Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

H κρεατόπιτα της νοικοκυροσύνης

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςπίτα, κρεατόπιτα, μοσχάρι, κοτόπουλο, κατσικάκι, πράσα, σέλινο, τυρί, φύλλο, σπιτικό φύλλο

Ήθελα να αγοράσω όλο το χασάπικο λες και κάποιο σύνδρομο στέρησης με είχε κυριεύσει. Να φτιάξω και κοτόπουλο, να φτιάξω και λίγο μοσχαράκι στην κατσαρόλα και λίγο λουκάνικο για το τσιπουράκι και πάει λέγοντας. Αυτό το «λίγο απ' όλα» με αρέσει πολύ και αρέσει και στους φίλους μου αλλά πάντα κάτι περισσεύει. Αυτό που απέμεινε, λοιπόν, θα γίνει πίτα νόστιμη και γρήγορη που θα χορτάσει το πεινασμένο στομάχι και θα κάνει οικονομία στην τσέπη μας. Μια μεγάλη πράσινη σαλάτα σίγουρα μπορεί να κάνει καλή παρέα στην κρεατόπιτά μας καθώς έχουν περισσέψει και λαχανικά διάφορα.

photo: libyanfood.blogspot.gr
photo: libyanfood.blogspot.gr

Υλικά και οδηγίες

Για τη γέμιση:

  • 700 γρ. περίπου μοσχάρι, κοτόπουλο ή/και κατσικάκι (ψημένα ή βρασμένα)
  • 4-5 πράσα (κομμένα ροδέλες)
  • 2-3 κλωνάρια σέλινο (μικρά κομμάτια)
  • 1 γεμάτη κούπα τυριά διάφορα (κίτρινα)
  • 4 αυγά
  • 1 κούπα γάλα ή 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φύλλο:

  • 2 φύλλα κουρού
  • ή 8 φύλλα χωριάτικα λεπτά

Βγάζουμε τα ταπεράκια από το ψυγείο και ελέγχουμε τα κρεατικά μας. Πρέπει να τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια ή να τα μαδήσουμε ελαφρώς με το χέρι (χρειαζόμαστε 700 γρ. κρέας περίπου για ένα ταψί Νο 32, χαμηλό). Μόλις τελειώσουμε, τα αφήνουμε στην άκρη και πάμε να ασχοληθούμε με τα πράσα. Τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει, κοινώς τα ζεματάμε. Τα βράζουμε για δυο - τρία λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να φύγει η σπιρτάδα τους. Μαζί με τα πράσα ρίχνουμε και το σέλινο να μαλακώσει λίγο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, τα ρίχνουμε στο σουρωτήρι και αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν. Σε κατσαρόλα ευρύχωρη βάζουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρέας, το ανακατεύουμε λίγο να τσιγαριστεί, προσθέτουμε τα πράσα με το σέλινο, ανακατεύουμε λίγο ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά, προσθέτουμε τα τυριά, τα αυγά χτυπημένα, την κρέμα γάλακτος ή το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Είμαστε έτοιμοι να στρώσουμε την πίτα μας. Τώρα μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ τριών διαφορετικών φύλλων για να φτιάξετε την πίτα αυτή. Θα σας πρότεινα να την δοκιμάσετε με το φύλλο που φτιάξαμε την τυρόπιτα χλιδάτη, το αποτέλεσμα είναι πιο χορταστικό. Αν θέλετε πιο light καταστάσεις, δοκιμάστε το χωριάτικο λεπτό φύλλο της σκοπελίτικης τυρόπιτας. Η τρίτη και τελευταία εκδοχή είναι να αγοράσετε φύλλο έτοιμο αλλά θα σας πρότεινα να κάνετε μια προσπάθεια πριν ή ψάξτε το λίγο ώστε να είναι όσο καλύτερο γίνεται.

Αλείφουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο και ανάλογα στρώνουμε τα φύλλα. Αν διαλέξετε χοντρά φύλλα (χρειάζονται δύο τεμάχια), στρώνετε ένα φύλλο στον πάτο του ταψιού, φροντίζοντας να περισσεύει αρκετά στα πλαϊνά, ρίχνετε μέσα τη γέμιση, την ισιώνετε και καλύπτετε την επιφάνεια με το δεύτερο. Πιάνετε και τα δύο φύλλα μαζί και τα ενώνετε ώστε να σχηματιστεί ένα κορδονάκι γύρω - γύρω, έτσι η πίτα δεν θα ανοίξει και θα ψηθεί σωστά. Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο ενός αυγού, που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό, τρυπάμε λίγο την πίτα με ένα μαχαίρι (δεν φτάνουμε κάτω - κάτω) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα (περίπου 50 λεπτά).

photo: libyanfood.blogspot.gr
photo: libyanfood.blogspot.gr

Αν τώρα διαλέξετε λεπτό φύλλο, θα χρειαστείτε 4 φύλλα για το κάτω μέρος και 4 για το πάνω. Το  γνωστό λαδωμένο ταψί και πάλι. Υποδέχεται το πρώτο φύλλο, το οποίο αλείφουμε με ελαιόλαδο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα τα οποία στρώνουμε και λαδώνουμε ανάμεσα. Τα πλαϊνά μέρη του ταψιού πρέπει να είναι και πάλι καλυμμένα, ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα και στρώνουμε τα υπόλοιπα τέσσερα στην επιφάνεια, λαδωμένα ενδιάμεσα με ένα πινελάκι. Αφού λαδώσουμε το τελευταίο και την επιφάνεια, χαράζουμε απαλά την πίτα σε κομμάτια - με αυτόν τον τρόπο κόβεται εύκολα όταν είναι έτοιμη και ψήνεται καλύτερα.

Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε την πίτα επίσης μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλάει από το ταψί. Όσο για τη σαλάτα, την αφήνω σε σας... άλλωστε εσείς ξέρετε τι έχετε στο ψυγείο σας!

Σημείωση:
Για τα έτοιμα φύλλα, οι οδηγίες παραμένουν ίδιες. Ίσως μειώσετε λίγο τον χρόνο ψησίματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'