Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μακαρονάδα με σάλτσα άσπρης μελιτζάνας

της Κικής Τριανταφύλλη ΣυνταγέςΣπαγγέτι, μελιτζάνες, άσπρες μελιτζάνες, φρέσκιες ντομάτες, σάλτσα, μαϊντανός, βασιλικός, κουρκουμάς, κίμινο, γλυκιά κόκκινη πιπεριά, καυτερή κόκκινη κπιπεριά, μανάβικο Αριστοτέλους και Αγίου Μελετίου

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Δηλαδή η στιγμή που γυρνάς στο σπίτι από το γραφείο με την πείνα να σε θερίζει και θυμάσαι ότι στο ψυγείο υπάρχει σε ταπεράκι έτοιμη σάλτσα για μακαρονάδα. Και μέσα σε 10 λεπτά τρως. Γιατί το σπαγγέτι al dente 7 λεπτά θέλει για να βράσει και εντωμεταξύ εσύ έχεις ζεστάνει τη σάλτσα και έχεις τρίψει τυρί.

Σήμερα έτοιμη σάλτσα δεν είχα, γύρισα όμως με μια σακούλα άσπρες μελιτζάνες που μου έφερε πεσκέσι από το κτήμα του στην Εύβοια ο Άκης Κουντουράκης, ο υπέροχος art director μας στο Protagon, που εκτός από ζαρζαβατικά έχει και μελίσσια και τώρα περιμένω με αγωνία το βαζάκι μου.

Πιο ωραία καλοκαιρινή σάλτσα (εκτός από τη σκέτη ντομάτα, που είναι η Νο 1 μου) δεν υπάρχει. Γιατί οι λευκές μελιτζάνες δεν βγάζουν την πίκρα των μελιτζανί, επιπλέον λιώνουν στο στόμα σα να είναι τρομερά μαλακό κρέας. Ετρεξα, λοιπόν, για σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανό και ώριμες ντομάτες στον κύριο Γιωργάκη, τον μανάβη μας στη Αγίου Μελετίου και Αριστοτέλους, που εκτός από τα τέλεια φρούτα και λαχανικά (έχει τη μεγαλύτερη συλλογή) διανυκτερεύει καθημερινά, ακόμη και τις Κυριακές.

Γιατί εμείς εδώ, στην πολυεθνική γειτονιά μου, είμαστε όλοι δηλωμένοι ξενύχτηδες. Οπότε αν κάποιο βράδυ πάθεις μια μεταμεσονύκτια αϋπνία και νιώσεις μια λαχτάρα ξαφνική να φτιάξεις μαρμελάδα για να εκτονωθείς, εδώ θα έρθεις. Έχει και ζάχαρη. Και ρύζι και καφέ και διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Μη σε νοιάζει.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Σάλτσα για μακαρονάδα, με άσπρη μελιτζάνα

Υλικά

  • 2 άσπρες μελιτζάνες φλάσκες
  • 1-2 λευκά κρεμμύδια
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 3-4 πολύ ώριμες ντομάτες
  • μερικά φυλλαράκια βασιλικό και μαϊντανό
  • 1 κ.τ.γλ. καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • στη μύτη του μαχαιριού: γλυκιά και καυτερή κόκκινη πιπεριά, κουρκουμά και κίμινο
  • 100-150 γρ. σπαγγέτι / ανά άτομο
  • τριμμένη παρμεζάνα
  • μερικά ωμά φυλλαράκια βασιλικού

Εκτέλεση

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Κόβω τις μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες, τις αλατίζω και τις αφήνω για λίγο στο σουρωτήρι. Τις ξεπλένω, τις στεγνώνω και τις κόβω σε μικρούς κύβους. Βάζω τις ντομάτες σε ένα μπολ με καυτό νερό και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζω και τις κόβω σε χοντρά κομμάτια.

Σε μια κατσαρόλα βάζω το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μαζί με λίγο νερό και το αχνίζω μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το νερό. Ρίχνω κατόπιν 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτω και τις σκελίδες του σκόρδου καθαρισμένες και κομμένες στα 3 και τις σοτάρω προσεκτικά να μην καούν.

Ταυτόχρονα, σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο, σοτάρω τα καρεδάκια της μελιτζάνας και μόλις ροδίζουν τα ρίχνω στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Προσθέτω λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, γλυκιά και καυτερή πιπεριά, κίμινο και κουρκουμά και ρίχνω τις ντομάτες. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνω τη φωτιά, αλατίζω, ρίχνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον βασιλικό και τη ζάχαρη ή τη μαρμελάδα και αφήνω τη σάλτσα να βράσει και να δέσει καλά και οι μελιτζάνες να μαλακώσουν.

Βάζω στη φωτιά μια κατσαρόλα με νερό και, μόλις πάρει βράση, ρίχνω  αλάτι και τα ζυμαρικά. Τα βράζω al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, σουρώνω, ρίχνω (αντί για βούτυρο) λίγη από τη σάλτσα και ανακατεύω καλά. Σερβίρω αμέσως με μπόλικη σάλτσα, τριμμένη παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μερικά φυλλαράκια  φρέσκο βασιλικό.

Τιπς

  • Φτιάχνω πάντα μεγαλύτερη ποσότητα σάλτσας και τη φυλάω 2-3 μέρες στο ψυγείο σε γυάλινο βάζο ή σε μερίδες (σε τάπερ) στην κατάψυξη.
  • Οταν έρχονται μπόλικες μελιτζάνες από το μποστάνι, τις κόβω σε χοντρές ροδέλες, αλατίζω, ξεπικρίζω και τις ψήνω για λίγο (να μην μαλακώσουν εντελώς) ακουμπισμένες σε ένα ταψάκι σκεπασμένο με λαδόχαρτο και ραντισμένες με ελαιόλαδο. Όταν κρυώσουν, τις τοποθετώ σε ένα γυάλινο βάζο και το γεμίζω με ελαιόλαδο. Ετσι είναι έτοιμες για μαγείρεμα.  
  • Μήπως σας παραξένεψε η μαρμελάδα φράουλα; Είναι το μυστικό της αλεξανδρινής μαμάς του φίλου μου για την επιτυχία της σάλτσας ντομάτας. Δεν ζει πια, οπότε μπορώ να το αποκαλύψω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'