Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Χαλουμοπιτάκια: κανείς δεν τρώει μόνο ένα!

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςχαλούμι, τυροπιτάκια, χαλουμοπιτάκια, πιτάκια, εύκολα τυροπιτάκια, τυροπιτάκια με χαλούμι, εύκολη συνταγή, μεζεδάκια

Όταν το φάτε θα θέλετε κι άλλο κι άλλο, κι άλλο, μέχρι που να μην πάει άλλο! Έχουν τόσο γλυκιά και υπέροχη ζύμη, με λάδι και χυμό πορτοκάλι, και μια τέλεια γέμιση από χαλούμι, σε συνδυασμό με το διακριτικό άρωμα του δυόσμου, που...τολμώ να πω ότι συγκλονίζουν.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Υλικά ζύμης για περίπου 35 πιτάκια:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 370-420 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:

  • 400 γραμμάρια χαλούμι ή ταλαγάνι τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (δίνουν και τα δύο τυριά εξαιρετικό αποτέλεσμα)
  • 400 γραμμάρια λαδοτύρι Μυτιλήνης ή Ζακύνθου ή κάποια καλή γραβιέρα (πχ. Κρήτης, Άρτας ή Αμφιλοχίας) τριμμένο και αυτό στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (ανάλογα με το γούστο βάζετε και παραπάνω)
  • 3 αυγά
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μέθοδος

Ζύμη: 

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε, τρίβοντάς το με τις άκρες των δαχτύλων μας, μέχρι να γίνει ψυχουλιαστό. Να κάνει, δηλαδή, το μείγμα μικρούς σβώλους.

Κατόπιν προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό του πορτοκαλιού ανακατεύοντας με το χέρι, μέχρι να διαλυθούν οι σβώλοι και να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας. Ίσως να μη χρειαστεί όλος ο χυμός πορτοκαλιού ή ίσως και να χρειαστεί ελάχιστος ακόμη. Αυτό είναι θέμα του αλευριού.

Ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας, περίπου 7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να μαλακώσει και να αφρατέψει. Τέλος, την σκεπάζουμε και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να σφίξει ελαφρώς και να πλάθεται εύκολα.

Γέμιση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα 2 είδη τυριών (όποια έχουμε επιλέξει), με τον δυόσμο, τα αυγά και το πιπέρι.

Πιτάκια:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε 2-3 μεγάλα ρηχά ταψιά στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Παίρνουμε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού (40-45 γραμμάρια το καθένα). Τα πιέζουμε με το χέρι μας επάνω σε μία επιφάνεια. Αν δούμε ότι κολλάνε, την αλευρώνουμε ελαφρά. Με τον πλάστη μας ανοίγουμε τη ζύμη δισκάκια πάχους 2 περίπου χιλιοστών.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Βάζουμε 1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού στο κέντρο κάθε δίσκου ζύμης και τα τυλίγουμε σαν φάκελο. Κλείνουμε, δηλαδή, πρώτα τα δύο πλαϊνά του δίσκου και μετά το τυλίγουμε σε ρολάκι. Τοποθετούμε τα χαλουμοπιτάκια με το κλείσιμό τους προς τα κάτω στο ταψί.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά το κάθε ταψί, μέχρι να ροδίσουν τα πιτάκια μας ελαφρώς.

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το foodblog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'