Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κοτόπουλο με φρέσκες και λιαστές ντομάτες

της Εύης Σκούρα Συνταγέςκοτόπουλο φιλέτο, κοτόπουλο, ντοματίνια, λιαστές ντομάτες, σκόρδο, κάπαρη, φιλέτο ψητό, υγιεινή διατροφή, εύκολο φιλέτο κοτόπουλο, φιλέτο με σάλτσα

Σας έχω πει ότι δεν αντέχω τη ζέστη; Όταν λέμε δεν την αντέχω, εννοώ ότι με το που πιάσουν οι πρώτες ζέστες, κατά τις αρχές Ιουλίου, νιώθω ένα πτώμα και συνέρχομαι αρχές Σεπτεμβρίου, όταν αρχίζει και δροσίζει. Όπως καταλαβαίνετε, οι μαγειρικές μου δραστηριότητες, αυτήν τη περίοδο, περιορίζονται σε φαγητά γρήγορα, εύκολα και χωρίς πολλά σκεύη στη μέση. Ένα τέτοιο είναι και το σημερινό. Εύκολο, γρήγορο και εντυπωσιακά νόστιμο μες στην απλότητά του. Φιλέτο κοτόπουλου με σάλτσα φρέσκιας και λιαστής ντομάτας, κάππαρη, θυμάρι και σκόρδο. Άκρως καλοκαιρινό και ελληνικό.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Το κοτόπουλο το έψησα στο σχαροτήγανο, μπορεί όμως να ψηθεί σε απλό αντικολλητικό τηγάνι, σε ψησταριά υγραερίου ή σε κάρβουνα. Σας δίνω και οδηγίες για να αποκτήσουν τα φιλέτα σας αυτές τις ωραίες γραμμές από το σχαροτήγανο ή την ψησταριά. Η σάλτσα, που άνετα την λες και σαλάτα, είναι καλό να φτιαχτεί περίπου 1 ώρα πριν σερβίρετε, ώστε να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα. Χρησιμοποίησα πολύχρωμα τοματάκια, ώστε να γίνει το πιάτο πιο εμφανίσιμο. Εσείς, βέβαια, μπορείτε να το φτιάξετε με κόκκινα τοματάκια ή κανονικές τομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια. Οι λιαστές τομάτες είναι αυτές που φτιάχνω συχνά και τις είχα αναφέρει στη σαλάτα με κινόα, φέτα και λιαστές τομάτες. Συνοδέψαμε το κοτόπουλο με σκορδόψωμο, με ψωμί ολικής άλεσης.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Μερίδες: 3

Υλικά:

  • 2 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλου, κομμένα εγκάρσια σε 2 κομμάτια το καθένα
  • 250 γρ. τοματίνια, κομμένα στη μέση ή σε τέταρτα, ανάλογα με το μέγεθός τους
  • 2 κουταλιές (25 γρ.) ψιλοκομμένες λιαστές τομάτες (από αυτές που φυλάμε σε ελαιόλαδο, στραγγισμένες)
  • 1 κουταλιά (10 γρ.) κάππαρη, στραγγισμένη
  • 1 μέτρια σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
  • 2 κουταλάκια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (και λίγες κορυφές για την διακόσμηση)
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπο λ προσθέστε τα τοματάκια, τις λιαστές τομάτες, την κάππαρη, το σκόρδο το βαλσαμικό ξύδι, τη μισή ποσότητα του θυμαριού, 2 ½ κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε. Αφήστε το στην άκρη για να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα, ανακατεύοντας πού και πού.

Αλείψτε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο το σχαροτήγανο και βάλτε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί τοποθετείστε τα φιλέτα κοτόπουλου, πασπαλίστε τα με το υπόλοιπο θυμάρι, αλατίστε και πιπερώστε όσο θέλετε. Ψήστε τα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν τις γραμμές από το τηγάνι. Με μια λαβίδα γυρίστε τα φιλέτα κατά 90 μοίρες (ώστε να κάνουν σταυρωτά σημάδια) και ψήστε τα άλλα 2 λεπτά.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Με τη λαβίδα, γυρίστε τα φιλέτα για να ψηθούν και από την άλλη μεριά, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, αλλά για λιγότερο χρόνο, δηλαδή 1 λεπτό κάθε φορά. Μεταφέρετε τα φιλέτα στα πιάτα περιχύνοντάς τα με την σάλτσα τομάτας. Διακοσμείστε, αν θέλετε με ένα κλαδάκι θυμάρι.

Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'