Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Λικέρ από μαλοτήρα: το γλυκύτερο φάρμακο

της Εύας Παρακεντάκη Συνταγέςλικέρ, σπιτικό λικέρ, μαλοτήρα, βότανα, κρητικά βότανα, κρύωμα, γιατροσόφι, μέλι

Ετοιμάζω λικεράκι για τον χειμώνα που πιστεύω πως, αν το ζεστάνω και λιγάκι, θα αποφύγω τα αντιβηχικά και θα έχω έναν καλό ύπνο τις ημέρες του μπουκώματος. Γιατί κανείς δεν γλιτώνει από τις ιώσεις και των φρονίμων τα παιδιά πριν αρρωστήσουν ετοιμάζουν τα γιατροσόφια τους!

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Η ονομασία μαλοτήρα προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις male (αρρώστια) και tirare (σύρω). Στην Κρήτη, τα παλαιότερα χρόνια, το θεωρούσαν πανάκεια για τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του αναπνευστικού, αλλά και για τις αϋπνίες, μια και το άλλο της όνομα είναι «καλοκοιμιθιά». Είναι όμως και νόστιμη η μαλοτήρα, γι’αυτό αποφάσισα να την δοκιμάσω σε λικέρ.

Τι θα χρειαστούμε;

  • ½ λίτρο τσικουδιά ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή ρούμι
  • 30 κλαράκια μαλοτήρα
  • ½ λίτρο νερό που έχουμε βράσει μέσα μαλοτήρα γύρω στα 10 κλαράκια
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. μέλι

Πώς θα το ετοιμάσουμε;

Βάζουμε τη μαλοτήρα και την τσικουδιά στο γυάλινο δοχείο. Κλείνουμε και φιλάμε το δοχείο για τέσσερις μέρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Όταν περάσουν οι 4 ημέρες, φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό της μαλοτήρας, το μέλι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας απαλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά από 2-3 λεπτά βρασμού σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιρόπι στο αλκοόλ με τα βότανα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μακριά από τον ήλιο για 5 ημέρες το δοχείο με το λικέρ. Μετά από 5 μέρες φιλτράρουμε (με χάρτινα φίλτρα) και βάζουμε σε μπουκάλια.

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Σας έχω παρουσιάσει σε παλαιότερο άρθρο μου μια καλλιέργεια στην Κρήτη. Διαβάστε το και ταξιδέψτε στον Ομαλό, όπου καλλιεργούν τη μαλοτήρα και από εκεί την στέλνουν στα σπίτια μας, μυρίστε μέσα στο λικέρ το χώμα και την πρωινή δροσιά του οροπεδίου και κάντε ένα ταξίδι στην Κρήτη μέσα από μία γουλιά, από το πραγματικά υπέροχο λικέρ που σας προτείνω!

*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύας Παρακεντάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'