Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Δοκιμάσαμε αλμυρό κέικ στο Chapeau

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςαλμυρό κέικ, λιαστές ντομάτες, κάππαρη, κασέρι, βασιλικός, δυόσμος, Chapeau, Χαλάνδρι, Ντίνα Νικολάου, σεφ

Η Ντίνα Νικολάου, αυτή η γλυκιά μαγείρισσα που μαγειρεύει ελληνικά στο Παρίσι και γαλλικά στην Ελλάδα, δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Εκείνο που δεν ξέρετε ίσως είναι ότι πρώτη η Ντίνα έφτιαξε αλμυρά κέικ, δημοσίευσε μάλιστα τις συνταγές της σε ένα ωραίο βιβλίο με τίτλο «Αλμυρά & γλυκά κέικ & συνοδευτικές σαλάτες». Ένα τέτοιο κέικ, πεντανόστιμο και αφράτο, δοκιμάσαμε τις προάλλες σε brunch στο Chapeau ανάμεσα σε πολλές άλλες λιχουδιές που είχε φτιάξει η Ντίνα. Είναι ιδανικό σνακ, αφού συντηρείται και μεταφέρεται εύκολα και νικά την πείνα χωρίς να βαραίνει το στομάχι, αυτό ακριβώς που θέλεις δηλαδή στο γραφείο, στο σχολείο ή στην εκδρομή. Επίσης είναι ιδανικό για brunch. Τo Chapeau αυτό το ωραίο μαγαζί – ιδέα της Ντίνας, που πραγματοποίησε η φίλη της Βούλα Ρακοπούλου, βρίσκεται σε ένα στενάκι στο Χαλάνδρι, σε μια από τις πιο ζωντανές και ευχάριστες γειτονιές της Αθήνας.

photos: Κική Τριανταφύλλη
photos: Κική Τριανταφύλλη

Ιδανική η ατμόσφαιρα, ωραίο το περιβάλλον και οι μουσικές, χαρούμενα τα χρώματα του χώρου. Έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα μοντέρνο παριζιάνικο μπιστρό, τόσο γαλλικό και παραμυθένιο που νομίζεις ότι από στιγμή σε στιγμή θα εμφανιστεί μπροστά σου η Αμελί. Σημειώνω: Δεν είναι εύκολο το παρκάρισμα. Αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα, ακουμπάς το αυτοκίνητο στο πρώτο parking που θα συναντήσεις στον δρόμο σου (5 ευρώ όσες ώρες κι αν το αφήσεις), κάνεις τις βόλτες σου στην αγορά και μετά απολαμβάνεις τις λιχουδιές και τα κοκτέιλ του Chapeau*.

*ChapeauΣωκράτους 4, Χαλάνδρι, τηλ: 210-6845300

Αλμυρό κέικ με λιαστές ντομάτες, κάπαρη και βασιλικό

Υλικά

  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φακελάκι (7-8 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 3 αυγά κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρά χτυπημένα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml γάλα πλήρες
  • 100 γρ μαλακό κασέρι, τριμμένο
  • 200 γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • 50 γρ. κάπαρη ξεπλυμένη και καλά στραγγισμένη
  • 2 κλαράκια -τις κορυφές- βασιλικό ή δυόσμο ψιλοκομμένες
  • λίγο αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ ή ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24-26 εκ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με το ελαιόλαδο και το γάλα, μέχρι να γίνουν λείο μείγμα. Το αδειάζουμε στο μπολ με το αλεύρι (στη λακουβίτσα) και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις με τα χέρια (ή χτυπάμε τα υλικά με το μίξερ) μέχρι να ενωθούν και να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα.

Προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι, τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη και τον βασιλικό (ή τον δυόσμο) και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα στη λαδωμένη φόρμα (ή στο ταψάκι) και την βάζουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνουμε το κέικ για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει η επιφάνειά του.

Το αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά μέσα στη φόρμα, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Tip: Αν θέλετε, μπορείτε να μοιράσετε το μείγμα σε μικρά φορμάκια για μάφιν. Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος ψησίματος πρέπει να μειωθεί στα 30 λεπτά.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'