Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σούπα με κασέρι και κρουτόν

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςσούπα, ελβετική σούπα, έμενταλ, κασέρι, Λευκό κρασί, αλεύρι, μοσχοκάρυδο, σκόρδο, κρουτόν, ζωμός κότας, αυγό μάτι

Αλεύρι, βούτυρο, ζωμός, κρασί, τυρί. Και για άρωμα λίγο σκόρδο και ελάχιστο μοσχοκάρυδο. Αν μεταχειριστείς σωστά αυτά τα υλικά, τότε έχεις μια τέλεια χειμωνιάτικη σούπα-κρέμα, ελβετικής καταγωγής, τόσο παλιά όσο το τυρί και η φωτιά.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Εχω απ' όλα εκτός από ελβετικό τυρί, υπάρχει όμως ένα κομμάτι κασέρι στο ψυγείο οπότε σκέφτομαι να πειραματιστώ όταν χτυπάει το κουδούνι και η Κατερίνα, η πιο στενή μου φίλη, ορμάει στην κουζίνα. «Θέλω να μου φτιάξεις μπρουσκετάκια με ψητά λαχανικά, τα ονειρεύομαι από την ώρα που είδα τη φωτογραφία στο bo» μου λέει. «Κατσικίσιο τυρί γιοκ, έχω όμως κασέρι και θα το κάνω σούπα, μια υπέεεροχη ελβετική σούπα» της απαντάω με φωνή ενθουσιώδη (για να την δελεάσω) αλλά εισπράττω ένα «μπλιαχ, σούπα με τυρίιι; Δεν τρώω». Καλά, φάε τότε το αυγό σου.

Γιατί τι άλλο να κάνεις στα γρήγορα όταν η κολλητή σου έρχεται ξαφνικά από το σχολείο (είναι καθηγήτρια μαθηματικών), κουρασμένη, παγωμένη, πεινασμένη και θέλεις να την φροντίσεις; Της φτιάχνεις ένα αυγό μάτι και το στολίζεις με ντοματίνια, τα ψητά λαχανικά που έχουν περισσέψει στο βαζάκι από χθες και φρέσκα κρουτόν. Κι εκείνη τρώει το αυγό της για πρώτο και για κυρίως τη σούπα σου γιατί δεν μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά που της χτυπάει τη μύτη ενώ μαγειρεύεις.  

Συμπέρασμα: Φτιάξτε οπωσδήποτε τη διπλή ποσότητα αν πρόκειται να τη φάνε δύο άνθρωποι ως κυρίως πιάτο ή αν έχετε μεγάλη πείνα.

Υλικά

  • ½ λίτρο ζωμός κότας
  • 2 κ.τ.σ. (30 γρ.) βούτυρο φρέσκο
  • 1 σκελίδα σκόρδο*
  • 1 κ.τ.σ. αλεύρι
  • 75 ml λευκό κρασί ξηρό
  • 75 γρ. έμενταλ ή κασέρι τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μερικές φέτες ψωμί του τοστ

Εκτέλεση

Ετοιμάζω πρώτα τα κρουτόν. Κόβω τις φέτες του τοστ με κουπ-πατ για μπισκοτάκια σε διάφορα σχήματα. Αλείφω με λίγο βούτυρο ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνω τα ψωμάκια μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζω και τα αφήνω στην άκρη.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τον ζωμό της κότας. (Αν δεν έχετε ζωμό στο ψυγείο, μια απλή λύση είναι να διαλύσετε έναν κύβο σε μισό λίτρο νερό που βράζει).

Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνω το βούτυρο, σοτάρω το σκόρδο, ρίχνω το αλεύρι και τα αφήνω να σοταριστούν για λίγο. Προσθέτω τον ζωμό, ανακατεύοντας καλά για να διαλυθεί εντελώς το αλεύρι και να μην κάνει κόμπους. Ρίχνω και το κρασί, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω τη σούπα να βράσει μέχρι να δέσει και να γίνει όσο πυκνή την θέλω. Σβήνω τη φωτιά, προσθέτω το τυρί, λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά μέχρι να αποκτήσει η σούπα κρεμώδη υφή. Σερβίρω αμέσως με τα κρουτόν και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σημειώσεις:

* Λίγο τηγανητό σκόρδο (το πουλάνε σε βαζάκια σε ασιατικά μπακάλικα) από πάνω ταιριάζει καταπληκτικά στη σούπα αυτή.

** Αλάτι δεν χρειάζεται αν χρησιμοποιήσετε κύβος ή αν ο ζωμός σας είναι αλατισμένος, έχει και το τυρί το δικό του.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

*** Τελικά το αποφασίσαμε. Την επόμενη φορά θα τα δοκιμάσουμε με τη σωστή (λέμε τώρα) σειρά. Δηλαδή πρώτα τη σούπα και μετά το αυγό. Αλλά μόλις μου ήρθε μια καλύτερη ιδέα. Θα βάλω το αυγό μάτι στη σούπα πάνω από τα κρουτόν. Ονειρεύομαι, σας λέω, τον κρόκο να σπάει, να χύνεται και να περιλούζει τα κρουτόν και την τυρένια κρέμα. Αχ ναι, αυτό θα κάνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'