Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πελμένι με πράσινη σάλτσα και τηγανητά κηπευτικά

του Νίκου Μορόπουλου Συνταγέςπελμένι, ζύμη, ρωσική κουζίνα, μυρωδικά, πλιγούρι, σάλτσα, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, καλοκαιρινό φαγητό, εύκολη συνταγή

Τα πελμένι ήρθαν στη ρώσικη κουζίνα από τη Σιβηρία και θεωρούνται παραλλαγές των κινέζικων γουον-τον. Είναι μια απλή ζύμη με αλεύρι, νερό, λίγο αλάτι (όχι αυγά), που την ανοίγουμε και μετά την πλάθουμε σε μικρούς στρογγυλούς δίσκους, που τους ανοίγουμε πολύ λεπτούς, τους γεμίζουμε και μετά τους κλείνουμε σε διάφορα σχήματα. Εμένα μου αρέσει το πουγκί κι αυτό έκανα σήμερα. Η κλασική γέμιση των πελμένι είναι το κρέας, το ψάρι και μετά έρχεται το τυρί.

Photo: Νίκος Μορόπουλος
Photo: Νίκος Μορόπουλος

Στη σημερινή, θερινή εκδοχή τους είναι γεμάτα με μια μαγειρεμένη αλοιφή φτιαγμένη από πράσινα μυρωδικά: μαϊντανό, βασιλικό, δυόσμο, άνιθο, φρέσκο κρεμμύδι, σκόρδο και ξερό κρεμμύδι. Έβαλα και λίγο πληγούρι για να «δέσει» η αλοιφή.

Για περισσότερη θερινή δροσιά αλλά και οξύτητα, έφτιαξα μια πράσινη σάλτσα με όλα τα καλά που έβαλα στη γέμιση των πελμένι, μόνο που αυτά δεν περάσανε από φωτιά, αλλά μόνο από μίξερ. Παρόλο ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές, εμένα μου αρέσει η πράσινη σάλτσα με λεμόνι.

Η οξύτητα του λεμονιού δένει πολύ όμορφα με τη γλυκύτητα της γέμισης αλλά και της ζύμης. 

Τα πελμένι από μόνα τους μπορεί να «μπουκώσουν» τον ρέκτη. Χρειάζονται συνοδεία. Σήμερα η συνοδεία είναι μελιτζάνες και κολοκυθάκια τηγανητά και λαχταριστά. Κομμένα σε λεπτούς δίσκους και τηγανισμένα σε καυτό λάδι για περίπου ένα λεπτό.

Στο σερβίρισμα έβαλα και φύλλα από δυόσμο. Μπορείτε να βάλετε βασιλικό αν τον προτιμάτε. Και στο τέλος, τριμμένο πιπέρι.

Photo: Νίκος Μορόπουλος
Photo: Νίκος Μορόπουλος

Ένα απλούστατο, πάμφθηνο, πανεύκολο θερινό πιάτο που γίνεται εύκολα και μπορεί να ταΐσει πολύ κόσμο. Συνοδεύεται με μπύρα, αλλά και κρασί, αρκεί το κρασί να είναι δροσερό.

*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'