Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα κινόφελ είναι σέξι, είναι Überness

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςκινόφελ, φαλάφελ, κινόα, ρεβιθοκεφτέδες, ρεβίθια, Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, Ρέντης, Πειραιώς, Βασίλης Καλλίδης, σεφ, εστιατόριο, Überness

Ποιος είπε ότι τα χορτοφαγικά πιάτα δεν είναι σέξι; Ο Βασίλης Καλλίδης. Και έκανε αντεπίθεση με έναν απίθανο ρεβιθοκεφτέ που σερβίρει στο Überness, το καινούργιο του εστιατόριο μέσα στη λαχαναγορά του Ρέντη. Είναι σέξι; Τι να σας πω, σίγουρα όμως το κινόφελ του είναι τρυφερό, πεντανόστιμο και über-food porn, οπότε ναι, το λες και σέξι. Γίνεται πανεύκολα με ρεβίθια και κινόα και σερβίρεται κλασικά με σάλτσα ταχίνι ή με σάλτσα γιαουρτιού αρωματισμένη με δυόσμο. Η ομορφιά τους είναι ότι μέσα σε κάθε κινόφελ υπάρχουν και 1-2 ολόκληρα ρεβίθια. Τους πέσανε, λέει, κατά λάθος, εγώ πάλι λέω να το κάνω επίτηδες και να αφήσω μερικά άκοπα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια ρεβίθια
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζάνια κινόα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι, πιπέρι και 1 κ.τ.γλ. κίμινο
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς σε μπόλικο νερό (για 12 ώρες), την άλλη μέρα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε. Τα αλέθουμε καλά στο μπλέντερ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε λίγο ακόμη. Ξεπλένουμε πολύ καλά την κινόα και την βράζουμε μόνο για τρία λεπτά. Την ανακατεύουμε με το λιωμένο ρεβίθι, πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα τηγανίζουμε για 7 λεπτά σε καυτό σπορέλαιο μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα σερβίρουμε ζεστά, τρώγονται όμως ευχάριστα και χλιαρά ή κρύα.

Σάλτσα ταχίνι: Ανακατεύουμε καλά ½ ποτήρι ταχίνι με το χυμό 3 λεμονιών, 4 κ.τ.σ. ξύδι, αλάτι,πιπέρι, κίμινο και 1 ποτήρι νερό και πασπαλίζουμε με κόκκινο γλυκό πιπέρι

Σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύουμε γιαούρτι με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο δυόσμο και αφήνουμε στο ψυγείο να τραβήξει τα αιθέρια ελαια του δυόσμου πριν την σερβίρουμε

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

*Überness

Ας ξεκινήσουμε από τo όνομα. Τι θα πει Überness; Κάτι σαν υπεροχότητα. Παίρνεις ένα über γερμανικό, πλην όμως απευθείας απόγονο του αρχαιοελληνικού υπέρ, που μεταξύ άλλων σημαίνει θαυμάσιο, τιτανοτεράστιο και άλλα τέτοια θαυμαστικά, του κολάς την εγγλέζικη κατάληξη –ness και έχεις τη λέξη που λατρεύει να αναφωνεί ο Βασίλης κάθε φορά που κάτι τον ενθουσιάζει. Και ενθουσιάζεται συχνά, γιατί είναι τέτοιος τύπος, αν βρεθείς στο πλάι του σε τυλίγει αμέσως ένα σύννεφο χαράς πασπαλισμένο με μπόλικη αστερόσκονη, σαν να έχεις μπεί ξαφνικά μέσα σε παιδικό παραμύθι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μικροί και μεγάλοι τον αγαπούν. Τι τον ενθουσιάζει περισσότερο από όλα; Μα το ξέρετε από τα βιβλία και τις εκπομπές του, είναι τα μικρά ταβερνάκια με το μαμαδίστικο φαγητό, οι καντίνες, τα σουβλατζίδικα, τα κεμπαμπτζίδικα, το junk food, τα λουκάνικα και τα ψητά εν γένει. Το να φτιάξει εξάλλου ένα δικό του εστιατόριο με πρόχειρο φαγητό μέσα στην Κεντρική Λαχαναγορά ήταν παλιό του όνειρο. Το ξεκίνησαν μαζί με τον συνεταίρο του, τον Αντρέα, σαν pop-up διαρκείας 365 ημερών αλλά θα δούμε. Δεν κάνεις μια τόσο μεγάλη επένδυση για ένα χρόνο. Τρία κρεοπωλεία ενώθηκαν και έγινε ένα εστιατόριο καλόγουστο και σοφιστικέ με λευκά τραπέζια και καρέκλες πλαστικές της λαϊκής –διαχρονικό σύμβολο του ελληνικού καλοκαιριού.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Η κουζίνα είναι ανοικτή και το προσωπικό λίγο, η Πέγκι έχει αναλάβει το ταμείο, η ΄Ολγα και το Νίκος μαγειρεύουν, ο Βασίλης τους εκπαιδεύει, ο Αντρέας είναι γενικών καθηκόντων, η ταχύτατη πλην όμως χαλαρή Ρέιτσελ είναι υπεύθυνη για την καθαριότητα.

Ο κατάλογος είναι μικρός και με καλές τιμές, ακόμη και αν είσαι vegan θα βρεις κάτι καλό να φας. Στη λαχαναγορά δεν είσαι άλλωστε; Πρώτα από όλα σε λαχανικά θα πάει το μυαλό σου. Διαλέγεις, λοιπόν, ανάμεσα σε κινόφελς και πράσινη σαλάτα με ντοματίνια και σάλτσα αβοκάντο, αν είσαι χορτοφάγος, ή ανάμεσα σε υπέρ-κεφτέδες από μοσχάρι και χοιρινό, κοτόπουλο τηγανητό με μαγιονέζα και κάρι, «καυτά σκυλιά» με τυρί, μπέικον, κρεμμύδια, αγγούρι, τουρσί και κέτσαπ, μια φανταστική στην όψη, ψημένη ολόκληρη στον φούρνο υπέρ-τραγανή παντσέτα με γλυκόξινη σάλτσα μέσα σε παλιομοδίτικο ψωμάκι ψημένο στη σχάρα (άκουγα τους διπλανούς μου να αναστενάζουν από ευχαρίστηση, οπότε θα την δοκιμάσω την επόμενη φορά), τα δροσίζεις όλα αυτά με μια απίθανη γκουακαμόλε με sour cream και ντοματίνια και, αν έχεις πάει με παρέα, τρως από πάνω και ένα grand gateau, δηλαδή ένα κρουασάν-γίγαντα τηγανητό με κανέλα, ζάχαρη και σοκολάτα πραλίνα, ένας μόνος του είναι αδύνατον να το καταφέρει. Αποφασίζεις επίσης αν θα πιεις μπύρα, αναψυκτικό ή σαμπάνια (καλά διάβασες έχει και Veuve Cliquot), πληρώνεις, παίρνεις ένα νουμεράκι και κάθεσαι. Και σε λίγο ακούς τη ντουντούκα, «το 59 παρακαλώ, να περάσει το 59…». Όχι δεν βρίσκεσαι στο ΚΤΕΛ, για hotdog έχεις έρθει στη Λαχαναγορά και κάνε γρήγορα γιατί είναι στο πάσο και κρυώνει.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Πώς θα πας; Πολύ απλό, κατεβαίνεις την Πειραιώς μέχρι τον Αγιο Ιωάννη Ρέντη (απέχει μόλις 4 χλμ. από την Ομόνοια), στρίβεις δεξιά στην οδό Πύργου και, μόλις φτάσεις στην Τζον Κένεντι, στρίβεις αριστερά και περνάς την Κεντρική Πύλη της Λαχαναγοράς. Πας αμέσως αριστερά και στο δεύτερο κτίριο δεξιά. Το Überness είναι ανάμεσα σε μερικά πολύ καλοβαλμένα μαγαζιά, που είναι ανοικτά ακόμη και την Κυριακή, οπότε τρως κάνεις και τα ψώνια σου στη Μινωϊκή Αγορά (με κρητικά βιολογικά προϊόντα, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, όσπρια, παξιμάδια, καλλυντικά από ελαιόλαδο, κ.α.) ή στα διπλανά, το μπακάλικο και το μανάβικο.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Überness, Λαχαναγορά του Ρέντη, Τζον Κένεντι 1, Ταύρος / Ωράριο: Τετάρτη – Σάββατο 19:00 – 00:00, Κυριακή 12:00 – 19:00 / Tηλ: 210-4816 320 (δεν γίνονται κρατήσεις)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'