Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Οι πένες του Ζαμπανό, με σοταρισμένα λαχανικά και τριμμένο κουρκούτι

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςπένες, σπανάκι, σκόρδο, τζίντζερ, τσίλι, κουνουπίδι, παρμεζάνα, πάπρικα, μπύρα, αλεύρι, Zampanó, City Circus, youth hostel, εστιατόριο, οδός Σαρρή, Ψυρρή

Είναι comfort food αυτές οι πένες, όπως και όλα τα πιάτα, αλμυρά και γλυκά, που προτείνει στο μενού του το Zampanó*, το εστιατόριο που άνοιξε πρόσφατα στο ισόγειο του youth hostel City Circus στην οδό Σαρρή του Ψυρρή. Σερβίρονται πασπαλισμένες με τραγανό τρίμμα από κουρκούτι. Εχετε σκεφτεί να φτιάξετε τρίμμα από κουρκούτι; Είναι απίθανο. Οπως κι αυτές οι πικάντικες πένες με σπανάκι και κουνουπίδι. Το δοκίμασα και σκέφτομαι να το βάλω και στη σαλάτα μου αντί για κρουτόν.  

Υλικά για 2 άτομα

  • 200 γρ. πένες
  • 200 γρ. σπανάκι καθαρισμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 50 γρ. φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή τσίλι πιπεριά
  • ½ κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια
  • 2 κ.τ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι και πιπέρι

Για το κουρκούτι:

  • 100 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. κoρν φλάουρ
  • 15 γρ. baking powder
  • πάπρικα γλυκιά
  • μπύρα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια μπασίνα και προσθέτουμε λίγη-λίγη την μπύρα μέχρι να έχουμε ένα παχύρευστο κουρκούτι. Βάζουμε το κουρκούτι σε μια κανάτα ή κάποιο άλλο σκεύος που μας διευκολύνει. Ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε φριτέζα ή κατσαρόλα περίπου στους 160°C βαθμούς και ρίχνουμε σιγά-σιγά το κουρκούτι σε μορφή σταγόνων. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Μεταφέρουμε σε σκεύος καλυμμένο με απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το κουρκούτι.

Ετοιμάζουμε το κουνουπίδι:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Ανακατεύουμε το κομμένο κουνουπίδι με το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε το κουνουπίδι σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί, σε μία στρώση.Ψήνουμε το κουνουπίδι για περίπου 20 - 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να γίνει τρυφερό. Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα και το μαϊντανό. Ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί, για περίπου 5 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τη πιπεριά τσίλι μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε και το σπανάκι, ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί και προσθέτουμε τις πένες που στο μεταξύ έχουμε βράσει. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε και το κουνουπίδι που βγάλαμε από το φούρνο. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και τρίβουμε από πάνω λίγο από το κουρκούτι που έχουμε τηγανίσει.

*Zampanó και City Circus, (Σαρρή 18, Ψυρρή, τηλ: 213-023.32.44)

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Αν ήμουν φοιτήτρια κάπου στην άλλη άκρη της γης και έφτανα μια νύχτα στην Αθήνα, θα ήθελα πολύ να προσγειωθώ στην ταράτσα του υπέροχου City Circus για να ρεμβάσω με μια μπύρα στο χέρι. Δεν είναι και λίγο να έχεις μπροστά σου την Ακρόπολη με το φωτισμένο Παρθενώνα της να αναδύεται μέσα σε μια θάλασσα από αθηναϊκές πολυκατοικίες και παλιές σκεπές. Είναι υπέροχο να ζήσεις έστω και για λίγες ώρες αναπνέοντας το παρελθόν αυτής της πόλης, που έχει γεράσει μεν άσχημα αλλά προσπαθεί να ξαναβρεί τη χαμένη της γοητεία. Είμαι σίγουρη ότι οι πελάτες, νεαροί και μεγαλύτεροι, του στυλάτου youth hostel, που δεν πρόλαβε να ανοίξει και βρήκε αμέσως τη θέση του στο διθυραμβικό άρθρο του Conde Nast -δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 2014-, αναπολούν κάτι τέτοιες βραδιές. Και η εμπειρία τους ταξιδεύει από στόμα σε στόμα σε όλο τον πλανήτη. Ευτυχώς, και επιτέλους δηλαδή, η Αθήνα απέκτησε ένα από αυτά τα ωραία καταλύματα που έχουμε θαυμάσει στο παρελθόν σε ευρωπαϊκές πόλεις, μου έρχεται τώρα στο μυαλό το βερολινέζικο Funk της οδού Fasanen και άλλο ένα αντίστοιχο σε έναν όροφο παλιού κτιρίου στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Για την ιστορία να σας πω ότι το σοβαρό ταξιδιωτικό περιοδικό Conde Nast αναδεικνύει τη νεανική επιχειρηματικότητα, η οποία έχει βοηθήσει στην τουριστική ανάκαμψη της Αθήνας μετά από τα πλήγματα που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια τόσο από τη λιτότητα όσο και από τις ταραχές.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Μέσα στην κρίση, λοιπόν, δύο νεαροί πολύ ευγενικοί επιχειρηματίες, ο Δημοσθένης Μισετζής και ο Νώντας Σκορπιδέας, έχουν επενδύσει στου Ψυρρή, σε μια από τις πιο κακογερασμένες γειτονιές της πόλης μας, ανακαινίζοντας σχεδόν με τα χέρια τους και μπόλικη ευαισθησία αυτό το θαυμάσιο κτίριο το οποίο κατόπιν επίπλωσαν με μεταχειρισμένα έπιπλα περασμένων δεκαετιών. Πρόσφατα άνοιξαν στο ισόγειο του κομψού ξενοδοχείου τους και ένα ωραίο εστιατόριο με ρετρό ατμόσφαιρα. Το όνομά του Zampanó, παραπέμπει στον βίαιο φελλινικό τσιρκολάνο - Αντονι Κουίν από τη La Strada, ταινία αγαπημένη των σινεφίλ και προφανώς των ιδιοκτητών. Πέρα όμως από την κινηματογραφική ατμόσφαιρα βία εδώ μέσα δεν υπάρχει, μόνο μια γλύκα την οποία ενισχύει το σούπερ comfort food που δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Να συμπληρώσω κάτι σημαντικό. Εδώ, σ' αυτό τον ήρεμο χώρο δεν καπνίζεις, αν δεν έχεις κόψει την κακιά συνήθεια θα στηθείς απ' έξω, στη στρογγυλεμένη γωνία με τα μαρμάρινα σκαλοπάτια. Επίσης, εκτός από το βραδινό φαγητό, καθημερινά (8-11 π.μ.) σερβίρεται σε ενοίκους του ξενοδοχείου και πελάτες του εστιατορίου πρωινό με καφέ - προϊόν αειφόρου παραγωγικής γεωργίας από φάρμες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα και μπουφέ με σπιτικές μαρμελάδες, ελιές και αυγά που στοιχίζει 5 ευρώ (ναι, 5 ευρώ, καλά διάβασες) ενώ στο μέλλον προβλέπονται και άλλες ευχάριστες ενέργειες. Οταν φτιάξει ο καιρός, για παράδειγμα, η μικρή αλλά τόσο ωραία ταράτσα θα είναι ανοικτή για όποιον θα ήθελε να απολαύσει το ποτό του ατενίζοντας τη θέα από την Ακρόπολη μέχρι τον Πειραιά.

Προς το παρόν σημείωσε ότι την Κυριακή 20 Μαρτίου (12:00-19:00) το Zampanó διοργανώνει ένα Sunday Brunch & Jazz με guest τον food blogger Cool Artisan (coolartisan.net), Γαβριήλ Νικολαΐδη και τους Manoυchedrome με live gypsy jazz. Τιμή μενού, από 10 € το άτομο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'