Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πέντε αστέρια: τσικνίζουμε με τους Bostanistas

του Δημήτρη Μπούτου Μαγειρικές ιστορίεςκρέας, Τσικνοπέμπτη, ψητό, προβατίνα, μπριζολάκια, σουτζουκάκια, πανσέτα, λουκάνικα, σουβλάκι, σάντουιτς

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Τσικνοπέμπτη ante portas!Οι θράκες ανάβουν, οι σούβλες στριφογυρίζουν, οι ταβέρνες ετοιμάζονται για το βραδινό μεσοβδόμαδο φαγοπότι. Οι Bostanistas μπαίνουν στο ψαχνό, ζεσταίνουν φουρνάκια, φούρνους, κάρβουνα και συγκεντρώνουν συμβουλές, μυστικά για καλό ψήσιμο, ιστορίες μα και συνταγές για μια από τις πλέον καλοδεχούμενες γιορτές.

Πρώτη η -σχεδόν κοσμογονική- απορία: Είναι τελικά οι άντρες ή όχι οι καλύτεροι ψήστες; Όπως και να έχει, η Τσικνοπέμπτη είναι ευκαιρία για τη δική τους παράσταση και ο Περικλής Λάσκαρις περιγράφει με ξεκαρδιστικό τρόπο την αναμέτρησή τους με αναμμένα κάρβουνα και πυρακτωμένες σχάρες.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Η Κική Τριανταφύλλη έχει ωραία τσικνιστή ιδέα με κρέας προβατίνας ψημένο στη λαδόκολλα. Πολλοί δεν συμπαθούν την έντονη μυρωδιά του, όμως για λάγνους κρεατοφάγους είναι πρώτη επιλογή στα γιορτινά τραπέζια. Στη Βοιωτία ονομάζουν «χοντρό» τούτο το κρέας και συνηθίζουν να το ψήνουν πολλές ώρες στη γάστρα, σαν δέμα από χαρτί, οπότε γίνεται πεντανόστιμο.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Κι αν δεν έχουμε κέφια μεγάλα και όρεξη για κάπνες, υπάρχουν έξυπνα κόλπα να τσικνίσουμε σχετικά καθαρά, με τα απλά εργαλεία της μισο-εξοπλισμένης κουζίνας μας. Πολλά καραμελώνουν ωραία το κρέας: καστανή ζάχαρη, μαρμελάδα, μαρινάδες της στιγμής όμως αξεπέραστο στο γλασάρισμα βρίσκω το μέλι. Για τις ώρες της μεγάλης πείνας φυλάω μερικά μπριζολάκια στην κατάψυξη και εμπρός καλό μου τηγάνι ή τηγανοψηστιέρα. Ένα γρήγορο άλειμμα και ξεκινάω μαγείρεμα!

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Κάτι ξέρουν οι Τούρκοι από κεμπάπια. Κάτι ξέρει και η Μαρίνα Μαυρομάτη που αν και κινεί τα νήματα σε ιταλόφωνο, φινετσάτο blog, στα κρεατικά τιμά τις ανατολίτικες ρετσέτες. Όπως σε τούτα τα νόστιμα σουτζουκάκια, με μπόλικο σκόρδο, που τόσο η γεύση όσο και το άρωμά τους θυμίζει σουτζούκι, το πικάντικο λουκάνικο που ξηραίνεται στον αέρα.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη περιλαβαίνει την low budget χοιρινή πανσέτα και τη μεταμορφώνει σε νόστιμο μεζέ, χάρη στο τηγάνισμά της με κρασί και εσπεριδοειδή. Μια συμβουλή έχει για τους διστακτικούς και προσεκτικούς, που με βρίσκει παραπάνω από σύφωνο: «Ας προσποιηθούμε πως δεν βλέπουμε λιπαρά και θερμίδες... Αν μη τι άλλο, κάνει καλό στην ψυχολογία μας!».

photo: MamaTsita
photo: MamaTsita

Ελλείψει ψησταριάς και κάρβουνων, πυρώνουμε το πολύτιμο γκριλ. Τσικνιστά λουκάνικα στο δεκάλεπτο με κρεμμύδι, ψωμί και πίτες - ιδού σπιτικό σάντουιτς και σουβλάκι στο άψε-σβήσε! Έχουμε και την "Σαλάτα Λουκάνικο Project" μια πατατοσαλάτα με σύγλινο και λουκάνικο καλαματιανό με πορτοκάλι σκέτη νοστιμιά, που προτείνει για συνοδευτικό η παθιασμένη bostanista και μαγείρισσα περιωπής Γεωργία Κουτσούκου. Αλλά σας διαβεβαιώ ότι είναι ένα πλήρες γεύμα.

Ως συνήθως, τούτα είναι μόνο ένα δείγμα. Με ένα κλικ στην κατηγορία με τα κρεατικά, όλες οι ιδέες μας συγκεντρωμένες, στην κατσαρόλα, το τηγάνι ή τα κάρβουνα. Νόστιμη και χορτάτη Τσικνοπέμπτη για όλους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'