Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ζήτω η κρεμ καραμελέ! Της Γαλλίδας, φυσικά

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςεπιδόρπιο, γλυκά, κρεμ καραμελέ, αυγά, καραμέλα, βανίλια

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Την ζηλεύω όπου και να την βλέπω, αν πετύχω ωραία, γαλακτερή κρεμ καραμελέ δεν σταματώ πριν τις δύο μερίδες. Για να την ετοιμάσω μόνος μου ούτε λόγος, οι συνταγές της περίπλοκες και χρονοβόρες, χίλιες φορές έτοιμη.

Μέχρι που η Ζυστίν, η Γαλλίδα της μαγειρικής μου αλληλογραφίας, που καιρό τώρα επιμένει πως η απαλή τούτη κρέμα είναι πιο απλή κι από κέικ, έστειλε προ ημερών συνταγή γρήγορη και περιγραφή για την τρυφερή υφή της που δεν με άφησαν ασυγκίνητο. Αναγκαία προϋπόθεση να βρω ολόφρεσκα αυγά. Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι - και είχε δίκιο.

Αυτή ήταν η πρώτη σημείωση και η δεύτερη πως απαραίτητα είναι και τα μικρά, ατομικά ramequins (μπολάκια) ή, αν δεν υπάρχουν, φλιτζάνια του τσαγιού σχετικά χαμηλά σε ύψος. Τα υπόλοιπα υλικά; Τα βρίσκεις πανεύκολα, υπάρχουν σε κάθε σπίτι: ζάχαρη και γάλα, α ναι και λίγη βανίλια για έξτρα άρωμα.

Υλικά

Για 3 ως 4 μπολάκια κρεμ καραμελέ (ανάλογα με το μέγεθός τους):

  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη για το καραμέλωμα των φλιτζανιών ή των ramequins
  • 2 φλιτζάνια γάλα πλήρες
  • μια πρέζα αλάτι
  • 6 μεγάλα, φρέσκα αυγά
  • μόλις 1/3 του φλιτζανιού ζάχαρη για την κρέμα
  • έναν λοβό βανίλιας (ή 2 κάψουλες βανίλιας σε σκόνη)

Για να ετοιμάσω την καραμέλα πρώτα, σε αντικολλητικό τηγάνι έβαλα μισό φλιτζάνι ζάχαρης και δύο κουταλιές της σούπας νερό. Τα ζέστανα σε μέτρια φωτιά, μέχρι η ζάχαρη να αποκτήσει ξανθό χρώμα - όχι να σκουρύνει, θα πικρίσει και το γλυκό φλερτάρει με την καταστροφή. Γρήγορα την μοίρασα στα ramequins και τα έγειρα προς κάθε πλευρά ώσπου η υγρή καραμέλα να καλύψει όλο το κάτω μέρος και τις γύρω πλευρές τους.

Φούρνος ζεσταίνεται στους 180 βαθμούς και ξεκινάει η ετοιμασία της κρέμας. Σε μια χαμηλή σε ύψος κατσαρόλα έριξα το γάλα μαζί με τον λοβό βανίλιας και το ελάχιστο αλάτι και τα ζέστανα αρκετά - εδώ η Aude ήταν κάθετη: δεν πρέπει επουδενί το γάλα να πάρει βράση, η υφή της κρέμας θα αλλοιωθεί. Μόλις ζεστάθηκε καλά, απέσυρα από τη φωτιά και σε ένα μπολ παραδίπλα ανακάτεψα καλά τα αυγά και το 1/3 της ζάχαρης με μίξερ χειρός, μέχρι το μίγμα να γίνει ανάλαφρο και αφρώδες. Εκεί πρόσθεσα το ζεστό γάλα ανακατεύοντας μαλακά μεν αλλά ασταμάτητα, κατά τις οδηγίες της Γαλλίδας, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Πέρασα το μίγμα από χοντρό σουρωτήρι, ώστε να εξασφαλίσω λεία υφή για την κρέμα, και το μοίρασα στα καραμελωμένα σκεύη.

Έβαλα τα φορμάκια σε άνετο ταψί και έριξα σε αυτό ζεστό νερό ως τα δύο τρίτα του ύψους τους. Φούρνισα στην ίδια θερμοκρασία, ώσπου η κρέμα να αποκτήσει χρυσοκίτρινο χρώμα (όχι καφετί - τότε θα είναι πια αργά). Μετά από περίπου 45 λεπτά, το τεστ της οδοντογλυφίδας: βούτηξα μια στο κέντρο ενός μπολ, βγήκε καθαρή οπότε έτοιμος για ξεφούρνισμα. Ακούμπησα το ταψί στον πάγκο, έβγαλα τις καστανόξανθες κολυμβήτριες από το νερό και τις άφησα για μισή ώρα να κρυώσουν. Κάλυψα τα φορμάκια τότε με μεμβράνη και τα άφησα στο ψυγείο για μία νύχτα, κατά τη συνταγή (ψέματα: μόνο τρεις ώρες άντεξα).

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Στο σερβίρισμα, λίγο βραστό νερό σε ένα μικρό μπολ και βούτηξα εκεί τα μπολάκια με την κρέμα για 5 δευτερόλεπτα. Το πρώτο στρώμα κρέμας άρχισε να μαλακώνει και, αναποδογυρίζοντας, το γλύκισμα γρήγορα γλίστρησε στο πιάτο. Αν σας κάνει τη δύσκολη, περάστε ένα μαχαίρι περιμετρικά για να ξεκολλήσει η κρέμα και προσεκτικά αναποδογυρίστε πάνω από πιάτο. Κι επειδή στο ψυγείο ίσως σφίξει αρκετά, λίγη ακόμα καραμέλα με τον αρχικό τρόπο ή μέλι ζεσταμένο για να την στολίσουν όπως πρέπει.

Ζήτω η Γαλλίδα, ζήτω η κρεμ καραμελέ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'