μπρουσκέτα μπομπότας, σύγκλινο και σφέλα. Μεζές λαϊκός και διόλου ευκαταφρόνητος. Έτσι, για να ευφραίνεται η ψυχή και το μυαλό να δημιουργεί. Να υποτάσσονται τα μυαλά στη σκέψη και στη γεύση, όχι στην πίκρα άνευ όρων.

Συνταγή για μπομπότα

  • 3 κούπες καλαμποκάλευρο
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα ζεστό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ξερή μαγιά

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό. Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, και ίσως λίγο παραπάνω, και αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά για 10-15 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη μας για μία ώρα, να «ξεκουραστεί». Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ζυμώνουμε την μπομπότα. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο, για να φουσκώσει μισή ώρα ακόμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και απολαμβάνουμε!

photo: Γεωργία Χρ. Κουτσούκου
photo: Γεωργία Χρ. Κουτσούκου

Μπρουσκέτα καλαμποκόψωμου

  • 4-5 φέτες ψωμί από καλαμπόκι, μπομπότα
  • 1 μέτρια ντομάτα
  • 1 κουταλιά της σούπας βαλσαμικό ξύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • τυρί σφέλλα, αιγοπρόβειο τυρί από Μεσσηνία*
  • σύγκλινο Καλαμάτας Οικονομάκου**
  • αγγουράκια κάπαρης κατά το δοκούν
  • ρίγανη
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο

*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο τυρί θέλετε, αλλά εγώ προτείνω τη σφέλλα, γιατί είναι από τα αγαπημένα μου τυριά.
**Οικογενειακή αλλαντοποιεία με διακρίσεις στον χώρο των αλλαντικών πανευρωπαϊκά. Σύντομα θα έχουμε αφιέρωμα στον και Πέτρο Οικονομάκο και την οικογένειά του.

Κόβουμε σε μικρούς κύβους τη ντομάτα και αλατίζουμε, ενώ παράλληλα ρίχνουμε μια κουταλιά βαλσαμικό ξύδι. Στη συνέχεια λιώνουμε τη σκελίδα του σκόρδου και ανακατεύουμε καλά τα κυβάκια της ντομάτας. Φρυγανίζουμε ελαφρώς τις φέτες της μπομπότας.

photo: Γεωργία Χρ. Κουτσούκου
photo: Γεωργία Χρ. Κουτσούκου

Τοποθετούμε σε πιάτο το ψωμί, βάζουμε με προσοχή τα κυβάκια της ντομάτας. Κόβουμε το παστό (σύγκλινο) και ρίχνουμε στα κενά της μπρουσκέτας. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα αγγουράκια κάπαρης. Σερβίρουμε με τη σφέλλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'