Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα πιο υγιεινά σοκολατένια μπισκότα

της Εύης Σκούρα Συνταγέςμπισκότα, μπισκότα με σοκολάτα, καρύδια, χουρμάδες, Chia, σπόροι Chia, μαύρη σοκολάτα, κακάο, υγιεινά μπισκότα, εύκολα μπισκότα, σπιτικά μπισκότα

Το πιστεύετε πως αυτά τα μπισκότα δεν έχουν ούτε βούτυρο, ούτε αυγά, ούτε αλεύρι, ούτε πρόσθετη ζάχαρη; Κι όμως! Είναι τα πιο υγιεινά σοκολατένια μπισκότα που έχω φτιάξει. Είναι πραγματικά πολύ νόστιμα και δεν διαφέρουν καθόλου από αυτά που φτιάχνουμε συνήθως, είναι μόνο λίγο πιο μαλακά. Τη γλυκιά τους γεύση την παίρνουν από τους χουρμάδες. 

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Αντί για αυγά, χρησιμοποιούμε ένα κόλπο με σπόρους Chia και νερό. Όταν οι σπόροι αυτοί αναμιγνύονται με νερό, οι διαλυτές ίνες που περιέχουν σχηματίζουν έναν τύπο ζελέ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό στη μαγειρική. Για να φτιάξετε, λοιπόν, ένα αυγό από σπόρους chia, θα πρέπει να αναμείξετε 1 κουταλιά σπόρους (κατά προτίμηση κοπανισμένους) σε 3 κουταλιές νερό και να τους αφήσετε για 15-30 λεπτά. Το ζελέ που θα σχηματιστεί είναι αυτό που θα «δέσει» τα μπισκοτάκια μας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με κοπανισμένο λιναρόσπορο. Τα μπισκοτάκια μας περιέχουν επίσης καρύδια. Τη συνταγή την βρήκα στο The Detoxinista και την δοκίμασα αμέσως. Με τέτοια υλικά πως να αντισταθείς;

Χρόνος προετοιμασίας & ψησίματος: 20 λεπτά

Μερίδες: 16 μικρά μπισκοτάκια

Υλικά:

  • 1 ½ φλυτζάνι καρύδια, κομμένα στη μέση (150 γρ.)
  • 1 φλυτζάνι χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι (15 χουρμάδες περ.)*
  • 1/8 κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι υγρή βανίλια
  • 1 κουταλιά σπόρους Chia και 3 κουταλιές νερό **
  • ½ φλυτζάνι σταγόνες μαύρης σοκολάτας ή κομματάκια ακατέργαστου κακάο

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε το «αυγό» σας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έγραψα παραπάνω. Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C. Χτυπήστε στο μούλτι τα καρύδια και τους χουρμάδες μέχρι να γίνουν ψίχουλα.

Προσθέστε το αλάτι, τη σόδα, τη βανίλια, το «αυγό» και ξαναχτυπήστε τα έως ώτου σχηματιστεί μια ζύμη μαλακότερη από τις συνηθισμένες ζύμες για μπισκότα. Προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και χτυπήστε τα στιγμιαία, ίσα ίσα να ανακατευτούν. Σχηματίστε τα μπισκότα σας και βάλτε τα στο ταψί. Η ζύμη θα κολλάει λίγο, γι' αυτό καλύτερα φορέστε γάντια μια χρήσης ή βρέχετε τα χέρια σας συνεχώς με λίγο νερό.

Ψήστε τα για 12 περίπου λεπτά. Θα πρέπει να έχουν πάρει λίγο χρώμα στις άκρες τους. Αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά περίπου και μετά μεταφέρετέ τα σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Σημειώσεις:

  • Αν βρείτε χουρμάδες της ποικιλίας Medjool, προτιμήστε αυτούς. Εγώ δεν βρήκα και χρησιμοποίησα αυτούς που βρίσκει σε όλα τα σούπερ μάρκετ.
  • Όπως σας έγραψα και παραπάνω, αν δεν έχετε σπόρους Chia κάντε το ίδιο με κοπανισμένο λιναρόσπορο.

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'