Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί, φρέσκα κουκιά και μαραθόριζα

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςμεζές, μπρουσκέτα, κτήμα Αρότρια, κουκιά, σκόρδο, λεμόνι, μαραθόριζα, ελαιόλαδο, κατσικίσιο τυρί, ψωμί, εύκολη συνταγή, νόστιμη συνταγή

Από τη στιγμή που έφυγα από το κτήμα Αρότρια στην Ερέτρια, μια σκέψη με απασχολούσε. Πώς θα μαγειρέψω τα φρέσκα βιολογικά κουκιά, που με κέρασαν η Βίκυ και η Μαρίτα; Γιατί για τις ναξιώτικες πατατούλες, λόγος δεν γίνεται. Θα τις κάνω πατατοσαλάτα και θα τις φάμε με τις καρδιές από τα μαρούλια. Μα να τα μαγειρέψω εγώ, που λατρεύω τα ωμά κουκιά; Ασε που είναι βιολογικά και ολόφρεσκα. Το πήρα απόφαση. Θα τα φάμε σε μπρουσκέτα. Όπως τα μαγειρεύουν στα χωριά με μαραθόριζα, σκόρδο και ενίοτε ντομάτα, αλλά ωμά. Αγόρασα χωριάτικο ψωμί με βρώμη και κριθάρι, μια μαραθόριζα, λίγα ντοματίνια και σκόρδα, που δεν είχα, και να τη μια από τις ωραιότερες μπρουσκέτες που έχω φάει στη ζωή μου Λίγο κόκκινο λέει η φίλη μου, που ασχολείται με τα άστρα, το βάζουν πάντα οι Τοξότες. Τι να σας πω, είμαι μεν Τοξότης αλλά από αυτά δεν ξέρω. Στη δική μου απόφαση πρυτάνευσε η γνώση. Το χρώμα κάνει καλό στο μάτι και ο συνδυασμός είναι υγιεινός. Αν προσέξετε, υπάρχει και κίτρινο ξύσμα λεμονιού και χρυσίζον λάδι από την Καλλονή και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πάνω στο άσπρο κατσικίσιο τυρί και τα λιωμένα πρασινούτσικα κουκιά. Γραμμάρια δεν σας δίνω. Κάντε τα με το μάτι, όπως κι εγώ. Αλλωστε την πρώτη φορά δοκιμάζεις συνεχώς μέχρι να καταλήξεις στη γεύση που σου αρέσει.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • λίγα φρέσκα κουκιά
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • ξύσμα και χυμός λεμονιού
  • 1 μικρή μαραθόριζα (φινόκιο)
  • ελαιόλαδο
  • αφρός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κατσικίσιο τυρί κρέμα
  • χωριάτικο μαύρο ψωμί

Εκτέλεση:

Βάζω λίγο λάδι στο τηγάνι, το ζεσταίνω και ρίχνω μια μεγάλη σκελίδα σκόρδο κομμένη στα τέσσερα να σοταριστεί καλά, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα. Αφήνω το τηγάνι στην άκρη να κρυώσει. Καθαρίζω τα κουκιά και τα ρίχνω στο μούλτι. Τα χτυπάω μέχρι να λιώσουν, προσθέτω το λάδι και τις σκελίδες του σκόρδου, μερικές ροδέλες μαραθόριζας, λίγο αλάτι και πιπέρι, ξύσμα και χυμό λεμονιού.

Ψήνω φέτες ψωμιού, τις αλείφω με κατσικίσιο τυρί-κρέμα και πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και λίγο ξύσμα λεμονιού. Τοποθετώ από πάνω λίγη κρέμα από τα κουκιά, λεπτές ροδέλες μαραθόριζας, ραντίζω με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρω με μερικά ντοματίνια κομμένα στα δύο.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Τιπ:

Την επόμενη φορά, αντί για κρέμα-τυρί θα βάλω ταχίνι και θα κάνω ένα είδος χούμους. Θα ρίξω στο μούλτι φρέσκα κουκιά, σκόρδο σοταρισμένο (όπως παραπάνω), ταχίνι, αλατοπίπερο και λίγο ελάχιστο καπνιστό τσίλι σε σκόνη. Σκέφτομαι να καραμελώσω και τις ροδέλες της μαραθόριζας και μόλις κάνω την παραλλαγή, θα σας ενημερώσω. Μήπως να βάλω και λίγο αβοκάντο; Θα δοκιμάσω και θα σας πω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'