Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα ιταλικά: αγκινάρες αλά ρομάνα

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςαγκινάρες, λεμόνι, μυρωδικά, σκόρδο, φρυγανιά, ζωμός, εύκολη συνταγή, γρήγορη συνταγή

Αν στην Ελλάδα η κλασική συνταγή για τις αγκινάρες είναι η «αγκινάρες αλά πολίτα», τότε στην Ιταλία είναι η «αγκινάρες αλά ρομάνα». Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η συνταγή αυτή προέρχεται από την περιοχή του Λάτσιο (Ρώμη), όπου και καλλιεργείται, από τη ρωμαϊκή ακόμη εποχή, η ποικιλία αγκινάρας ρομανέσκα, που μοιάζει πολύ με τη δικιά μας ιώδη ποικιλία της Αττικής (μικρή, σφαιρική, με μωβ φυλλαράκια και χωρίς αγκάθια). Πρόκειται για μια συνταγή που προέρχεται από την εβραϊκή κουζίνα, παρόλα αυτά εισχώρησε στην παράδοση του Λάτσιο και μαζί με τις «αγκινάρες αλά τζιουντία» είναι απο τις πιο διάσημες τοπικές συνταγές γι' αυτό το λαχανικό, που εκτιμάται ιδιαίτερα απο τους Ιταλούς. Όταν οι αγκινάρες είναι στην εποχή τους, αυτή η συνταγή δεν λείπει από κανέναν κατάλογο μενού στα εστιατόρια του Λάτσιο!

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Η συνταγή για τις αγκινάρες αλά ρομάνα είναι απλούστατη και απαιτεί ελάχιστα υλικά. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να την δοκιμάσετε! Πρόκειται βέβαια για μια συνταγή αρκετά διαφορετική σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει στην ελληνική κουζίνα, νόστιμη και ιδιαίτερα αρωματική. Συνοδεύει άριστα βραστά κρεατικά αλλά και πιάτα με αυγά ή τυριά.

Για 2 άτομα

Υλικά:

  • 4 αγκινάρες φρέσκες
  • 1 λεμόνι (για την προετοιμασία της αγκινάρας)
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά           
  • 1 φλ.καφέ (60 ml) ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι

Προετοιμασία:

Γι' αυτήν τη συνταγή χρειάζονται απαραίτητα φρέσκες αγκινάρες και δεν μπορείτε να την φτιάξετε με κατεψυγμένες, γιατί πρέπει να έχουν και μέρος από τα φυλλαράκια τους.

Πρώτα απ' όλα καθαρίστε τις αγκινάρες. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ. Για τη συνταγή αυτή, οι Ιταλοί χρησιμοποιούν την ποικιλία ρομανέσκο (carciofo romanesco), που δεν έχει χνούδι στο εσωτερικό της. Με τις συνηθισμένες ελληνικές αγκινάρες Αργολίδος, θα χρειαστεί να καθαρίσετε και το εσωτερικό τους, που σίγουρα έχει χνούδι. Αγκινάρες ρομανέσκο θα βρείτε - λίγο δύσκολα - εισαγόμενες σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το σκόρδο. Ψιλοκόψτε επίσης το μαϊντανό και το δυόσμο. Βάλτε τα σε ένα μπωλ, προσθέστε την τριμμένη φρυγανιά, 1-2 πρέζες αλάτι και λίγο ελαιόλαδο, ώστε να γίνουν σαν πάστα. Παραμερίστε λίγο τα φυλλαράκια από την αγκινάρα και γεμίστε με την πάστα το εσωτερικό της.

Πάρτε μια μικρή κατσαρόλα η οποία να χωρά ακριβώς τις 4 αγκινάρες. Δεν πρέπει να μείνει πολύς κενός χώρος μέσα στην κατσαρόλα, ώστε οι αγκινάρες να μην αναπηδούν κατά το βράσιμο. Τοποθετήστε μέσα τις αγκινάρες με το κεφάλι τους προς τα κάτω και τα κοτσάνια προς τα επάνω. Προσθέστε και τα κομμάτια από τα καθαρισμένα κοτσάνια. Ρίξτε από επάνω όσο από το μίγμα της γέμισης περρίσεψε, το ελαιόλαδο, αλατάκι, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και τέλος ζωμό λαχανικών τόσο, ώστε να φτάσει περίπου μέχρι τη μέση από τα κεφάλια της αγκινάρας.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βάλτε τη στη φωτιά. Αφήστε να σιγοβράσουν για 20-25 λεπτά , μέχρι να μαλακώσουν. Προσοχή, δεν πρέπει να παραβράσουν! Σερβίρετε τις αγκινάρες αλά ρομάνα ζεστές ή και κρύες, απαραίτητα με το πεντανόστιμο ζουμάκι τους.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'