Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κινόα και ψητά λαχανικά: τα κάναμε σαλάτα

της Εύης Σκούρα Συνταγέςκινόα, σαλάτα, σαλάτα με κινόα και λαχανικά, ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια, μανιτάρια, χορταστική σαλάτα, βινεγκρέτ βασιλικού

Εντάξει, αρκετά σας γλύκανα, πάμε τώρα να δοκιμάσουμε κάτι αλμυρό. Σαλάτα με ψητά λαχανικά και κινόα, με βινεγκρέτ βασιλικού. Ένα πιάτο μυρωδάτο, πολύ γευστικό και ελαφρύ, ιδανικό και για όσους κάνουν δίαιτα. Γίνεται εύκολα και προσαρμόζεται ανάλογα με ό,τι λαχανικά έχετε στο ψυγείο. Νομίζω πως θα σας αρέσει πολύ.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Η σαλάτα περιέχει κολοκυθάκια, τομάτες, κρεμμύδια, κόκκινες πιπεριές, δύο είδη μανιταριών και κινόα. Τα μανιτάρια και η κινόα κάνουν το πιάτο πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη. Η κινόα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά Ω 3, που ωφελούν την καρδιά, είναι καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και σίδηρου και καλή πηγή φυτικών ινών.  

Από τότε που πρωτοδοκίμασα αυτή τη σαλάτα την έχω φτιάξει πάρα πολλές φορές. Την έχω δοκιμάσει και με ελαιόλαδο και με σησαμέλαιο. Ήταν το ίδιο νόστιμη και με τους δύο τρόπους. Σας προτείνω όμως να την δοκιμάσετε και με το σησαμέλαιο, αν θέλετε. Είναι υπέροχη.

Η βινεγκρέτ ταιριάζει ιδανικά. Η παρουσία του βασιλικού είναι ίσα-ίσα αντιληπτή, ώστε να μη καλύπτει τις υπόλοιπες γεύσεις. Κρατήστε την συνταγή, θα γίνει μία από τις αγαπημένες σας βινεγκρέτ.

Σαλάτα με ψητά λαχανικά και κινόα

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά

Υλικά:

  • 3 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μέτρια τομάτα, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 3 μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 250 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 1 φλυτζάνι μαγειρεμένη κινόα*
  • 2 – 2 ½ κουταλιές σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ βασιλικού:

  • 1 ½ κουταλιά σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • ¼ – 1/3 φλυτζανιού φρέσκα φύλλα βασιλικού*
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 °C. Βάζετε όλα τα κομμένα λαχανικά και τα μανιτάρια σε ένα μεγάλο ταψί, τα περιχύνετε με το σησαμέλαιο, νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι και τα ψήνετε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Εν τω μεταξύ μαγειρεύετε την κινόα. Δείτε οδηγίες εδώ. Φτιάχνετε τη βινεγκρέτ βασιλικού προσθέτωντας όλα τα υλικά στο μούλτι ώστε να ομογενοποιηθούν.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Σερβίρετε τη σαλάτα με ψητά λαχανικά και κινόα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και την περιχύνετε με τη βινεγκρέτ βασιλικού.

Tip

*Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον βασιλικό με μαϊντανό

Η Εύη Σκούρα διατηρεί το δίγλωσσο blog The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'