Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γλυκό σταφύλι στον φούρνο; Ε, ναι!

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςσταφύλι, γλυκό σταφύλι, γλυκά του κουταλιού, γλυκό σταφύλι στον φούρνο, εύκολο γλυκό κουταλιού, κομπόστα, ζάχαρη, αρμπαρόριζα

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Είναι μια συνταγή που κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο, με ελάχιστες παραλλαγές. Πιθανολογώ ότι είναι η ευκολότερη για γλυκό του κουταλιού. Δεν χρειάζεται δέσιμο στο σιρόπι, δεν χρειάζεται παρακολούθηση, δεν χρειάζεται προεργασία. Απλά το ξεχνάς στον φούρνο και αυτό γίνεται μόνο του.

Ίσως και να μοιάζει περισσότερο με κομπόστα, επειδή το σιροπάκι είναι αρκετά αραιό. Δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω. Ξέρω όμως πως είναι πολύ νόστιμο και εύκολο. Τόσο εύκολο, που μια νοικοκυρά παλιότερης εποχής, από εκείνες τις προκομμένες, θα απαξιούσε να το φτιάξει, καθώς ο βαθμός δυσκολίας του είναι μηδέν. Για να κυλήσει ο Σεπτέμβριος γλυκά...

Σταφύλι γλυκό στον φούρνο

Υλικά:

  • 1 κιλό καθαρισμένες από τα κοτσάνια τους ρώγες σταφυλιού (ποικιλία ραζακιά, κίτρινες, χωρίς κουκούτσι)
  • 800 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 κάψουλες βανίλιας
  • 1 κλωναράκι αρμπαρόριζας
  • χυμό μισού ζουμερού λεμονιού

Διαδικασία:

Πλένουμε καλά τις ρώγες από το σταφύλι και τις αφήνουμε για 15 λεπτά στο σουρωτήρι να στεγνώσουν. Τις βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες και την αρμπαρόριζα. Ανακατεύουμε με προσοχή να μη λιώσει το σταφύλι. Ανάβουμε τον φούρνο της κουζίνας στους 150 βαθμούς στο αερόθερμο.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόχαρτου (τόσο ώστε να προεξέχει αρκετά από το σκεύος που έχουμε διαλέξει. Το βάζουμε κάτω από τη βρύση και το βρέχουμε καλά. Το στύβουμε μέσα στα χέρια μας, να φύγουν τα νερά, και σκεπάζουμε με αυτό το σκεύος με το σταφύλι.

Ψήνουμε έτσι, σκεπασμένο, για 30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο και χωρίς να το πειράξουμε καθόλου. Στη μισή ώρα βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο και ανακατεύουμε καλά το γλυκό. Τοποθετούμε πάλι επάνω το λαδόχαρτο, έτσι ώστε να το σκεπάζει πλήρως και ξαναβάζουμε το γλυκό στο φούρνο για άλλα 30 λεπτά.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Το γλυκό σταφύλι είναι έτοιμο. Το μοιράζουμε σε γυάλινα βαζάκια αποστειρωμένα και το αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν το διατηρούμε στο ψυγείο.

Υ.Γ.: Η αρμπαρόριζα είναι ένα μυρωδικό που το χρησιμοποιούμε στο γλυκό του κουταλιού σταφύλι και στο κυδώνι. Δίνει, εκτός από άρωμα, και πιο σκούρο χρώμα στο γλυκό μας. Αν θέλετε, την παραλείπετε!

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'