Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Οι αφράτες καρύδες της κυρίας Καλλιόπης

της Gourmelita Συνταγέςγλυκά, επιδόρπιο, καρύδες, εργολάβοι, καρύδα, ινδοκάρυδο, αυγά, ζάχαρη, βανίλια, βύσσινο

Οι καρύδες ή εργολάβοι καρύδας είναι από τα γλυκά που λάτρευα να τρώω μικρή. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η πεθερά της ξαδέρφης μου, που είναι μεγάλη χρυσοχέρα και φοβερή νοικοκυρά, είχε φέρει ένα μεγάλο κουτί γεμάτο από τις ωραιότερες καρύδες που έχω φάει ποτέ! Δεν πείραξα καθόλου τη συνταγή της κυρίας Καλλιόπης, λοιπόν, για να μην αλλάξει κάτι στην γεύση αυτών των υπέροχων μπισκοτο-γλυκών της. Τρώγοντας τη δεύτερή μου ζεστή, μόλις βγαλμένη από τον φούρνο, καρύδα, λίγο τραγανή απ' έξω και μαλακή μέσα, έχω να πω ότι πραγματικά με κάθε μπουκιά μεταφέρομαι στα παιδικά μου χρόνια...

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Η δόση που μου έδωσε είναι μεγάλη και βγάζει δύο με τρία ταψιά, περίπου 60 καρύδες, οπότε εάν θέλετε προσαρμόστε την στο μισό. Επίσης η κυρία Καλλιόπη τα διακοσμεί με γλυκό του κουταλιού βύσσινο αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκά αμύγδαλα ή και γλασέ κερασάκια. Φτιάχνονται εύκολα, με λίγη προσοχή στη μαρέγκα, και ψήνονται μέσα σε 20 περίπου λεπτά. Καλό είναι μετά να τις κλείσετε μια μια σε ζελατίνα, για να διατηρηθούν. Οι δικές μου έχουν ψηθεί λίγο παραπάνω από ό,τι πρέπει αλλά αυτό έχει να κάνει με τον φούρνο μου που είναι πολύ δυνατός. Παρόλα αυτά, παραμένουν πολύ μαλακές μέσα!

Υλικά:

  • 10 αυγά
  • 1 ½ πακέτο άχνη ζάχαρη - 700 γρ. περίπου
  • 1 κιλό ινδοκάρυδο
  • 3 βανίλιες
  • γλυκό βύσσινο

Οδηγίες:

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε δύο λαμαρίνες, στρώνοντάς τες με αντικολλητικό χαρτί.

Ξεκινήστε χωρίζοντας πολύ προσεκτικά τα αυγά. Καλό είναι να έχετε τρία μπολ κοντά σας - ένα για τα ασπράδια, ένα για τους κρόκους κι ένα σε περίπτωση που κάποιος κρόκος σπάσει, για να προλάβετε να τον τοποθετήσετε σε αυτό πριν πέσει στο μπολ με τα ασπράδια - μετά θα είναι αδύνατο να τα κάνετε μαρέγκα.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Τοποθετήστε τα ασπράδια στο μπολ του μίξερ και χτυπήστε τα σε απαλή μαρέγκα για 5 ως 7 λεπτά, ανάλογα με το μίξερ σας. Όταν είναι έτοιμη, προσθέστε τους κρόκους τους οποίους έχετε ανακατέψει προηγουμένως με τις βανίλιες. Χτυπήστε για λίγο, μέχρι να ενωθούν καλά με τη μαρέγκα, και προσθέστε την άχνη ζάχαρη. Χτυπήστε ακόμα λίγο, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.

Τοποθετήστε όλο το μείγμα σε λεκανίτσα ή μεγάλο μπολ και προσθέστε την καρύδα. Ανακατέψτε με τα χέρια σας, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια “ζύμη” που πλάθεται εύκολα. Φτιάξτε μεγαλούτσικα μπαλάκια και τοποθετήστε τα στο ταψί σας, σε απόσταση 3-4 εκατοστών μεταξύ τους. Πατικώστε τα ελαφρά και κάντε με τον αντίχειρά σας ένα μικρό βαθούλωμα στο κέντρο τους.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Ψήστε τα για 18-20 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Βγάλτε τα από τον φούρνο και τοποθετήστε σε κάθε βαθούλωμα από ένα βύσσινο. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και μετά τυλίξτε τα ένα-ένα μέσα σε μεμβράνη ή ζελατίνα.

* Η συνταγή είναι από το blog της Gourmelita

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Gourmelita

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'