Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Χοιρινές μπριζόλες με Μαυροδάφνη και χιώτικη μαστίχα

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςΝίκη Μηταρέα, Με Κρασί και Ελληνικά, βιβλία, βιβλία μαγειρικής, παρουσίαση βιβλίου, ΕΞΠΟΤΡΟΦ, εκδόσεις Πατάκη, έκθεση, Λευτέρης Λαζάρου, Ανδρέας Λαγός, Ιωάννα Σταμούλου, Στέλιος Ζαχαρίας, Κτήμα Μουσών, κρασί, μπριζόλες, μαυροδάφνη, μαστίχα

Άρωμα «κρασάτης μαγειρικής» θα φέρει στη φετινή 3η Έξποτροφ το βιβλίο της Νίκης Μηταρέα «Με Κρασί και Ελληνικά»*. Η παρουσίασή του θα γίνει στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, στις 12.30, στον χώρο των σεμιναρίων της Έκθεσης, στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας στο Ελληνικό.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Η παρουσίαση θα γίνει από τους γνωστούς σεφ Λευτέρη Λαζάρου και Ανδρέα Λαγό, τη διευθύντρια του περιοδικού Olive Ιωάννα Σταμούλου, τον Στέλιο Ζαχαρία, οινοπαραγωγό του Κτήματος Μουσών και τη συγγραφέα. Και στη συνέχεια (στις 14.30), στον χώρο του «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» ο Ανδρέας Λαγός μαζί με τη Νίκη Μηταρέα, θα μαγειρέψουν και θα μοιραστούν με τους επισκέπτες συνταγές από το βιβλίο που θα συνοδεύσουν τα κρασιά από το Κτήμα Μουσών.

Από το βιβλίο της Νίκης Μηταρέα, διαλέξαμε να σας παρουσιάσουμε ένα φαγητό που μπορεί να κάνει γιορτινές τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Χοιρινές μπριζόλες με Μαυροδάφνη και χιώτικη μαστίχα

Υλικά για 4 άτομα:

  • 4 χοιρινές μπριζόλες
  • 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα κρασί Μαυροδάφνη
  • 1 κούπα ζωμός κοτόπουλου
  • 1/4 κ.τ.γλ. μαστίχα σκόνη
  • 3 κ.τ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη σκόνη μαστίχας, τον ζωμό, αλάτι, πιπέρι και τον μαϊντανό. Αφήνουμε να πάρει βράση και προσθέτουμε τις μπριζόλες. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες βραστές και πράσινη σαλάτα.

Και για συνοδεία διαλέγουμε ξηρή Μαυροδάφνη από την Πάτρα ή την Κεφαλλονιά.

* "Με Κρασί και Ελληνικά"

Τα βιβλία μαγειρικής, αν όχι όλα πάντως πολλά από αυτά, προσφέρουν στον αναγνώστη κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό σύνολο συνταγών. Χρώματα, αρώματα και γευστικές αναμνήσεις ζωντανεύουν στις σελίδες τους και σε ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της γαςτρονομίας, στις μέρες μας μάλιστα που οι φωτογραφίες είναι τόσο φροντισμένες, το ταξίδι αυτό γίνεται ακόμη πιο γοητευτικό.

Ένα από τα βιβλία που αγαπώ πολύ και μ' αρέσει να ξεφυλλίζω και να συμβουλεύομαι κάθε τόσο είναι το βιβλίο της συναδέλφου Νίκης Μηταρέα "Με Κρασί και Ελληνικά" (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη). Γιατί, πέρα από τη μεγάλη και ενδιαφέρουσα εισαγωγή στον κόσμο του κρασιού, με πληροφορίες για τις ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, τη χρήση του κραςιού στο μαγείρεμα και τους συνδυασμούς του με τα διάφορα εδέσματα, στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται 60+1 εξαιρετικές συνταγές με κοινό χαρακτηριστικό τον ρόλο του κρασιού στην παρασκευή τους.

Εκτός όμως από το κρασί που δίνει γευστικό πλούτο και βάθος σε κάθε συνταγή, η Νίκη δίνει έμφαση σε πολύτιμα τοπικά υλικά που εμπλουτίζουν τον γευστικό μας πολιτισμό. Από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια της παρελαύνουν πιπεριές Φλωρίνης, αρσενικό Νάξου, ταλαγάνι Μεσσηνίας και κασέρι Ξάνθης, σύγκλινο Μάνης, γίγαντες Πρεσπών, μιρμιτζέλια παριανά και αυγοτάραχο Μεσολογγίου, μαστίχα Χίου και χαρουπόμελο από την Κρήτη, μαζί με πολλά άλλα τοπικά προϊόντα.

Μάλιστα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα φαγητά της, ενώ μοιάζουν παραδοσιακά, δεν είναι. Γιατί η Νίκη συνδυάζει με το δικό της τρόπο εκλεκτά παραδοσιακά υλικά με ψάρια και θαλασσινά, κρέατα, πουλερικά και κυνήγια, με ρύζι, όσπρια και ζυμαρικά, βεβαίως φτιάχνει επίσης υπέροχα γλυκά, και μας παραδίδει ένα πλήρες βιβλίο μαγειρικής με συνταγές εξαιρετικά νόστιμες και απλές, τόσο που μπορεί να τις μαγειρέψει ακόμη και ένας αρχάριος. Εννοείται ότι κάθε πιάτο ακολουθείται από την πρότασή της για το συνοδευτικό κρασί.

Να σημειώσω ότι για τις υπέροχες φωτογραφίες, υπεύθυνοι είναι οι φωτογράφοι Αναστασία Αδαμάκη, Νίκος Κράψης και Ολυμπία Κρασαγάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'