Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κέικ ζέβρα: Το μαρμπρέ της μαμάς αγρίεψε

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςκέικ, κέικ με σοκολάτα, κέικ μαρμπρέ, κέικ ζέβρα, zebra cake, κέικ ανάμεικτο, εύκολο κέικ, σπιτικό κέικ, εύκολη συνταγή, γλυκά, επιδόρπιο

(photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα)
(photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα)

Το άνιμαλ πριντ ήταν, είναι και θα είναι της μόδας. Οκ, το εμπεδώσαμε, αφού όλες κάποια στιγμή αποκαλύψαμε το ζώο που κρύβουμε μέσα μας, είτε φορώντας κάποιο λεοπάρ φουλάρι, φούστα, πουκάμισο, κολάν, ακόμα και ολόκληρο φουστάνι, είτε καλύπτοντας τον καναπέ μας με αγελαδί ριχτάρι...

Πήρα, λοιπόν, κι εγώ ένα κέικ κλασικό και το έκανα μοδάτο. Το διαχρονικό  μαρμπρέ, δηλαδή, το δίχρωμο κέικ με βανίλια και κακάο, μεταμορφώνεται σε wild zebra cake!

Για να μη μακρηγορώ, όμως, θα πω πως το ευφάνταστο αυτό αποτέλεσμα είναι θέμα καθαρά και μόνο τεχνικής.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Φτιάχνουμε δύο μίγματα για κέικ, ένα με κακάο και ένα με βανίλια, και απλά τα αναμιγνύουμε με συγκεκριμένο τρόπο (δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε ενα κλασικό μαρμπρέ) ώστε να δημιουργηθούν "νερά του μαρμάρου" όταν κοπεί.

Αν έχετε λίγο παραπάνω χρόνο να διαθέσετε, κέφι για παιχνίδι και όρεξη να εκπλήξετε ευχάριστα τους δικούς σας, φτιάχνετε κέικ-ζέβρα.

Αν πάλι όχι, τότε φτιάχνετε το απλό κέικ μαρμπρέ και το απολαμβάνετεε έτσι κι αλλιώς, αφού είναι μια από τις ωραιότερες συνταγές του είδους που έχω φτιάξει ποτέ κι αυτό το αποδεικνύει ο παρακάτω ευχαριστημένος καταναλωτής (το παιδί μου)!

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Κέικ - ζέμπρα

Υλικά:

  • 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπείκιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 330 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
  • 250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
  • 2 κουταλάκια γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 5 αυγά
  • 60 γραμμάρια κακάο σκόνη
  • 9 κουταλιές της σούπας νερό
  • 300 γραμμάρια γάλα φρέσκο

Μέθοδος:

Βάζουμε σε ένα μπολ το κακάο, το νερό και τα 100 γραμμάρια από τη ζάχαρη που έχουμε για το κέικ. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι και βλέπουμε ότι δημιουργείται μια σχετικά παχύρρευστη κρέμα σαν πάστα. Το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την υπόλοιπη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας. Τα χτυπάμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι συνεχίζοντας το χτύπημα.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Μόλις ανακατευτούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ. Παίρνουμε περίπου δύο κούπες από τον χυλό του κέικ που μόλις φτιάξαμε και τον προσθέτουμε στο μίγμα με το κακάο. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί. 

Ελέγχουμε αν τα δύο μίγματα (αυτό της βανίλιας και αυτό της σοκολάτας) είναι ισόποσα. Θέλουμε να έχουν περίπου την ίδια αναλογία και να μην είναι το ένα περισσότερο από το άλλο. Αν χρειαστεί, λοιπόν, προσθέτουμε λίγο ακόμα από το μίγμα της βανίλιας σε αυτό με το κακάο.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Μόλις χωρίσουμε τα μίγματα, τα βάζουμε στον πάγκο της κουζίνας μας και ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε το κέικ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25-26 εκατοστών. Το βουτυρώνουμε, το αλευρώνουμε και καλό θα ήταν να στρώσουμε στον πάτο του ένα κομμάτι λαδόκολλας, το οποίο και αυτό θα βουτυρώσουμε.

Η διαδικασία από εδώ και πέρα είναι απλή. Παίρνουμε μια μεγάλη κουταλιά από το λευκό μίγμα (μεγαλύτερη από την κουταλιά της σούπας) και την βάζουμε με προσοχή στο κέντρο του ταψιού μας. Ακριβώς επάνω της τοποθετούμε με προσοχή άλλη μια κουταλιά από το μίγμα της σοκολάτας.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Συνεχίζουμε κάνοντας το ίδιο με τα δύο μίγματα εναλλάξ, δημιουργώντας έτσι, σιγά - σιγά, ομόκεντρους κύκλους από βανίλια και σοκολάτα.

Xρειάζεται, όμως, προσοχή και υπομονή. Προσοχή, γιατί οι κινήσεις μας πρέπει να είναι αργές έτσι ώστε να μην πέσουν σταλίτσες από το μίγμα εδώ κι εκεί και χαλάσει το σχήμα, και υπομονή γιατί θα πάρει λίγη ώρα, αν θέλουμε να γίνει σωστά η δουλειά.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Δεν είναι τίποτα το δύσκολο. Κουταλιά κρέμα και κουταλιά σοκολάτα εναλλάξ η μία πάνω στην άλλη, μέχρι να τελειώσουν και τα δύο μίγματα.

Μόλις τελειώσουμε, βάζουμε το κέικ, με προσοχή, να μην τρανταχτεί, μέσα στον φούρνο και το ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Στα 40 λεπτά ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί και αν όχι το αφήνουμε λίγο ακόμα μέχρι να την δούμε να βγαίνει στεγνή.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί, πριν το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα. Το κόβουμε και το χαιρόμαστε!

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'