Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σκορδάτο κοτόπουλο, βρασμένο σε λευκό κρασί

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκοτόπουλο, σκόρδο, κρασί λευκό, Οινοποιία Σεμέλη, Thea Mantineia 2015

Το μυστικό αυτού του φαγητού, είναι ότι βράζουμε το κοτόπουλο μέσα σε λευκό κρασί αντί για νερό. Επίσης προσθέτουμε μπόλικο σκόρδο χωρίς να ξεφλουδίσουμε τις σκελίδες του, οπότε τραβάει διακριτικά το άρωμά του χωρίς να γίνεται «επιθετικό» στη γεύση. Βράζοντας μέσα στo κέλυφός του, εξάλλου, το σκόρδο μαλακώνει και γίνεται σαν πουρές, κάτι που αγαπούν πολλοί. Αντί για ολόκληρο κοτόπουλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπουτάκια. Και σερβίρουμε το φαγητό με φρέσκια πράσινη σαλάτα ή βλίτα ενώ, αν είναι το μοναδικό φαγητό στο τραπέζι, μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πουρέ πατάτας, κινόα ή πιλάφι βρασμένο σε κοτόζουμο. Στο Οινοποιείο της Σεμέλης το συνοδεύσαμε με Thea Mantineia 2015, ένα εκπληκτικό καινούργιο κρασί που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο για πρώτη φορά στην αγορά. Είναι μονοποικιλιακό μοσχοφίλερο, που έχει μείνει σε οινολάσπες, αποδίδοντας έτσι ακόμα πιο έντονα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας του. Το ταίριασμα ήταν πραγματικά εξαιρετικό!

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά για 8 άτομα

  • 2 κοτόπουλα (περίπου 1,5 κιλό το καθένα) κομμένα σε 8 κομμάτια (μερίδες)
  • 5 κεφάλια σκόρδο
  • 6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
  • 2 κούπες (½ κιλό) λευκό ξηρό κρασί
  • 6 μεγάλα φρέσκα κλωνάρια θυμάρι

Εκτέλεση

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Πλένουμε και καθαρίζουμε το κοτόπουλο και πετάμε το λίπος που περισσεύει. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Χωρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε, τις χτυπάμε να συνθλιβούν ελαφρά. 

Βάζουμε μια βαριά μεγάλη κατσαρόλα (ή ένα βαθύ τηγάνι) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου (σε 2 παρτίδες) και τα αφήνουμε να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές, περίπου 12 λεπτά ανά παρτίδα. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα άλλες δύο 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τις σκελίδες του σκόρδου και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 4 λεπτά.

Ρίχνουμε το κρασί και το θυμάρι και, μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα σοταρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί καλά για περίπου 20 λεπτά. Επειδή το ζουμί του φαγητού δεν καλύπτει τα κομμάτια, πρέπει να τα γυρίζουμε περίπου κάθε 5 λεπτά. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα με τις σκελίδες του σκόρδου γύρω γύρω και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

 

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'