Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μοσχάρι κοκκινιστό: πώς εκτίμησα τα μπαχαρικά

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςμοσχάρι, μοσχάρι κοκκινιστό, μπαχαρικά, μοσχαρίσια σπάλα, ντομάτα, μακαρόνια, κοκκινιστό, της κατσαρόλας, εύκολη συνταγή, Σπάροζα

Η σχέση μου με τα μπαχαρικά δεν μπορώ να πω ότι είναι και η καλύτερη, ιδιαίτερα όταν υπάρχει χρήση πολλών μαζί, κάτι δεν μου ταιριάζει. Θέλω ξεκάθαρες γεύσεις στα φαγητά μας και η παρουσία πολλών δεν είναι επιθυμητή από όλα τα μέλη της οικογένειας. Την περασμένη εβδομάδα, καλός φίλος από τον χώρο της εστίασης μου μίλησε για  τα μπαχαρικά Sparoza. Κάπου τα είχα συναντήσει αλλά δεν είχα δώσει την αρμόζουσα σημασία. Έτσι, μετά τη συμβουλή, βρέθηκα στο κατάστημα παρασκευής και διάθεσης, ενημερώθηκα και έφυγα προς το παρόν με δείγματα. Η πρώτη δοκιμή έγινε σε σάλτσα για πίτσα και άρεσε πολύ. Η επόμενη, σε κοκκινιστό κρέας και ευθύς αναθεώρησα τη σχέση μου μαζί τους...

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Το μείγμα είναι έτοιμο προς χρήση και μπορώ να πω ότι οι αναλογίες των μπαχαρικών είναι εξαιρετικά ταιριασμένες, έτσι που να μην επικαλύπτει κανένα το άλλο ή τα υλικά στα οποία προστίθεται.

Μοσχάρι κοκκινιστό με μπαχαρικά

Για 2 άτομα 

Συστατικά

  • 400 γραμ. μοσχάρι από σπάλα ή ποντίκι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών Sparoza για κοκκινιστό
  • αλάτι
  • 50 ml κρασί κόκκινο
  • μακαρόνια ή ρύζι για συνοδευτικό

Διαδικασία

Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε καλά και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος σταδιακά για να τσιγαριστούν. Βγάζουμε τα πρώτα και προσθέτουμε τα επόμενα.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Όταν τελειώσουμε με το κρέας, προσθέτουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί. Μόλις είναι έτοιμο, μεταφέρουμε και πάλι το κρέας στην κατσαρόλα προσθέτοντας τη ντομάτα, τον πελτέ και τα σκόρδα. Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 1½ ώρα, ελέγχοντας περιοδικά. Αν χρειαστεί προσθήκη νερού, προσθέτουμε πάντα ζεστό. Λίγο πριν το τέλος, αλατίζουμε και ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι η σάλτσα να μελώσει.

Στο διάστημα αυτό βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι για το συνοδευτικό μας. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μια σαλάτα και τυρί φέτα.

Σημειώσεις

  • Θα μπορούσαμε να το συνοδεύσουμε με πουρέ πατάτας ή τηγανητές πατάτες.
  • Για όποιον δεν μπορεί να βρει το συγκεκριμένο μείγμα μπαχαρικών, προτείνω ένα δικό σας μείγμα από κύμινο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, πιπέρι και γαρύφαλλο.
  • Το ιδανικό είναι να ρωτήσετε πώς θα μπορέσετε να προμηθευτείτε τα συγκεκριμένα μπαχαρικά, γιατί εκτός αυτού του μείγματος, υπάρχουν και άλλα για άλλες χρήσεις εκτός του κοκκινιστού.
  • Το ίδιο μείγμα θα το πρόσθετα σε σάλτσα πίτσας, όπως είπα στην αρχή, αλλά και στο μοσχάρι που φτιάχνω με κολοκυθάκια.
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Μια επίσκεψη στη σελίδα του Sparoza θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες και τα σημεία πώλησης θα τα βρείτε εδώ, για όσους θέλετε να δοκιμάσετε.

*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'