Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σάλτσα ντομάτας για ρεσιτάλ στις πίτσες

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςσάλτσα, σπιτική σάλτσα ντομάτας, σάλτσα για πίτσα, πίτσα σπιτική, ντομάτες, σκόρδο, βασιλικός, πάστα πιπεριάς, εύκολη σάλτσα, εύκολη συνταγή

Το μυστικό για νόστιμη και απολαυστική πίτσα είναι τα λίγα και καλά υλικά. Ίσως το πιο βασικό από αυτά είναι η σάλτσα ντομάτας. Τώρα, που είναι η εποχή για να φτιάξουμε σάλτσα ή πελτέ ντομάτας για τον χειμώνα, γιατί να μη φτιάξουμε και μια νόστιμη σάλτσα για πίτσα με φρέσκα, διαλεγμένα υλικά; Εύκολη, πολυδοκιμασμένη και απόλυτα πετυχημένη συνταγή. Για να παρασκευάσετε πίτσα σύμφωνα με την παραδοσιακή ιταλική συνταγή για τη ζύμη, δείτε εδώ.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Για 2½ lt σάλτσας περίπου

Υλικά:

  • 6 kg ντομάτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρθένο εξτρα
  • 10 φύλλα απο πλατύφυλλο βασιλικό
  • 1 κ.γ. γεμάτο ρίγανη ξερή τριμμένη
  • 1 κ.σ. πάστα κόκκινης πιπεριάς
  • 1 κ.γ. κοφτό πιπέρι
  • 2 κ.γ. αλάτι

Προετοιμασία:

Διαλέξτε ντομάτες ώριμες και σαρκώδεις. Οι πιο κατάλληλες για σάλτσα είναι αυτές της ποικιλίας Ρόμα, που αυτή την εποχή θα βρείτε σε αφθονία. Ξεφλουδίστε τες, βουτώντας τες για λίγα λεπτά πρώτα σε βραστό και αμέσως μετά σε κρύο νερό, αφού τις χαράξετε λίγο σταυρωτά στη βάση τους.

Αφαιρέστε το κοτσάνι και τους σπόρους. Βάλτε τες σε ενα σουρωτήρι και αφήστε τες για μια ωρίτσα τουλάχιστον, να στραγγίσουν όσο το δυνατόν από τα υγρά τους. Το ζουμάκι που θα μαζευτεί δεν το πετάμε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο φαγάκι με σάλτσα. Πολτοποιήστε τες στο μούλτι. Απο τα 6 κιλά ντομάτες θα πάρετε, περίπου 3 λίτρα πούλπα ντομάτας.

Περάστε το σκόρδο από την πρέσσα. Βάλτε το λάδι σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα και σωτάρετε πολύ ελαφρά το σκόρδο. Προσθέστε τον πολτό από τις ντομάτες, την πάστα πιπεριάς, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε να σιγοβράσει για ένα τεταρτάκι περίπου, μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Μην ξεχνάτε οτι η σάλτσα για την πίτσα δεν πρέπει να περιέχει πολύ νερό, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε μια ωραία ξεροψημένη πίτσα. Προσοχή με τη σάλτσα όταν βράζει, γιατί πιτσιλάει άσχημα!

Λίγο πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε τα φύλλα του βασιλικού ψιλοκομμένα και τη ρίγανη. Όσο η σάλτσα είναι ακόμη καυτή, γεμίστε τα βαζάκια που έχετε φροντίσει προηγουμένως να αποστειρώσετε (δείτε εδώ το πώς).

Σφραγίστε αμέσως τα καπάκια, αναποδογυρίστε τα βαζάκια και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση μικρά βαζάκια, γιατί όταν ανοιχτούν καλό είναι να καταναλωθούν μέσα σε λίγες ημέρες.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Ένας αλλος τρόπος για κονσερβοποίηση είναι να ανάψετε τον φούρνο στους 150°C, να βάλετε μέσα τα βαζάκια, να σβήσετε τον φούρνο και να τα αφήσετε μέσα μέχρι να κρυώσει. Η σάλτσα διατηρείται για αρκετούς μήνες σε μέρος κατά προτίμηση σκοτεινό και δροσερό. Όταν ανοιχτεί, διατηρείται στο ψυγείο και καλό είναι να καταναλωθεί σύντομα.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'