Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σπιτικά μπισκότα digestive: θρίαμβος στην κουζίνα!

της Εύης Σκούρα Συνταγέςμπισκότα, μπισκότα digestive, σπιτικά μπισκότα, μπισκότα βρώμης, μπισκότα για παιδιά, εύκολα μπισκότα

Ήθελα πολύ καιρό να φτιάξω σπιτικά μπισκότα digestive, όσο πιο υγιεινά γίνονται. Και όχι μόνο μου βγήκαν με την πρώτη (τρελή χαρά), αλλά είναι τόσο νόστιμα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνα του εμπορίου! Έχω χρησιμοποιήσει μπισκότα digestive σε πολλές συνταγές του μπλογκ, τις οποίες μπορείτε να τις δείτε εδώ. Τώρα, όλα αυτά θα τα φτιάχνω με σπιτικά μπισκότα.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Ο τρόπος παρασκευής τους είναι πολύ απλός. Βάζεις όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων, τα ανακατεύεις για πολύ λίγο, βάζεις τη ζύμη στο ψυγείο και την αφήνεις περίπου 1 ώρα. Την ανοίγεις με έναν πλάστη και ψήνεις τα μπισκότα για 10 λεπτά. Έτοιμα!

Το καλύτερο όλων; Γίνονται και vegan ή νηστίσιμα και είναι το ίδιο νόστιμα! Απλά θα αντικαταστήσετε το γάλα αγελάδας που χρησιμοποίησα με γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα επιλογής σας.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Σπιτικά μπισκότα Digestive

Διαβάζοντας τα υλικά θα δείτε πως έχω χρησιμοποιήσει λάδι καρύδας αντί για βούτυρο. Η διαφορά στη θερμιδικά αξία δεν είναι μεγάλη. Από διατροφικής άποψης, τόσο το βούτυρο όσο το λάδι καρύδας, είναι φορτωμένα με κορεσμένα λίπη.

Να ξεκαθαρίσω βέβαια πως σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ πως το βούτυρο δεν είναι υγιεινό. Είμαι από εκείνους που, σχεδόν πάντα, προσθέτω λίγο βούτυρο στα φαγητά μου. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, όλοι όσοι είχαν καταδικάσει το βούτυρο ως το χειρότερο τρόφιμο, τώρα πια έχουν ανασκευάσει. Το ίδιο όμως συνέβη και με το λάδι καρύδας, πριν από δυο τρία χρόνια, που θεωρήθηκε «αμαρτωλό» λόγω των κορεσμένων λιπαρών. Κι αυτό άλλαξε στην πορεία.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε λάδι καρύδας, χρησιμοποιήστε βούτυρο αγελάδας στην ίδια ποσότητα, αλλά παγωμένο και κομμένο σε κομμάτια.

Για τη συνταγή αυτή χρησιμοποίησα το πραγματικά υπέροχο βιοδυναμικό αλεύρι ολικής από αλεσμένο σε πετρόμυλο βιοδυναμικό σιτάρι triticum dicoccum (emmer) της εταιρείας The Trinity Farm, που πολύ ευγενικά μου έστειλαν να δοκιμάσω.

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά (+60 λεπτά αναμονή)

Μερίδες: 20 περίπου μπισκότα

Υλικά:

  • 1 και 1/3 φλυτζάνια (100 γρ.) νιφάδες βρώμης
  • 1 φλυτζάνι (100 γρ.) αλεύρι ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι
  • 1/3 φλυτζανιού (50 γρ.) ζάχαρη καρύδας*
  • 1/2 φλυτζάνι (110 γρ.) λάδι καρύδας**
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1 και ½ κουταλιά κοπανισμένος λιναρόσπορος (προαιρετικό)
  • ¼ φλυτζανιού (60 ml) γάλα 2% λιπαρά – πιθανόν να μην χρειαστεί όλο (για τη vegan εκδοχή δείτε την σημείωση***)

Εκτέλεση:

Βάλτε τις νιφάδες βρώμης στον επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε τις για 2-3 δευτερόλεπτα για να αλεστούν ελαφρώς. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το γάλα και ανκατέψτε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν, 10 δευτερόλεπτα περίπου.

Προσθέστε το γάλα, λίγο λίγο μέχρι να αρχίσει να δημιουργείται η ζύμη. Πιθανότατα να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε όλο.
Βγάλτε τη ζύμη από τον επεξεργαστή, πλάστε την με τα χέρια σας μια - δυο φορές και κάντε τη μια μπάλα. Τυλίχτε την με διάφανη μεμβράνη τροφίμων και βάλτε την στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160 °C, στον αέρα, και στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετήστε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο κόλλες αντικολλητικό χαρτί και με έναν πλάστη ανοίξτε τη σε πάχος 6 χιλιοστών περίπου.

Κόψτε τα μπισκότα με ένα κουπ-πατ διαμέτρου 6 εκατοστών και τοποθετήστε τα πάνω στο ταψί. Ψήστε τα για περίπου 12-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα στις άκρες τους. Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Σημειώσεις:

  • Αν δεν βρίσκετε ζάχαρη καρύδας, χρησιμοποιήστε 1/3 φλυτζανιού καστανή ανεπεξέργαστη ζάχαρη.
  • Αν δεν βρίσκετε λάδι καρύδας, χρησιμοποιήστε βούτυρο αγελάδας στην ίδια ποσότητα, αλλά παγωμένο και κομμένο σε κομμάτια.
  • Για την vegan ή νηστίσιμη εκδοχή αντικαταστήσετε το γάλα αγελάδας με γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα επιλογής σας.

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'