Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Χόρτα με αυγά για φτωχούς βασιλιάδες

του Φιλάρετου Ψημμένου Συνταγέςχόρτα, αυγά, σάλτσα ντομάτα, κρεμμύδι, χόρτα με αυγά, εύκολη συνταγή, εύκολο φαγητό, απλό φαγητό

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Αναζητώντας ένα εμβληματικό πηλιορείτικο φαγητό, που να μπορεί να μαγειρευτεί με εποχικά υλικά όλες τις εποχές του χρόνου, κατέληξα στo υπέροχο πιάτο χόρτα με αυγά.

Τα έχει όλα! Μπορεί να γίνει γρήγορα με χόρτα άγρια ή και καλλιεργημένα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και δυναμωτικό, με τα λευκώματα και τις πρωτεΐνες του αυγού.

Και το σπουδαίο, μπορεί να μαγειρευτεί σε μικρή ποσότητα για τον εργένη, σε μεγαλύτερη για την οικογένεια ή το εστιατόριο, να γίνει σε ένα γκαζάκι στο καλύβι, στη σπιτική κουζίνα ή σε μεγαλύτερες ποσότητες στην εστιατορική. Είναι φτηνό, είναι γρήγορο, είναι νόστιμο και κάνει τον φτωχό... να τρώει βασιλικά.

Χόρτα με αυγά

Υλικά

  • διάφορα άγρια ή και ήμερα χόρτα και μυριστικά (μάραθο, μαϊντανό, άνιθο, κ.ά.)
  • ντομάτα ή σάλτσα
  • κρεμμύδι φρέσκο ή και ξερό
  • ελαιόλαδο, αλατοπίπερο
  • αυγά

Παρασκευή

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Μπορεί ανάλογα με την εποχή να είναι ραδίκια, βλήτα, σπανάκι, παζί, τσουκνίδα, ξινολάπατα, καυκαλήθρες, μυρώνια, μαρούλι και τα αντίστοιχα μυριστικά. Σε πλατιά κατσαρόλα ή τηγάνι (ανάλογα με την ποσότητα) ζεσταίνουμε το λάδι και περνάμε το κρεμμύδι να μαραθεί.

Ακολουθούν τα χόρτα και, όταν μειωθεί ο όγκος τους, ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα τριμμένη ή τη σάλτσα τον χειμώνα και λίγο νερό. Όταν το φαγητό μαγειρευτεί και πιει τα υγρά του, προσθέτουμε λάδι και σπάμε τα αυγά πάνω από τα χόρτα με προσοχή να μη χαλάσει ο κρόκος. Καπακώνουμε και κλείνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο να σφίξουν τα αυγά και σερβίρουμε με τα χόρτα από κάτω και ένα αυγό σε κάθε μερίδα.

Ας κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να ξαναφέρουμε αυτό το εμβληματικό πηλιορείτικο πιάτο στη γαστρονομική επικαιρότητα. Πώς;

Μαγειρέψτε το σπίτι σας, μάθετε τα παιδιά σας να το τρώνε και, όταν επισκεφτείτε το Πήλιο, ζητήστε το από τα εστιατόρια που θα καθίσετε. Εξάλλου χοιρινές μπριζόλες με πατάτες μπορείτε να φάτε κι οπουδήποτε αλλού... στην προηγμένη γαστρονομικά Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φιλάρετου Ψημμένου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'