Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μαρμελάδα μανταρίνι χιώτικο με σοκολάτα

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςμαρμελάδα, μανταρίνια, σοκολάτα, ζάχαρη, λεμόνι, γλυκά, επιδόρπιο

Η ιδέα να φτιάξω μαρμελάδα με σοκολάτα γύριζε στο κεφάλι μου εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τη μια την σκεφτόμουν με πορτοκάλι, την άλλη με μανταρίνι και δεν είχα καταλήξει. Όμως το άρωμα του χιώτικου μανταρινιού είναι το κάτι άλλο, σε συνδυασμό δε με τη σοκολάτα, ενθουσιάζει. Αν σας αρέσει ο κλασικός συνδυασμός πορτοκάλι - σοκολάτα, δοκιμάστε και το μανταρίνι, σίγουρα θα σας αρέσει πολύ. 

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Υλικά:

  • μανταρίνια χιώτικα ακέρωτα κι αράντιστα
  • ζάχαρη
  • χυμός λεμονιού (1 μέτριο λεμόνι για μείγμα που έχουμε προσθέσει 1 κιλό ζάχαρη)
  • σοκολάτα κουβερτούρα 65% περιεκτικότητας κακάο

Διαδικασία

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και ξύνουμε πολύ λίγο τη φλούδα εκεί που υπήρχε το κοτσανάκι τους ή όπου έχουν μικρά στίγματα. Τα κόβουμε στα τέσσερα και με ψαλίδι κουζίνας αφαιρούμε τις ίνες και τα κουκούτσια τους. Τα τοποθετούμε σε μεγάλη λεκάνη σκεπάζοντάς τα με νερό και αφήνουμε για ένα βράδυ.

Την επομένη τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά από την αρχή του βρασμού. Μόλις κρυώσουν λίγο τα περνάμε από το μούλτι και μετράμε την ποσότητα του πολτού. Τα μεταφέρουμε πάλι σε κατσαρόλα και προσθέτουμε ισόποση ζάχαρη.

Βράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού. Εδώ η μαρμελάδα είναι έτοιμη να μπει σε αποστειρωμένα βάζα. Εγώ όμως ήθελα και την προσθήκη της κουβερτούρας. Μοίρασα σε 2 μικρά βαζάκια σκέτη και στην υπόλοιπη έβαλα 50 γρ. τριμμένη κουβερτούρα. Ανακάτεψα καλά με μια ξύλινη κουτάλα και μοίρασα στα βαζάκια μου. Η ποσότητα της σοκολάτας μπήκε τυχαία - αν θέλετε να επικρατεί περισσότερο, δοκιμάστε με μεγαλύτερη ποσότητα. Για να σας δώσω στο περίπου αναλογίες, σε 2 ½ μεγάλα φλυτζάνια αρχικού μείγματος έβαλα 50 γρ. σοκολάτα).

Το άρωμα του χιώτικου μανταρινιού είναι το κάτι άλλο, σε συνδυασμό δε με τη σοκολάτα απογειώνει. Αν σας αρέσει ο συνδυασμός, δοκιμάστε. Το ένα βαζάκι μου στολίστηκε και τώρα είναι σε άλλα χέρια προς δοκιμή, θα περιμένω τη γνώμη, λοιπόν, της δοκιμάστριας ή του δοκιμαστή!

*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'