Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Λουκούμια τυλιγμένα σε φύλλο

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςγλυκά, επιδόρπιο, λουκούμια, φύλλο κρούστας, ελαιόλαδο, νηστεία, νηστίσιμα, Σαρακοστή

Είχαμε δοκιμάσει αυτό το γλυκό ως τρατάρισμα σε κάποιο μοναστήρι πριν από πολλά χρόνια. Δεν χρειάστηκε καν να ζητήσω συνταγή. Ήταν προφανής! Δεν ξέρω αν την είχαν επινοήσει οι καλόγριες, γιατί εκ των υστέρων έμαθα ότι την έκαναν και παλιές νοικοκυρές, πάντως η ιδέα μου άρεσε και την έγραψα στο τετράδιό μου σαν μοναστηριακή. Τα λουκουμάκια «ντυμένα» με τραγανό φύλλο αναβαθμίζονται σαν κέρασμα. Μια νηστίσιμη και πιο ελαφριά εναλλακτική του μπισκοτολούκουμου, θα λέγαμε, ή μια άλλη εκδοχή για τα «κουραμπιεδάκια» με λουκούμι.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Οι ποσότητες που θα γράψω είναι ενδεικτικές. Από κάθε φύλλο βγάζουμε 3 γλυκάκια αλλά αρκεί να πολλαπλασιάσουμε επί 3 τα φύλλα μας για να βρούμε πόσα λουκουμάκια θα χρειαστούμε. Εγώ πρόσφατα χρησιμοποίησα 5-6 φύλλα που είχαν περισσέψει από γλυκά μπουρεκάκια με μυζήθρα και έφτιαξα τα γλυκάκια μου. Τη Μεγαλοβδομάδα όμως τα είχα φτιάξει με ένα ολόκληρο πακέτο φύλλου.

Υλικά:

  • μέτρια ή μεγάλα λουκούμια με διάφορες γεύσεις
  • φύλλα κρούστας για γλυκά (το 1/3 του αριθμού των λουκουμιών)
  • ελαιόλαδο (ή βούτυρο ή μείγμα τους - αν δεν νηστεύουμε)
  • για το σερβίρισμα, αχνοζάχαρη και ανθόνερο (αν μας αρέσει)

Επί το έργον:

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Κόβουμε στα δύο κάθε λουκούμι. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι να κάψει και μετά το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε τρία ίσα μέρη (η στενή αρχική πλευρά να είναι η μεγαλύτερη στα κομμάτια που θα προκύψουν, το μήκος τους ας πούμε). Αλείφουμε κάθε κομματάκι του φύλλου με ελαιόλαδο και βάζουμε στην άκρη του τα κομμάτια του λουκουμιού.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Τυλίγουμε σαν πουράκι ή σαν μπουρεκάκι ή σαν τριγωνάκι και αραδιάζουμε σε λαδωμένο πυρέξ. Όταν τελειώσουμε, αλείφουμε τα γλυκάκια μας με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο (στη μεσαία σχάρα), για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Όταν κρυώσουν ελαφρά, τα ραντίζουμε αν θέλουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη. Διατηρούνται για αρκετές μέρες τραγανά και νόστιμα, αν τα φυλάξουμε σε κουτί μπισκότων που κλείνει καλά.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Παρατηρήσεις:

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπουκίτσες λουκουμιών. Θα βάζουμε 2-3 σε κάθε κομμάτι φύλλου.
  • Συνηθίζω να κάνω τα γλυκάκια με 2-3 διαφορετικές γεύσεις λουκουμιών και δίνω διαφορετικό σχήμα σε κάθε γεύση. Έτσι π.χ. τα πουράκια είχαν λουκούμια με γεύση περγαμόντο, τα μπουρεκάκια με γεύση τριαντάφυλλο και τα τριγωνάκια με γεύση μαστίχα. 
  • Αν τα λουκούμια έχουν άρωμα τριαντάφυλλο, ταιριάζει τέλεια το ράντισμα με ροδόνερο και αν έχουν άρωμα περγαμόντο ή λεμόνι ταιριάζει το ανθόνερο περισσότερο. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε σκόνη βανίλιας ή μαστίχας στην αχνοζάχαρη. Της φωτογραφίας ήταν σε διάφορες γεύσεις και δεν τα ράντισα όλα (είχα μόνο ανθόνερο και ράντισα μόνο εκείνα τα λουκούμια περγαμόντο).
  • Συνηθίζω μαζί με τα λουκουμάκια να τυλίγω στο φύλλο και μισό σπασμένο καρύδι ή άλλους χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς. Δεν είχα σπασμένα αυτή τη φορά και το παρέλειψα. Αν έχετε εύκαιρα, δοκιμάστε τα κι έτσι. Ακόμη πιο αναβαθμισμένα λουκουμάκια!

*Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'