Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα ιταλικά: τυροκαυτερή με παρμεζάνα

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςμεζές, ντιπ, τυροκαυτερή, τυρί, parmigiano reggiano, ιταλικά τυριά, παρμεζάνα, γιαούρτι, φέτα, πιπεριές, ελαιόλαδο, εύκολη τυροκαυτερή

Αλείφουμε φέτες ψωμιού με τυροκαυτερή και πασπαλίζουμε με φρέσκα αρωματικά ψιλοκομμένα [Shutterstock]
Αλείφουμε φέτες ψωμιού με τυροκαυτερή και πασπαλίζουμε με φρέσκα αρωματικά ψιλοκομμένα [Shutterstock]

Η αγαπημένη μας τυροκαυτερή, ενισχυμένη με την υπέροχη γεύση του Parmigiano Reggiano! Ομολογώ ότι την τυροκαυτερή την φτιάχνω με το μάτι. Εδώ, βέβαια, έπρεπε να δώσω ακριβείς δόσεις για τη συνταγή.

Η φέτα που θα χρησιμοποιήσετε καλύτερα να είναι μαλακή. Το γιαούρτι «κόβει» λίγο την αλμύρα της φέτας, αλλά μη βάλετε πολύ, γιατί μετά γίνεται πολύ έντονη η παρουσία του.

Την πιπεριά μπορείτε να την βάλετε και ωμή, αλλά προτιμότερο είναι να την ψήσετε για να είναι μαλακή και να ενσωματωθεί στη κρεμώδη υφή της τυροσαλάτας. Το λάδι το βάζω συνήθως με το μάτι, μέχρι το μίγμα να πάρει αλοιφώδη υφή.

Για να φτιάξετε την τυροκαυτερή, δεν είναι απαραίτητο το μίξερ. Μπορείτε να λιώσετε τα υλικά και με ένα πηρούνι, αλλά βέβαια η υφή της θα είναι πιο τραχιά, πράγμα που δεν είναι βέβαια κακό, αποκτά μία πιο ρουστίκ όψη!

Τυροκαυτερή με παρμεζάνα

Για 6 άτομα

Υλικά

  • 1 καυτερή πιπεριά
  • 300 gr φέτα μαλακή
  • 100 gr γιαούρτι στραγγιστό
  • 75 gr Parmigiano Reggiano τριμμένο
  • 120 ml ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι

Προετοιμασία:

Ψήστε την καυτερή πιπεριά στο γκρίλ ή, ακόμη καλύτερα, στα κάρβουνα. Τυλίξτε την μέσα σε ένα σακκουλάκι τροφίμων και, μόλις χλιαρίνει, ξεφλουδίστε την και αφαιρέστε το κοτσάνι και τους σπόρους. Εννοείται ότι πάντα φοράμε γαντάκια όταν πιάνουμε την καυτερή πιπεριά.

Κόψτε τη φέτα σε κομματάκια. Βάλτε τη φέτα, το γιαούρτι και τη πιπεριά στο μούλτι και χτυπήστε με διαλείμματα, ώστε να μηνγίνουν τα υλικά εντελώς αλοιφή. Προσθέστε σταδιακά το ελαιόλαδο και χτυπήστε το μίγμα να ομογενοποιηθεί. Ελαιόλαδο θα βάλετε τόσο, μέχρι να γίνει το μίγμα αρκετά κρεμώδες. Προσθέστε το ξύδι και το Parmigiano Reggiano και αναμείξτε.

Διατηρείται στο ψυγείο για κανα-δυο μέρες, κλεισμένη σε ένα αεροστεγές βαζάκι για να μη στεγνώσει.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'