Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τυροψωμάκια της μιας μπουκιάς

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςφέτα, κίτρινα τυριά, αυγά, ελαιόλαδο, αλεύρι, δενδρολίβανο, σουσάμι, μαυροκούκι

Έχουν μείνει στο ψυγείο τυριά; Φτιάξτε αυτές τις πεντανόστιμες μπουκιές που είναι το πιο ωραίο σνακ για το σχολείο ή για το γραφείο την ώρα της μεγάλης πείνας και για ορεκτικό πριν έρθουν όλοι οι καλεσμένοι σας για ένα τραπέζι. Η μαμά μου μάς τα έφτιαχνε μόνο με φέτα, αυγά, λάδι και γιαούρτι, μπορείτε όμως να προσθέσετε οποιοδήποτε πικάντικο κίτρινο τυρί ή και μείγμα τυριών. Αυτό κάνω κι εγώ τώρα πια.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Μάλιστα, προσθέτω και ό,τι άλλο υπάρχει -ν υπάρχει- στο ντουλάπι μου που να ταιριάζει: τριμμένους ξηρούς καρπούς (καρύδι, αμύγδαλο ή φουντούκια) ή και σποράκια (λιναρόσπορο, ηλιόσπορο κλπ). Και δενδρολίβανο τους ρίχνω γιατί τους πάει πολύ, αν όμως δεν σας αρέσει, μπορείτε να τα αρωματίστε με ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο ή τίποτα από αυτά. Είναι θέμα γούστου. 

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Αυτές οι τυροψωμομπουκιές τρώγονται κατά προτίμηση χλιαρές, οπότε είναι ακόμη τραγανές ή κρύες.

Και μια μικρή συμβουλή: φτιάξτε τη ζύμη και αφήστε τη στο ψυγείο σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη, μέχρι να πλάσετε και να ψήσετε τα ψωμάκια.

Υλικά 

  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή για όλες τις χρήσεις + 1 κ.τ.γλ. μπέικιν)
  • 2 φλιτζάνια φέτα τριμμένη
  • 1 κ.τ.σ. δενδρολίβανο
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κ.τ.γλ. αλάτι και προαιρετικά φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • σουσάμι ή μαυροκούκι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Σε ένα μπολ χτυπάω καλά τα αυγά και τους ρίχνω το αλατοπίπερο. Προσθέτω το γιαούρτι, το αλάτι, το δενδρολίβανο, τα τυριά χοντροτριμμένα, το λάδι και το αλεύρι. Ανακατεύω καλά και πλάθω μπαλάκια. Τα πιέζω ανάμεσα στις παλάμες και τα απλώνω (με απόσταση ανάμεσά τους γιατί φουσκώνουν με το ψήσιμο) σε λαμαρίνα σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Πασπαλίζω με σουσάμι ή μαυροκούκι και ψήνω σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180º C για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Βγάζω από τον φούρνο και αφήνω τα τυροψωμάκια πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'