Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα νηστίσιμα: χλωροκούκια στο τηγάνι

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςκουκιά, κουκιά τηγανητά, νηστίσιμα, νηστεία, χλωροκούκια, κρητική κουζίνα, απλή συνταγή

Εκτός από τις μοσχοβολιές των λουλουδιών, η άνοιξη είναι γεμάτη με μοσχοβολιές λαχανικών και φρούτων. Νηστίσιμων μεζέδων συνέχεια... Τα κουκιά τα τηγάνισα χθες, ολόφρεσκα. Αμέστωτα, με τρυφερό φλούδι και μικρούς καρπούς. Γι' αυτό το λέω αποκλειστικά ανοιξιάτικο τούτο το πιάτο. Και για τη μυρωδιά του, την ανοιξιάτικη, και για τα υλικά του, που αν δεν είναι στην ώρα τους δεν κάνουν γι' αυτή τη δουλειά! Παρόλο που μου έχουν πει ότι έχουν καταψύξει κουκιά φρέσκα, δεν το έχω επιχειρήσει με τα φλούδια τους, μόνο με τους μεστωμένους καρπούς. Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθούν στην κατάψυξη. Σκέφτομαι και το άλλο: κοντζάμ εταιρείες που έχουν καταψύξει τα πάντα, δεν θα κατέψυχαν και κουκιά, αν δεν επηρεαζόταν από την ψύξη αισθητά η γεύση τους;

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Εξάλλου πάντα μερικά υλικά δένονται γευστικά με την εποχή τους και τα χλωροκούκια είναι ένα απ’ αυτά. Εκτός από τα κλασικά αγγιναροκούκια και τις άλλες γνωστές συνταγές, δοκιμάστε να τηγανίσετε τα χλωρά κουκιά. Για όσους τρώνε κουκιά (μη ξεχνάμε ότι η έλλειψη του ενζύμου G6PD κάνει απαγορευτική την κατανάλωσή τους, και συμβαίνει στο 5% του πληθυσμού στην Ελλάδα σύμφωνα με τους ειδικούς) αυτός ο μεζές θα γίνει από τους αγαπημένους νηστίσιμους!

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Υλικά:

  • χλωροκούκια αμέστωτα
  • αλάτι
  • αλεύρι
  • ελαιόλαδο
  • για το σερβίρισμα, προαιρετικά, χυμό λεμονιού

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τα χλωροκούκια με κοφτερό μαχαιράκι, όπως τα φασολάκια, αφαιρώντας μια λεπτή λουριδίτσα από το πλάι, εκεί που ενώνονται τα φλούδια. Τα πλένουμε καλά, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα αλατίζουμε. Τα αλευρώνουμε καλά και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, σε τηγάνι ή σε φριτέζα, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά τους και να κάνουν τραγανή κρούστα.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Αφήνουμε να στραγγίξουν το περίσσιο ελαιόλαδο και τα σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε, προσθέτουμε χυμό λεμονιού.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Παρατηρήσεις:

  • Τα χλωροκούκια ταιριάζουν πολύ με το σκόρδο, φρέσκο και ξερό. Μια σάλτα με σκόρδο ή μια αλοιφή (τζατζίκι, αν δεν νηστεύουμε, ή σκορδαλιά) είναι ωραίο συνοδευτικό γι' αυτόν τον μεζέ.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για αλεύρι, χυλό (κουρκούτι) για τηγάνισμα. Ο χυλός, όμως, πρέπει να μείνει λίγο πριν τα βουτήξουμε (για να κολλά καλύτερα στα κουκιά μας), οπότε δεν συνιστάται για βιαστικούς...

*Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'