Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Χταπόδι στη γάστρα με εκλεκτή συντροφιά

του Νίκου Μορόπουλου Συνταγέςχταπόδι, κολοκύθια, γαρίδες, γαριδάκι, ντομάτες, πιπεριές, γάστρα, χταπόδι στη γάστρα, χταπόδι στον φούρνο, εύκολη συνταγή

Το χταπόδι είναι δύσκολο στο ψήσιμο. Μπορεί να γίνει «λάστιχο». Μπορεί να είναι άψητο. Μπορεί και να λιώσει, σε βαθμό που δεν καταλαβαίνεις τι τρως. Ένα άλλο θέμα στο χταπόδι είναι ότι συνήθως είναι στεγνό. Όση σάλτσα και αν βάλεις από πάνω, η σάρκα είναι στεγνή. Και τις δύο προκλήσεις τις αντιμετωπίζει το σημερινό πιάτο, με τρόπο που αξίζει να το δοκιμάσετε.

Το χταπόδι είναι ψημένο σαν λουκουμάκι και είναι τόσο ζουμερό που σε εντυπωσιάζει. Υπάρχει και κάτι άλλο. Ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος είναι το χταπόδι μόνο του. Είτε ένα πλοκάμι, είτε σε φέτες. Σήμερα το χταπόδι έχει εκλεκτή παρέα. Κολοκυθάκι τρυφερό μαζί με ψιλό γαριδάκι.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Για τη γάστρα χρειαζόμαστε μια κονσέρβα ολόκληρες ντομάτες ΚΥΚΝΟΣ, φύλλα δάφνης, δύο κόκκινες ξερές πιπεριές τσίλι, χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο και λίγα φύλλα βασιλικού.

Βάζω το χταπόδι στη γάστρα με τις βεντούζες να κοιτάνε προς τα πάνω, ρίχνω από πάνω τις ντομάτες (προσοχή: πρέπει να παραμείνουν ολόκληρες) και τα λοιπά συστατικά, σκεπάζω και βάζω στον φούρνο. Ψήνω στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά και στους 100 βαθμούς για τα επόμενα 45 λεπτά. Αυτοί οι χρόνοι είναι για βάρος ενός περίπου κιλού.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Καθαρίζω το γαριδάκι και βράζω τα κεφάλια.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Περνάω τα κολοκυθάκια από ψιλό τρίφτη και στύβω για  να φύγουν τα πολλά υγρά. Βάζω σε μεγάλο, βαθύπατο τηγάνι με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και προσθέτω λίγο χοντρό αλάτι. Αφού αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, προσθέτω το ζουμί από τις γαρίδες και αφήνω να στεγνώσει σε χαμηλή φωτιά.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Στο μεταξύ έχω βγάλει το χταπόδι από τη γάστρα και το ζουμί του και το αφήνω να στεγνώσει.

Προσοχή, αυτό το βήμα πρέπει να γίνει αμέσως μόλις το βγάλετε από τον φούρνο. Το χταπόδι πρέπει να μείνει σε μια πιατέλα μόνο του, χωρίς ζουμιά, και να κρυώσει, δηλαδή να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Στο υπέροχο ζουμί της γάστρας ρίχνω το ψιλό γαριδάκι, ανακατεύω μια δυο φορές, και το αφήνω να ψηθεί. Η σχετικά ήπια θερμοκρασία και ο ζωμός κάνουν το γαριδάκι ζουμερό και τρυφερό.

Ήρθε η ώρα του σερβιρίσματος. Μια μεγάλη κουταλιά κολοκύθι, από πάνω ένα πλοκάμι χταπόδι, παραδίπλα μια ολόκληρη ντομάτα και, τέλος της συντροφιάς, τα γαριδάκια.

Δοκιμάστε αυτή τη ντομάτα που βγήκε από μια κονσέρβα και συνήθως την θρυμματίζουμε και την κάνουμε σάλτσα, πολτό, κάτι χύμα. Η γεύση της είναι μοναδική, διατηρεί την υφή της, είναι ένα αριστούργημα (της φύσεως και του ΚΥΚΝΟΥ). Το γαριδάκι λιώνει στο στόμα και ευωδιάζει, αφού έχει κολυμπήσει στα υγρά του χταποδιού της γάστρας, και έχει ψηθεί σε ήπια θερμοκρασία, οπότε δεν λαστιχοποιείται ούτε λιώνει.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Το κολοκύθι είναι γεμάτο αρώματα από τις γαρίδες και διατηρεί μια γλυκιά υπόγευση. Το χταπόδι είναι ζουμερό, αρωματικό, μια αποθέωση της θαλασσινής γεύσης.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Απολαύστε με ένα ασύρτικο Σαντορίνης. 

*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'