Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σουτζουκάκια συννεφένια, συνταγή απαράλλακτη

της Εύας Παρακεντάκη Συνταγέςσουτζουκάκια, αφράτα σουτζουκάκια, σουτζουκάκια με σάλτσα, πατάτες τηγανητές

Είναι και κάτι φαγητά που σχεδόν όλοι λατρεύουν - για να μη πω όλοι! Τα σουτζουκάκια είναι ένα από αυτά και εμείς στο σπίτι μας έχουμε συνταγή από τις παλιές γυναίκες ή, αλλιώς, από τις παλιογυναίκες. Είναι τόσο αφράτα που λιώνουν στο στόμα. Θα τολμήσω να το πω, είναι τα καλύτερα σουτζουκάκια του κόσμου! Α ρε μάνα, είσαι απλά αξεπέραστη. Μην την αλλάξετε καθόλου τη συνταγή, μόνο το αλατοπίπερο αφήνω στα γούστα σας. Είναι μαγική σαν ξόρκι, αν κάτι λείψει ή αν είναι παραπάνω, χάνετε τη μαγεία του απόλυτου!

Διάβασα πριν λίγες μέρες στον τοίχο φίλου στο φατσοβιβλίο:

«Τι είναι η μαγειρική;
Είναι οι γνώσεις της Μήδειας και της Κίρκης, της Καλυψώς και της βασίλισσας του Σαββά.
Είναι το να γνωρίζεις όλα τα αρωματικά χόρτα και τα φρούτα, τα βάλσαμα και τα μπαχαρικά και ό,τι είναι γλυκό και θεραπευτικό στα σταφύλια και πικάντικο στο κρέας...
Είναι η οικιακή οικονομία της προγιαγιάς σου και η επιστήμη της σύγχρονης χημείας, η γαλλική τέχνη και η αραβική φιλοξενία.
Είναι, τελικά, το ότι πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσεις να έχουν όλοι κάτι νόστιμο να φάνε.»

wikipedia.com
wikipedia.com

Όλα αυτά τα υπέροχα τα έγραψε ο άγγλος συγγραφέας και ζωγράφος Τζον Ράσκιν (φωτό) και μου άρεσαν τόσο πολύ! Έχουν μια μαγεία αυτές οι λέξεις, άλλωστε πώς να μην έχουν, το φρόντισε ο συγγραφέας με την παρουσία των γυναικών στην αρχή της πρότασης. Και πόσο αληθινά και βαθιά μεστωμένα είναι τα λόγια που ακολουθούν. Μα πιο πολύ απ' όλα μου άρεσε το «Είναι, τελικά, το ότι πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσεις να έχουν όλοι κάτι νόστιμο να φάνε», γιατί αυτό περικλείει όλα τα παραπάνω και αυτό είναι που μένει στον ουρανίσκο των συνδαιτυμόνων μας αλλά και του δικού μας.

-Καλά τόση φιλοσοφία για ένα πιάτο σουτζουκάκια;
-Ε ναι, τι να κάνουμε, τα σουτζουκάκια μου είναι ποίημα!

Υλικά για τα σουτζουκάκια:

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 250 γρ. αρνίσιο κιμά
  • 250 γρ. χοιρινό κιμά
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 φέτες μουσκεμένο μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 σφηνάκι ξύδι
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 σφηνάκια ελαιόλαδο

Υλικά για τη σάλτσα:

  • ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. πελτέ
  • 4 μπαχάρια
  • ½  κ.σ. κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3 ποτήρια ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε τουλάχιστον 5 λεπτά τον κιμά. Τον ξεκουράζουμε στο ψυγείο μισή ώρα και στη συνέχεια πλάθουμε και τηγανίζουμε. Οι κεφτέδες αυτοί πλάθονται μεγάλο και μακρόστενοι. Προτιμώ να τηγανίζω σε ελαιόλαδο.

Εκτέλεση για τη σαλτσούλα:

Τσιγαρίζουμε τον πελτέ μέχρι να κοκκινίσει το λάδι μας. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό, αλάτι, πιπέρι και τα μπαχάρια . Όταν πάρουν βράση, χαμηλώνουμε και περιμένουμε να χυλώσει η σάλτσα μας. Βουτάμε μέσα τα σουτζουκάκια και τους δίνουμε άλλη μία βράση. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα να μπομπάνει το φαγητό μας, όση ώρα τηγανίζουμε τις πατάτες!

*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύας Παρακεντάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'